петак, 29. мај 2015.

SVAKE NEDELJE NOVI MILIJARDER

KINA NEDELJNO DOBIJA PO JEDNOG MILIJARDERA! IZ OBLASTI INTERNETA I NOVIH TEHNOLOGIJA! NE,KINA SE VRACA NA ONO STO JE NEKAD BILA! NAJJACE CARSTVO! OBZIROM I NA NJIHOVIH  MILIJARDU I TRISTA MILIONA LJUDI KINA I TREBA DA BUDE NAJJACA ZEMLJA NA SVETU! Pisem stalno o tome kako Kinezi imaju mudrost staru hiljadama godina koju cuvaju kao svetinju.Pisala sam o 3D stampacu kojim stampaju bukvalno sve. a o tome koliko su sposobni svedoci i recimo izgradnja visespratnice za nedelju dana, zatim replika celog jednog gradica iz Evrope, pa i cela jedna kompanija u obliku ENTERPRAJZA Kineski tajkun je veliki fan ZVEZDANIH STAZA  LIU TEDJIAN JE SAZIDAO SEDISTE KOMPANIJE U OBLIKU CUVENOG SVEMIRSKOG BRODA! Sad moze da zivi svoj san! Redjale su se dinastije od oko 2000 godina pre nove ere pa sve do 1911-te godine. Neke poznatije i bogatije,neke manje poznate ali isto bogate (ne nuzno novcem koliko mudroscu). U Kini je dan danas na vlasti Komunisticka partija. Necu da ulazim u pricu o politici, ali zar primer Kine nije najbolji primer da samo strogo jednoumlje moze da drzi sve konce u rukama. Kakva demokratija. Da li je ona donela srecu ljudima? Sta znaci imati slobodu? Zar Kinezi nemaju slobodu? Zar se ne krecu slobodno,rade,zaradjuju, sklapaju brakove, prave kuce! Sta mi u demokratiji radimo? Nemamo posao,stan,brak! A i mi imamo istorijski jaku proslost. I mi smo nekada bili Veliko i jako carstvo! Da se vratimo na Kinu! Da li iko moze da shvati njenu snagu? MUDROST, VISE OD MILIJARDU JEDNOG ISTOG NARODA ,OGROMNO BOGATSTVO, JEDNOUMLJE, MOC DA PROIZVEDU SVE STO NA PLANETI POSTOJI!
Buducnost. Nastavi li Kina ovim tempom vec za dvadesetak godina nece postojati vece sile na svetu. E sad! Tu sam malo zbunjena jer Ameri su "vidjeni" da budu "Gospodari sveta"! Sta li ce prevagnuti ? Vanzemaljci i "sile zla" koje su na strani Amera ili Kinezi koji jesu ljudska vrsta ali nisam sigurna koje sile njima rukovode!Bice to teska borba, a pobednik ce dobiti celu planetu bez podela na rase,narode,nacije,jezike,kulturu,ekonomiju,politiku....
Proslost. Ma ja kad sagledam samo deo Kineske tradicije i kulture (jer o njima treba mnogo vremena da se cita i uci) ,kad procitam o njihovim mudrostima, a zatim kad vidim kojoj brzinom uspevaju da postanu vrhunski proizvodjaci svega ne mogu nista drugo nego da se divim.
ZATO SAM SKORO SIGURNA KAO STO REKOH JUCE DA VREME ZA KINU NEUMITNO IDE U NAZAD! KINA CE POSTATI ONO STO JE NEKADA BILA NAJVECE I NAJMOCNIJE  CARSTVO. JEDINO KAO STO REKOH U TOME MOZE DA JE SPRECI AMERIKA.

Нема коментара :

Постави коментар