понедељак, 25. мај 2015.

VRABAC- SIMBOL BEOGRADA

ZASTO VISE NEMA VRABACA U BEOGRADU? A  DO SKORO IH JE BILO PUNO DVORISTE KAD BACIM MRVICE! MISLIM NA GODINE PET-SEST UNAZAD JER JE BAS SRBA  VRABAC BIO SIMBOL UNIVERZIJADE U BEOGRADU 2009-TE GODINE! A NA ADI NAJRADIJE VODU PIJEMO SA CESME 'VRABAC"!Sta se dofodilo vrapcicima simbolom Beograda? Gde su nestale te ljupke male ptice?Ekolozi i biolozi imaju razlicita vidjenja ovog problema. Kao naziv serije Vratice se rode, mladi ekolozi su napravili projekat Vratice se vrapci postavivsi kucice za vrapce na obodu Zvezdarske sume,ali nazalost vrapci nisu pokhrili u "nove stanove"! Jedan od strucnjaka misli da je to najmanji problem,cak smatra da nije u pitanju ni zagadjenost vazduha mada je sigurno veca od unazad nekoliko vekova otkad vrapci zive u Beogradu.On misli da su se razmnozile svrake i vrane iz dva osnovna razloga, prvo bacaju se komadi hleba i ostale hrane sto oni kao velike ptice lakse jedu (vrapcici mogu samo mrvice i zrnevlje), a drugo te iste vrane i svrake su direktno odgovorne za nestanak vrabaca jer jedu njihova jaja, pa cak i male vrapcice! I umesto prelepog simbola Beograda sto se tice ptica ,ispred nas se setaju ne tako lepe crne ptice (sto bi moj deda rekao zlosutnice). A bas taj vrabac dzivdzan hrabra gradska ptica koja toliko zavisi od coveka jer je izabrala za staniste grad prepustana je totalnom zanemarivanju. Pa recite da li se secate kad se budite ujutru a oni glasno cvrkucu na vasem prozoru,vi im bacite mrvice .I uzivate i vi i oni! Ima sad tu jos misljenja poput neispravnih elektricnih kablova,pa sve uzasnije buke kako se grad povecava,pa zbog opasnog otpada  koji je nepropisno bacen (a otpakovanj je) dok su sve druge namirnice koje bi oni mogli da kljucnu upakovanj i tako do zvaka na asfaltu koje su za njih pogubne. Da ne pominjem i smravanja tokom zime jer na soliterima sve manje ima nekih rupa u koje bi se zavukli. Nekada (ja i jos sada imam na tavanu otvor u koji su mogli da udju i da se gnezde vrapci). Sreca pa je mali jer bi se uvukle druge ptice i slepi misevi kojih ima sve vise. Mozda bi sada trebali njih da uzmemo za simbol? Izneverili smo vrapce jer nisu oni bas uzalud izabrani za simbol. U toj maloj pticici koja je hrabro odolevala urbanizaciji skupljena je cela dusa Beograda, koji je kao i vrabac uvek bio spreman da poleti i vise i dalje, da bude druzeljubiv i skroman,da uvek ima nadu za bolji zivot. I tu smo omanuli jer  U HRISCANSTVU VRABAC JE SIMBOL BOZIJE BRIGE ZA SVA  PA I NAJBEZNACAJNIJA BICA. IZDALI SMO GA ! I nema tu vise sta da se prica. Nego da probamo na svaki moguci nacin da vratimo vrapce u nas grad ,da vratimo nadu u bolji zivot i da brinemo i o najbeznacajnim bicima a to vrapci svakako nisu!!!!
BUDUCNOST.Razumem ja da vreme neminovno tece i da se svet menja,ali zar nismo u ekologiji ucili da ne sme da ne stane ni ono najbeznacajnije zivo bice jer odmah narusava ravnotezu celog ekoloskog sistema? Kako ce u buducnosti funkcionisati sto mnoge vrste zivih bica nestaju ne znam, ali verovatno je to ono kad pricamo o apokalipsi i o nestanku sveta, a ne nuklearni ratovi. Oni su samo zavrsnica ovog procesa unistenja zivih bica!
Proslost. Zao mi je.Bacam mrvice, kupujem zito i bacam ali njih nema. Srecom one pticurine (svrake i vrane) ne ostvrcu se na ovako sitan zalogaj. A kad ujutru otvorim prozor odmah se rasanim od buke. E gde li su moji dzivdzani koje je najbolji  pesnik za decu  cika Jova Zmaj u svojim pesmama opisivao kao radosne,zivahne,srecne,neobuzdane,snalazljive ,radoznale bas kao sto su i deca nekad bila!

Нема коментара :

Постави коментар