уторак, 9. фебруар 2016.

KAD JE GLAVA KUCE MAJMUN

AKO JE  'GLAVA' KUCE 'MAJMUN' STA VREDI S"TO SAM JA" PAS"? AKO JE NAJSTARIJE DETE " ZMAJ ", A OSTALI ILI SU "MAJMUN" ILI  PETAO" ILI  "TIGAR" POSTOJI LI NESTO STO MOZE ODRZATI PORODICU NA OKUPU I UCINITI  DA KUCA BUDE TOPLI DOM? NE BAS!
Vec sam pominjala ovih dana Kinu ,njihovu Novu godinu koja je pocela juce, kinesku mudrost kojoj se divim, a onda se namece pitanje da li su i znaci njihovog horoskopa tako mudro izabrani. Prvo odmah da napomenem da nesto ne verujem u poplavu nasih horoskopa  koji su bukvalno svugde i u novinama i na TV i na kompjuteru i mobilnom telefonu. Verujem u to da nas nesto odredjuje, da li je to sat i dan rodjenja ili mesec i godina ne znam ,ali to postujem. Kako god racunali vreme ipak smo uspeli nekako da ga odredimo i nadjemo nase  mesto u njemu. Pa, ipak ne mogu se ljudi rodjeni nekog dana svrstati u isti okvir po osobinam tog znaka. Svi smo razliciti. Meni je izgleda bilo ili vrlo zanimljivo ili mi je bilo mnogo dosadno te sam sa 30-to godisnjim  bracnim iskustvom probala znajuci sve nase vrline i mane probala svoju porodicu nekako da "ukalupim " u Kineski horoskop.
Evo kako meni to izgleda. Muz je rodjen u godini Majmuna sto zajedno sa znakom Blizanaca potpuno odgovara opisu istih. Njegov zivot svih ovih godina bio je od danas do sutra. Sve sto se zaradi mora odmah da se potrosi. Cigare i pice, drustvo i neki cudan smisao za salu koji mozemo podvesti pod majmunisanje. Nikad nije sazreo kao  i vecina muskaraca ,sto moze biti zanimljivo do neke granice kao sto nam i posmatranje kerefeka koje izvodi majmun na kraju dosadi. Sposoban, pametan ,vredan zahvaljujuci preteranom majmunisao ostao bez posla i izgubio tlo pod nogama. Umesto da ga to motivise kao oca porodice da se vise trudi i radi on iz nezadovoljstva igubitka samopouzdanja upada u agresivnost. Mozete li zamisliti uzasno agresivnog majmuna koji trese resetke kaveza? Mozete? A da li vam je i dalje smesno majmunisanje?Umesto da vodi racuna o prodici bira skakanje sa grane  na granu to jest obilazi komsiluk po ceo dan kao nekad seoske alapace!
Pas je sinonim za vernost, udruzen sa nikad shvacenom Vodolijom i njenom umetnickom dusom ne moze svojim mahanjem repicem da prikupi svu negativnu energiju koju joj donose ukucani. Znate, ono kad dodjete pomazite psa ( mene nazalost ne maze) i ispricate mu svoje probleme ili sto je gora varijanta ali sve cesca "istresete" se na njega jer vas je neko drugi iznervirao. Pas vas lize , vrti repicem i pokusava da svoju ljubav i pozitivnu energiju  prenese na vas i ostale ukucane. Ali malo je jedan pas. Verujte mi!
Zmaj ima posebno mesto u kineskoj tradiciji. On je bukvalno pocetak i kraj svega. Nekako je najvazniji. Tako smo se i mi ophodili prema "prvencu" . Prvo dete, prva radost, novca u izobilju. I pruzili smo mu bukvalno sve. Mnogo ljubavi, paznje i sve sto je pozeleo od materijalnih stvari. On je osetio sve blagodeti proslih vremena. A onda tranzicija, prvi je zavrsio skolu i sa 19 godina dobio je zadatak da bude "samohrani  brat". Tako smo ga prozvali jer je on jedini radio jedno vreme i bukvalno skolovao i hranio ostalu decu (nasu decu). Zmaj je bio strasan imao je sedam glava ( mislim radio je na mnogo mesta po ceo dan) ,da bi sve postigao, a onda je jednostavno odustao. Prestao je da da bude strasan zmaj koji bljuje vatru ( mislim isijava energiju) i postao je jedan vrlo nesrecan i zapostavljen zmaj koji i dalje ima mnogo glava ( citaj poslova) ali vatre vise nema.Ni  princeze, ni novca za kraljevstvo ( citaj nas porodicni dom). Devica je ostala naivna i ranjiva iako se nalazi u telu zmaja.
Jos jedno majmunce rodjeno  je  u donekle  dobro vreme. Svojom lepotom ,pamecu ,nezavisnoscu privlacila je veliku paznju. Otac i sam  majmun i blizanac podrzavao je sva njena majmunisanja. Majka takodje . Majka je svoj deci pruzala nesebicnu podrsku i uspela je sve da ih mnogo razmazi i zastiti. Majmunce je raslo i pocelo da pravi sve veca majmunisanja ali kod nje se sazrevanje  (za raliku od oca) dogodilo mnogo rano te je ona sa 19- godina otisla da zivi samotalno! Hrabro i ludo majmunce! Opet je i dalje   vrlo prisutna  u nasem domu gde mi pruza podrsku da osrzim porodicu na okupu!
Petao bi trebao da bude glasnik jutra, da nas probudi izovog mora mrtvila i teske  depresije u koju smo upali sto zbog bolesti sto zbog finasija. Medjutim, nas strelac je izgubio volju da nas budi, izgubio volju da juri za  plenom ( citaj poslom), te najcesce prespava dan ,a ne jutro. Steta, za tako lepog mladog petla sa raskosnim perjem, steta za lovca koji nema volju da lovi ( ni posao ni koke). Treba mi da ga probudimo. A kao cemo kad smo svi izgubili volju za sve. Strasno.
Tigar je opasna macka. I kao mladunce ima opasne kandzice.  Sto je starija macka sve vise ispoljava odlike predatora. Jednostavno ove nove generacije znaju da se izbore za sebe. Da li je to tako lako kako izgleda ili umeju fantasticno da se pretvaraju , uglavnom nama deluju bahato. Uz kombinaciju sa jarcem koji je takodje vrlo opasan (tvrdoglav i borben) ne znas nikad kad ce da napadne. Niko ne moze da prodre u njihovu sustinu , te se zaista nadam da je toliko jaka koliko izgleda. I da nije tako bezosecajna.
KAD SVE OVE OSOBE STAVIS POD ISTI KROV U  USLOVIMA KAKVI SU SADA U VECINI PORODICA ( MALO RAZUMEVANJA, SLABA KOMUNIKACIJA I NEDOSTATAK NOVCA I POSTOVANJA) MOZE SVASTA DA SE OCEKUJE!
NI JEDAN JEDINI DAN SVIH OVIH 30 GODINA NIJE PROSAO DA SE NESTO NIJE DOGODILO! A MI SMO OPET I DALJE SVI ZAJEDNO ( SEM MAJMUNCETA). PA STA BIH VISE HTELA !
KOLIKO CUDAN SPOJ OVO BIO MI NEKAKO FUNKCIONISEMO STO JE DOKAZ DA HOROSKOP NIJE TAJ KOJI UTICE NA OPSTANAK PORODICE! ALI S DRUGE STRANE NESTO NAS  JE IPAK  SPOJILO ZAUVEK!

Нема коментара :

Постави коментар