четвртак, 7. мај 2015.

ZASTO NAM SKACE PRITISAK?

BOGAT COVEK JE ONAJ COVEK KOJI SE LEPO SLAZE SA SVOJIM SIROMASTVOM REKAO JE SENEKA! SERIJA PORODICNO BLAGO KOJA JE NASTALA 1998-ME GODINE UVODI U NASE DOMOVE APARAT ZA MERENJE PRITISKA! Ona scena kada se majka i sin vracaju iz sudnice gde su branili ne samo svoje klijente nego i svoje moralne principe i vidjenje drustva pa su usavsi u kucu oboje merili pritisak pokazuje kako sami sebi stvaramo pritisak jer ne mozemo da se uklopimo. Vec sam pisala da je prosto nemoguce uklopiti se u ovaj danasnji svet sa totalno uvrnutim moralnim principima.Kad na to dodamo siromastvo jasno je "skakanje pritiska".Samo sto i tu postoji jedna cudna stvar. Umesto da babama i dedama pritisak bude veci (zbog godina i ibolesti), pritisak je sve losiji sto se ide ka mladjim godinama.Valjda zato sto su "matorci" prosli kako su prosli veci deo zivota ,pa su nekako opusteniji jer znaju da nemaju ni snage ni novca da nesto menjaju.Ali se sa ogromnom setom secaju porodicnog blaga koje nije bilo Trajkom cup nego ono pravo blago sloga i ljubav u porodici. Kako idemo sa baba i deda na oceve i majke situacija je vec gora. Sadasnje radno stanovnistvo ne zaradjuje dovoljno,prezaduzeno je ili zbog krova nad glavom ili zbog pokusaja da deci omoguci studije ili zbog placanja komunalija. O nemogucnosti adekvatne ishrane,ili nedaj boze oblacenja, o kulturi koja je misaona imenica ni da ne pricam. I vole oni svoju porodicu ali zbog nemci da omoguce sve ono sto potrocasko drustvo namece pritisak skace li skace.I tu se nazalost desavaju najveci smrtni ishodi (izmedju 40-60- godine).A sada ako izmumemo skolsku decu (tinejdzere u vecini slucajeva), studente (u manjini slucajeva) relativno su dobro i ne posezu za meracem pritiska( sem ako su bas bolesni). E tu smo. Generacija od DEVEDEDESETIH GODINA PROSLOG VEKA PA NA OVAMO! Vecina je zavrsila srednju skolu (za vise roditelji nisu imali). Zivi se kod roditelja jer se nema posla (sem privremenih).Vecina roditelja je isto bez posla. Nemaju nadu da ce naci devojku ili svoj stan, stalni posao vise ni ne nude. U godinama kada hormoni i ovako "luduju" dodatni stres pritisak dize u nebo. A svakodnevne rasprave u porodici gde se ni jedna tema ne moze obraditi bez suceljavanja u misljenju. I nije to onaj nekadasnji jaz generacija. To je krater koji je nemoguce prevazici. I nisu krivi ni jedni ni drugi, Deca pokusavaju da se uklope da shvate i prihvate zivot, a roditelji se sokiraju zbog nacina kako njihova deca razmisljaju, I da uz svu ljubav sloga je daleko u danasnjim porodicama ali je merac pritiska uvek u blizini! Seneka je rekao divnu misao ali nije znao da na ovo vreme nece moci da se primeni. I da smo mi siromasni po svim osnovama i da ne mozemo da se izborimo protiv siromastva. Biti toliko jak da tvrdis da mozes da zivis bez novca ,i da ti je vazno samo da imas porodicu jednako je kao biti nevin u ludnici mislim dokazati da nisi lud u Domu sumasisavsih!
Buducnost. Dokle god bude postojala porodica verovatno ce se i "porodicno blago" u vidu sloge i ljubavi prenositi sa kolena na koleno kao i junacke pesme ali koliko ce se "pelcer" primiti i kako ce ova civilizacija na kraju zacrsiti veliko je pitanje. Mozes li ti od kiborga ili vanzemaljca traziti da razume sta je porodica i njeno blago???
Proslost. Da,to su bili dani kada se pritisak merio jedino kod lekara. Kad su porodice zivele isto zbijeno po tri generacije,ali iz ljubavi,zelje boljeg prosperiteta. A onda su dosle 60-te umesao se "zapad" sa svojim idejama da mladi treba da zive samostalno. Krenula je ekspanzija prodaje i kupovine svega, reklamiranje i sebe kao robe i ode sve u pm. Sad se opet zivi zbijeno po tri cetiri generacije ali zbog siromastva i svi su nezadovoljni jer im "zapad" i dalje prica neke price o slobodi i demokratiji. Ali zato pritisak moze da se meri kod kuce ,a penzionerima stubovima savremene porodice daje se povoljno na rate!!!!!
CUVAJMO PORODICU KAO NAJVECE BLAGO JER NJU KAD IZGUBIMO IZGUBICEMO I SOPSTVENI IDENTITET I BALANS !

Нема коментара :

Постави коментар