понедељак, 20. јул 2015.

PATISPANJ OD BROJEVA

KADA UMESAMO PATISPANJ OD BROJEVA,PSIHOLOGIJE I MASTE DOBIJAMO MATERIJAL ZA FANTASTICAN FILM. ALI AKO STE RODJENI 03.02. KAO GLAVNI LIK U FILMU BROJ 23 MOZDA I NIJE SVE SAMO SLUCAJNOST. Za nas vodolije je opste poznato da smo vrlo mastoviti i da imamo neki "svoj svet". Pa iako nas mozda i smatraju cudacima umemo i te kako da budemo drustveni. Mada smo malo radoznaliji i pronicljiviji i pricljiviji i nase teme fruge cesto xmaraju ,ostajemo dosledni .Nikad ne odustajemo od cilja ili od potrage o temi koja nas interesuje.
DANASNJI PATISPANJ KRECEMO OD BROJEVA. Vec mnogo sam puta ponovila da nas brojevi definisu. Jednostavno se nekako sve vrti oko brojeva. Pa kako sam pisala o raznim srecnim ili nesrecnim brojevima evo price o broju 23 koji moze biti i jedno i drugo !
Broj 23 je deveti osnovni broj, On je i zbir prvih 6 cifara matematicke konstante 3,14159 - 3+1+4+1+5+9=23. Euklid je utvrdio 23 aksioma i tako dalje...
Covek ima 23 hromozoma nasledjena od majke i 23 hromozoma nasledjena od oca sto cine DNK svakog coveka. Fizicki ciklus coveka traje 23 dana, krvi treba 23 sekunde da "obidje" nase telo!A takodje NADA  umire poslednja 16+1+5+1=23
Kroz istoriju imamo pricu o Cezaru koji je ubijen sa 23 uboda noza, o datumu rodjenja i smrti Vilijema Sekspira  -23.april.Latinski alfabet ima 23 slova. Pesnici Pablo Neruda i Tagore imaju pesme "23".Prva poruka koju je poslao Morze (ono sifrovano sa crticama i tackicama) bila je poslata iz psalma 23 koji je najcitiraniji!
Da bi ovo bio malo i sprpski blog razmislite kako nam se zavrsavaju prezimena (najcesce)slovom c koje je 23-ce u azbuci, i kako je nas RTS zapoceo rad 23.avgusta 1958. i kako je nasa stjuardesa Vesna Vulovic prezivela pad aviona, valjda zato sto je imala 23 godine! I nekadasnji veliki jugoslovenski hit grupe Denis i Denis bio je o Sobi 23.
DRUGI SASTOJAK DANASNJEG PATISPANJA JE PSIHOLOGIJA. Kakvu moc ima nad covekom. Jedna od njenih vrlo bitnih moci je i moc sugestije. Sujeverje ima "debelu" podlogu sugestije. Ali danas bi o moci sugestije da prizovemo i srecne i ne srecne dogadjaje pomocu brojeva. Tako pratimo datume pa sami sebe ubedjujemo da nekog odredjenog datuma bas nemamo srece. Onda kad nesto radimo obicne rituale poput pranja zuba (ako bas vodimo racuna o njihovom zdravlju) cetkicu prevlacimo tacno odredjeni broj puta po gornjoj i donjoj vilici. Onda nam spoljni uticaji namecu da nesto ponavljamo recimo tri puta i tako u nedogled. Sugestija nam se uvuce u podsvest i onda sve sto radimo ubuduce radimo nesvesno po tacno odredjenom ritualu! Tako ako nam se neki broj kao ovaj 23 ili samo broj ili 13 (vidi svugde broj3) unese u podsvest ,automatski cemo raditi sve radnje tacno toliko puta. Ili cemo pridavati vaznost broju koji nam je srecan ili nesrecan. Da, zaista je velika moc psihologije. Jer,dokle ne postanemo opsesivno-kompulzivni (bolest ponavljanja neke radnje) sve je u redu. Pa koliko nas se vrati da proveri da li je zakljucao neka vrata?Medjutim, ako neki broj bas krene da upravlja nasim zivotom,  recimo  kad na silu tempiramo da nam se beba rodi odredjenog dana (valjda zbog horoskopa ili ne znam zasto..) ,a nije termin i sve krene po zlu, treba da se zamislimo da li smo  opsednuti nekim brojem -sto je vrlo ozbiljna stvar.
I NA KRAJU TRECI SASTOJAK -MASTA.  Masta je vrlo korisna stvar i ne treba je ostaviti u detinjstvu. Masta udruzena sa radoznaloscu moze nasu kreativnost dovesti do visokog nivoa. Ovaj put ja sam dozvolila masti da poveze pricu o mom datumu rodjenja i broja 23. Pa kako sam veliki fan filma Dan mrmota  (prica o 01.02. koja se ponavlja ), tako sam i svoj rodjendan 03,02 zamislila kao da se cita prvo mesec 2 pa onda dan 3 i da malo prekopam , da li je taj broj nesto znacajno  u mom zivotu. Naravno presudni uticaj je svakako i gledanje filma Broj 23. I zaista sugestivno pronasla sam neke zaista vazne dogadjaje u svom zivotu kao dan vencanja 23, martm kao dan  prvog zaposlenja 23, jul, kao kucni broj naravno 23 ,kao linija autobusa koji svaki dan koristim ,kao 23-ci sprat Beogradjanke na kome se nalazi moj omiljeni STUDI B i tako dalje...
DA SE NAJEZIS! NEMOJTE OVO DA RADITE AKO STE PODLOZNI SUGESTIJI, I NEMOJTE PREOZBILJNO SHVATATI SVE TE PRICE O BROJEVIMA! ALI IPAK IMA NESTO MISTICNO , NEOBJASNJIVO I NESTO SILNO PRIVLACNOM U SVEMU TOME!






=1=23

Нема коментара :

Постави коментар