среда, 1. јул 2015.

BOG NIJE STVORIO SVET

VEC STE SHVATILI CITAJUCI MOJE BLOGOVE DA DEFINITIVNO NE VERUJEM DA JE BOG STVORIO SVET! JER SVET  NIJE MOGAO DA STVORI POJEDINAC PA MAKAR BIO I BOG! SVET JE NASTAO TAKO STO GA JE NAPRAVILA NEKA DRUGA CIVILIZACIJA! Ali to nije tema! Tema je prica oBogu u duhovnom smislu! O veri i kako nas vera u Boga nekada "vadi" kad upadnemo u krizu. Narocito ako pre toga iscrpimo sva sredstva, pa nam jedino jos Bog ostane kao neko ili nesto sto ce nam pomoci! E sad ja za ovu temu nisam pogodna jer sa jedne strane verujem da postoji to nesto sto nam pomaze kad nam je tesko (takodje drzim do pravoslavnih obicaja i verovanja, regularno imam svoju slavu i vise puta odem do crkve da zapalim svecu i "popricam sa Bogom).S druge strane ,ne verujem mnogo popovima (jedan je bio Patrijarh Pavle), ne verujem u lazne propovedi radi sticanja materijalnih koristi (pa pogledajte samo kakve automobile voze,kakve kuce imaju) a da ne pricam o popovskim cenovnicima?! Po meni se "bozije usliuge" koje popovi obavljaju na Zemlji ne mogu naplacivati kao prodaja neke robe! I tako dolazimo do srzi price. Rec je zavisnicima od droge, psicickim bolesnicima mlade populacije. U zadnje vreme od Kacavende (popa koji je narkomane lecio lopatom) , manje se prica o manastirima gde mlade izgubljene duse mogu naci mir. I verujem da mlad covek kad se nadje u potpuno drugacijem okruzenju (bez svih napadnih sredstava komunikacije) cesto u vrlo lepoj prirodi nadje mir preko potreban. Razmisljanje ,citanje, razgovori verovatno pomazu vise nego lecenje u centru grada sa pilulama! Opet s druge strane malo sam skepticna jer prestati uzimati drogu nije lako, kako se s tim bore u manastiru koji naravno nije klasican stacionar?! I da li su svi mladi ljudi dosli odlucni da se vrate na pravi put. Znamo koliko volja oslabi od  upotrebe droge!
Buducnost! Potpuno ce nestati svih vrsta vera i bice samo jedna i to verovatno ne u Boga kakvog mi poznajemo. Da li ce postojati psihicki problemi pored gomile cipova u glavi i totalne kontrole uma ne verujem. Droga ce se mozda konzumirati kao lek,ali kontrolisano! Crkve,manasyiti i sve ono sto je bilo suhovno i cinilo ljudsku vrstu nestace zbog novog nacina zivota u kome ce masine biti "glavne"!I OPET JA TU VIDIM DVE STRANE! JEDNU DOBRU - NESTACE BOLEST NARKOMANIJE,NESTACE PSIHICKE BOLESTI POPUT SIZOFRENIJE KOJE MLADIMA PORED I OVAKO TESKOG STANJA JOS VISE ISKRIVLJUJU SLIKU O ZIVOTU !  A lose je sto onda vise necemo biti ljudi,a znate da smo sada najlepsi od postanka sveta.
Proslost. Kroz istoriju Bog i crkva su igrali veoma znacajnu ulogu u zivotu ljudi! Nekada je bilo i preterivanja (mracni srednji vek),a nekad bas i bahatosti (nazalost kraj proslog i ovaj XXI vek). U proslosti narkomane nisu smatrali bolesnicima, lecenje se odvijalo  u ustanovama za mentalno obolele, sto ne znam da li je narkomanima bilo od pomoci ,a ni mentalnim bolesnicima koji i ovako imaju  razne strahove (mislim na one halucinacije koje imaju).Prica da se narkomani tretiraju kao bolesnici dovela je do otvaranja specijalizovanih ustanova. A tek odskoro su pojedini manastiri  otvorili vrata mladima sa problemom zavisnosti ili sa sizofrenijom! Napominjem i to jer znam ljude koji su sa celom porodicom isli na "letovanje" u neki manastir ,a potpuno su da se tako izrazim "normalni". Kazu, bilo im je predivno! Mozda ipak svaka ta prica ima svoje dve strane.A sigurno samo od pojedinca zavisi da li njegovoj dusi i psihi odgovara odmor irehabilitacija od svakodnevnog stresa u bucnim letovalistima ili u miru  manastira!
I AKO VAM POCINJE GODISNJI ODMOR UZMITE U OBZIR I OVU ALTERNATIVU! ALI AKO IMATE KOD KUCE MLADO BICE U PROBLEMU DOBRO RAZMISLITE DA LI DA GA POSALJETE SAMOG ONDA KAD JE NAJRANJIVIJI!

Нема коментара :

Постави коментар