петак, 5. фебруар 2016.

ZLOUPOTREBA DECE U MODNOJ INDUSTRIJI

ZLOUPOTREBA DECE U MODNOJ INDUSTRIJI! HIR RODITELJA KOJI OD RODJENJA SPREMAJU SVOJE DETE DA BUDE MANEKENKA, TOP MODEL, MISICA ILI NA KRAJU KRAJEVA STARLETA!
Kristina Pimenova ,desetogodisnja devojcica iz Moskve je najlepsa devojcica na svetu. U "posao" je ubacila sa nepune tri godine zivota. Kako se i sama bavi modelingom njena jedina ambicija je da joj cerka bude najpoznatiji model na svetu. I eto sa 10 godina umesto detinjstva Kristina ima pakleni tempo top modela koji zovu najprestizniji casopisi poput Voga na snimanje. Njene slike se naravno nalaze na drustvenim mrezama, a komentari pojedinih posetilaca su sve sem primereni. Naravno ljudska psiha je cudo. Ljudi koji u detetu vide devojku nisu normalni, ali opet zar je u redu izloziti svoje dete najodvratnijim komentarima radi slave? Da, neko ne pomisli da odobravam bilo kakve pogrdne komentare devojkama svih uzrasta i zenama uopste, ali se uzasavam kad se to dogadja deci.
Zamislite toliko nevine decice  (narocito devojcica) koje od vrtica krecu da budu manekenke ili ih ambiciozne majke teraju da ucestvuju na izborima za Mis lepote (specijalno za decu ali sa svim uzasima i stresom koji prate izbore odraslih).one su male, slatke nose haljine svetskih dizajnera,krzno, dosta "teske sminke" na ocima , puder na licu i smeli crveni ruz.Skupoceni nakit se sija u satenskoj posteljini dok "manekenke" u cipkastoj spavacici zauzimaju izazovne poze kao njihove starije koleginice.Strasno.Posebno je Vog poznat po svojim neobicnim, kontraverznim ,smelim i drskim "umetnickim" fotografijama dece manekena koji se cak uzimaju i u politicke propagandne programe.
Cak i ako je samo moda u pitanju mnogo je. Deca treba da budu cista i netaknuta, a svet odraslih u koji ih uvlace je prljav i vrlo grub. Ma, pocnimo samo od reklama za pelene gde  vec  buduci manekeni pocinju biznis! Nama je slatko da ih gledamo, kao i one preslatke devojcice koje reklamiraju svetske brendove. Ali da li ta dece zele da budu tako zauzeta ako nista drugo. Da rade kad im se spava ili su gladni ili im se samo igra ( nasta obavezno imaju pravo). Da ne pricam koji je uzas reci detetu od 5-6 godina da zaradjuje novac tako sto ga fotografisu za casopise ili reklame! Hej dete - zaradjuje. Ja sam imala problem da objasnim deci zasto ja idem na posao kad ima hrane u kuci ili vec sta sam govorila zasto idem da radim ( za cokolade  ii geacke, a ne za struju i komunalije- realno). A kako li dete moze da shvati zasto ono mora da radi i da zaradjuje???
Buducnost. Mnogo smo postali zli kad smo rodjenu decu isturili u  "prve redove'. Neki dan sam pisala i ovim takmicenjima za Zvezdice u pevanju ili raznim programima u kojima pokazuju neke talente. Sto podrazumeva visecasovna snimanja i stres. Tako i ova prica sa decom koja postaju glumci u reklamama ili mali manekeni  i misice vise je nego strasna pogotovo u ova doba izvitoperene ljudske psihe i potpuno poremecenih vrednosti i morala. Sta li nas tek ceka, kad  ta generacija krene u svoj samostalni zivot, naucena da se eksponira, da zaradjuje svojim lepim licem ,a ne svojim znanjem i sposobnostima/ Ko zna?
Proslost. Bilo je i pre tih misica i glumica poput Sirli Templ ali mnogo, mnogo manje nego danas. Bilo je uvek dece narocito holivudskih zvezda koja su propadala u svet poroka jer ih je pritiskao teret roditeljske slave. Bilo je zloupotrebe dece u razlicitim oblastima zivota. Od mode do politike. Ali opet mislim da nije bilo ovoliko globalno i toliko otvoreno koriscenje dece zarad ostvarivanja zarade.
STO JE NAJGORE SADA SE  NAJVISE  DECA ZLOUPOTREBLJAVAJU  U SIROMASNIM ZEMLJAMA - CAK VISE NEGO U HOLIVUDU ILI NA ZAPADU) MADA I TAMO IMA  VEC STO GODINA UNAZAD CITAVA INDUSTRIJA KOJA 'PROIZVODI' MALE ZVEZDE!
SADA SU RODITELJI POTPUNO 'PUKLI' ZBOG SVOG NESNALAZENJA U DRUSTVU PA OCEKUJU DA PREKO TALENTOVANE ILI CAK I NETALENTOVANE DECE OSTVARE PRIHOD. DECU NIKO NISTA NE PITA, A DO PUBERTETA ONI TOLIKO 'SKAPIRAJU' KAKO STVARI STOJE DA SAMI BEZE U SVET SOUBIZNISA I MODE!
DRUSTVENE MREZE NARAVNO SVEMU TOME JOS VISE DOPRINOSE. RAJ ZA 'NISKE STRASTI' RAZNIH PSIHOPATA!
RODITELJI POSTEDITE SVOJU DECU!

Нема коментара :

Постави коментар