понедељак, 13. јул 2015.

HRANA I ZAGLUPLJIVANJE

DA LI SU U PITANJU HAMBURGERI ? DA LI SU KRIVI DOSADNI PROGRAMI U SKOLI ILI SU DECA SVE GLUPLJA? DA LI SE NASTAVNICI NE ANGAZUJU DOVOLJNO ILI JE U PITANJU TEORIJA ZAVERE KOGA DRUGOG NASE I KLINGONACA!
Najnovija istrazivanja pokazuju ono sto vec odavno znamo da "brza hrana" slatkisi, grickalice ,gazirani sokovi nisu zdrava hrana. Ali,ovog puta su nacin ishrane direktno povezane sa mozgom i neurotransmiterima! U prevodu, to bi nekako bilo ovako. Jeduci ovu hranu koja nam pruza uzitak direktno ubijamo one dobre bakterije u stomaku koje su itekako vazne pri varenju hrane. Zato i tolika prica o probioticima kojima se probaju vratiti te dobre bakterije u nas stomak. E sad, kad se hrana svari bez tih bakterija ,samo sa losim sastojcima i ode u krv ,pa u mozak postaje ubica tih neurotransmitera koji uticu na nase pamcenje,razmisljanje, inteligenciju. Krajnji rezultat,sve gluplje generacije! Uzasno! Da li je zbog toga i ove godine u Srbiji oko 1000 ucenika srednje skole ponvljalo i jos toliko palo na popravni ispit sa neizvesnim ishodom? Ili su se djaci mnogo olenjili,a profesori nezadovoljni svojim materijalnim stanjem postali nezainteresovani za svoj posao? Ili su zaista skolski programi dosadni ili deca zaista nemaju ni minimum znanja? Mnogo pitanja? Odgovor bi mozda jedino bio ( i bilo bi super da je to u pitanju) totalno dosadan skolski program. Mada i ono sa hranom i inteligencijom nije za odbaciti.
Hajdemo na moju omiljenu temu! NASA ! Organizacija za ispitivanje Svemira, okuplja vrsne naucnike iz svih oblasti nauke! A, onda krenu misteriozne smrti tih naucnika.Cak 74 u zadnje dve godine!I to mladih i perspektivnih sto je jos neobicnije. Najbizarnija je svakako smrt Melise Kentnuti (35 godina) koja je umrla zaglavljena u sopstvenom podrumu?! Ne lice vam ove price na teorije zavere? Meni lice! Jer verovatno su videli nesto sto nisu smeli, pa jos ako su pricali o tome! I da, svakako verujem da je i onaj koji je radio na hrani koja ce polako ubijati inteligenciju ljudi  "slucajno umro"!
Buducnost. Moram prvo jednu zanimljivost iz sadasnjosti. Radi se verovatno o najpoznatijoj seriji ikada Zvezdane staze! U njoj se cak koristi i "vanzemaljski jezik" klingonski izmisljen samo radi serije koja govori o buducnosti i zivotu ljudi  van nase planete. Fanovi serije su isli tako daleko da su ucili klnigonski jezik (nisam sigurna odakle),ali kako god uspevali su da se sporazumevaju izmedju sebe. I tako je jedan od kazahstanskih politicara upitan o svemirskim brodovima koji slecu na kazahstanski aerodrom novinirama odgovorio na "tecnom"klingonskom jeziku! Zasto ovo nije smesno? Pa mozda i zato sto taj jezik nije izmisljen! Mozda cemo svi mi mi u bliskoj buducnosti govoriti klingonski! Znate ono sa ugradnjom cipova u mozak! Na nekom ce biti "jelovnik" ,a na nekom kligonski jezik! Koliko ce to samo cipova biti! Za licne podatke, za zadravstveno stanje,za opste znanje i jos mnogo toga....
Proslost. U prolosti su postojale bas zanimljive,mozda cak i bizarne skole. Vremenom su neke ukinute,a neke nove napravljene. Evo nekoliko njih ! Djacima sigurno u njima nije bilo dosadno! A, o kolicini znanja i nacinu ishrane  u proslosti moracu drugi put jer je i ovako predugacak tekst. Evo ih:
SKOLE  BRODOVI (ima ih oko 100-tinak)  u Bangladesu zbog cestih poplava. Neobicno je da su opremljene najmodernijom tehnologijom ) i laptopovima i solarnim plocama i one su nesto potpuno  novo!
VESTICIJA SKOLA U SALEMU (gde je spaljeno najvise vestica) postoji odavno - znaci tradicionalno se uci o vradzbinama (kao u knjigama o Hari Poteru) jedino sto su zbog cestih pobuna stanovnika Salema oko 40.000  "vestica "prinudjene  da svoje skolovanje obavljaju  preko interneta !
U KINI JE DO 2001-VE GODINE POSTOJALA PECINSKA SKOLA .Zatvorili su je kako kazu zbog toga sto Kinezi nisu pecinski ljudi.  mozda i jesu, pisala sam o tome!
SKOLA RIVER PLEJT NALAZI SE U ARGENTINI! Muskim djacima je verovatno tesko da se skoncentrisu (mada ni devojcicama nije svejedno) jer u isto vreme dok moraju da prate nastavu koja se odvija na FUDBALSKOM STADIONU FUDBALERI IMAJU TRENINGE!
SKOLA BUDUCNOSTI NALAZI SE U AMERICI. Otvorio je Majkrosoft.U skolu su upisana samo siromasna deca nasumicno izvucena. Projekat je poceo 2006-te godine. Deca od prvog dana dobijaju laptopove,a papir se uopste ne koristi!
U VELIKOJ BRITANIJI  postojala je skola nalik HIPI pokretu! Bez pravila!Ucenici su mogli na casovima da puse,slusaju muziku,nose naocare za sunce,dovode kucne ljubimce!A svako je mogao da slusa samo predmete koje zeli! Ne znam zasto su je zatvorili?!
KAD SMO KOD OVE POSLEDNJE HIPI SKOLE NARAVNO DA TOLIKO SLOBODE NIJE DOBRO I NISAM MISLILA NA TAKVU VRSTU PROMENA! DOVOLJNO JE SAMO MALO IZMENITI PROGRAM, UCINITI GA ZANIMLJIVIJIM I MANJE JESTI BRZU HRANU I GRICKALICE - MOZDA IMA NESTO U TOJ PRICI O VEZI IZMEDJU HRANE I ZAGLUPLJIVANJA!

Нема коментара :

Постави коментар