недеља, 17. мај 2015.

HEROJI I IDOLI

MOZDA OVIH DANA PONOVO MORAMO PO KO ZNA KOJI PUT DA ZAVIRIMO U SVOJA OSECANJA, U SVOJ MOZAK I PROVERIMO IMAMO LI UOPSTE HEROJA ILI IDOLA?PRE PRETRAGE NESTO BIH VAM SAVETOVALA; NEKA TO BUDE SAMO VASA TAJNA I DA APSOLUTNO NIKOG DRUGOG OVO NE PITAJTE!Znam da ste se smorili od prica kako ova omladina ne valja i kako su im idoli (estradne zvezde) i heroji su im "negativci".Uvek stajem u odbranu nase dece. Da li su oni sami dosli do toga? Svakako ne1 Sve smo ucinili da ih napravimo onakvima  kakvi su ! I jos se bunimo jer nam se ne svidja "finalni proizvod"!Pa ja ne mogu da idem dalje od pocetka devedesetih! Za taj period imam argumente. Kako je krenula po ko zna koji put neka kriza sve sto smo mogli je da ostavimo decu u vrtic ili kod baka i deka (retko ko je imao novac za bebi servis) i da radimo dok ne padnemo uvece u krevet! Zbog cega? Pa da bi zadovoljili sve potrebe koje je nametalo moderno potrosacko drustvo. I nismo uspevali naravno. Deca su tako odrastala,gledala kako se njihovi  roditelji "koprcaju", a roditelji njihovih drugara imaju super patike i mobilne telefone, vec i kola i novac za "bleju" po kaficima i splavovima. Onda im je mladost  totalno podigla "adrenalin" i krenuli su sami da se snalaze kako znaju i umeju. Roditeljima se podigao "pritisak" ali sta da kazu detetu kad recimo "valjaju" robu po ulicama i tezgama (mislim naravno na gace,cigare,carape) u totalno "sivoj zoni". A onda recimo pokusavate da ono sto su vas ucili prenesete na svoju decu i da ih vaspitavate onako kako su vas.Tada otkrijete da je to nemoguca misija. I tako posle dugog uvoda ulazimo u pricu o njihovim argumentima ko je heroj,a ko idol. Za njih svakako.Za nas nikako!Estradne zvezde poput Karleuse,Cece i Ace Lukasa su neko kome se dive i pokusavaju da iskopiraju njihov nacin zivota. Jedna srednjoskolka je za Karleusu rekla :Jeca je kraljica,prelepa,nezna i divna majka!Uspesna ,ima novac, aktivna  je na drustvenim mrezama i ima predivne pesme. Uz Jecu naravno najvise voli porodicu Kardasijan i jednu od njih posebno Kim.Jedan ucenik treceg razreda masinske skole ne krije divljenje prema Kristijanu Golubovicu za koga kaze da je pametan,nacitan, i posebno spretan.Na odseku za sociologiju Filozofskog fakulteta kazu da tinejdzeri imaju slabo opste obrazovanje i da su tome u mnogome doprineli i imediji. Mladi se danas dive osobama koje vidjaju na Tu ili u novinama! Tako bih zavrsila onu pricu o "jazu" generacija jer nasuprot njima mi smo jos kod obozavanja nekih politicara ili vojskovodja i nekih potpuno nebitnih ljudi i onda smo mi bolji od omladine! Ma hajde!
Sem toga nisam rekla najbitniju stvar deca se tim svojim "idolima" i "herojima" samo dive ali u sustini nisu zavisnici od tih pojmova - kako sve vise njih i priznaje: MI NEMAMO IDOLE I HEROJE! Zato smo mi totalni zavisnici od mrtvih heroja i zivih idola!!!!!!!
Buducnost. Zna se! Bice mnogo  aspekata po kome ce ljudska rasa  biti  ujednacenijia (dobro "uniformisana")  I KAO STO UVEK KAZEM  ZA LJUDSKI ROD JE TO MNOGO BOLJE IAKO NAM SE SAD CINI BEZVEZE! MNOGO BOLJE!
PROSLOST..Sa godinama covek menja idole i heroje. Nekako je to valjda i normalno. Danas procitam da covek sazreva do 28-me (znali su to Spartanci kad su punoletstvo dozvoljavali tek u 30-toj godini),u naponu snage i ostvarivanja zivotnjih ciljeva je do 56-te ,a posle toga do recimo 84-te radi na sebi mnogo vise gledano sa aspkta uma i uopste saznavanja i razmisljanja o sebi. Moj idol je je Marija Terezija i to iskljucivo zbog tolike velicine duha. Pa onda i zbog radjanja tolike dece, pa zbog vizije buducnosti ,sve u svemu za svoje vreme izuzetna zena! Heroja imam dva : Naseg Teslu koji je potpuno vanvremenski covek i Leonarda da Vincija koji jeste bio za svoje vreme genije ali je kao i Tesla ostao genije i do danasnjih dana. Potpuno cudo!
RAZMISLITE AKO SLUCAJNO IMATE HEROJA ILI IDOLA ZASTO SE UGLEDATE NA NJIH MOZDA VAM ONDA BUDE MNOGO JASNIJA SLIKA O VAMA!

Нема коментара :

Постави коментар