субота, 6. фебруар 2016.

NE PLJUJ U BUNAR IZ KOG VODU PIJES

NE PLJUJ U BUNAR IZ KOG VODU PIJES! VRLO JE ZANIMLJIVA POMAMA PISANJA DNEVNIKA, MEMOARA,  I UOPSTE KNJIGA! ZANIMLJIVO I JA ZELIM PREKO BLOGOVA DA VODIM DNEVNIK ALI I DA NAPISEM KNJIGU! I TAMAN SAM HTELA DA 'ISPLJUJEM' RAZNO RAZNE STARLETE I NAZOVI BLOGERKE KOJE ZAISTA NEMAJU STA DA KAZU U SVOJIM KNJIGMA ,A ONDA ME OVA POSLOVICA S POCETKA LUPI POSRED CELA!
Pa upravo i ja to radim. Zasto smatram da ja imam sta da kazem? Mozda su i svi oni koji su pre mene pisali bilo sta mislili da imaju sta da kazu/ Ko sam ja da sudim? Pa, opet zaista nije realno da bas svako pise o svom zivotu kao da je nesto posebno i da to svi treba da procitaju. Ono, ni jedan covek nema identican zivot,ali zaista je retkost da je neciji zivot bio upleten u istoriju do te mere  ,da je cak i ucestvao u stvaranju istorije. Zato ne mogu da se porede memoari takvih licnosti sa nama obicnim "smrtnicima" koji doduse imamo zanimljive zivote, ali nikako istorijske!
Kako god.  Htela bih da se osvrnem na nekoliko dnevnika i memoara .
Jedan od svedoka svoga vremena svakako je bio Simeon Piscevic koji je napisao knjigu o "naciji Srpskoj" u kojoj je izneo polozaj srpskog naroda u Austriji i Ugarskoj ,a bavio se i seobom Srba u Rusiju. Zanimljivo je da su bas simeonovi memoari inspirisali Milosa crnjanskog da napise " Seobe". Takodje mi je fenomenalan i komentar Simeonovog sina Aleksandra na druzenje njegovog oca i ostalih generala uz gusle : Urlaju uz gusle srpske narodne  pesme  kao copor kurjaka.Hej rodjeni sin nije razumeo. Sto znaci da su ovi memoari jos vise znacajniji za utvrdjivanje istorijskih cinjenica.
Mateja Nenadovic je recimo svedocio u svojim memoarima o radjanju Drzave.Knjiga njegovih secanja "Memoari" jedno su od najboljih memoarskih dela srpske knjizevnosti i najlepsa knjiga uspomena napisana na srpskom.
Dolazimo i do fenomenalnih memoara nikog drugog do berberina.Dobro nije to bio bilo kakav berberin. Taj Nicifor Ninkovic je bio berberin kneza Milosa Obrenovica i bio je mnogo toga. Pustolov, brica .pisar ,lekar, poznavalac vise stranih jezika kaze da ga je unistio taj zivot pored kneza. Njegovi memoari pod nazivom "Zizniopisanija moja" opisuje njegov tezak zivot  pored vladara zbog njegove preke i nasilnicke prirode
.Ninkovic je stalno bio u strahu za  svoj zivot i cast svoje zene.kad je posle pet godina jedva uspeo da se oslobodi niko vise nije hteo da ga primi u sluzbu jer ga je Milos otpustio!
Dosli smo i do seksa. Nikola Krstic je objavio "Istoriju seksa".  Zamislite polovinu XIX veka  i jednog pravnika i sudiju koji pise o svojim svaleracijama kao Kazanova .Jedna od "zrtava' bila mu je i zena Josifa Pancica. Iako su njegovi memoari korisceni za razna ispitivanja i studije ( a cuvao ih je jedan od muzeva doticnih Nikolinih ljubavnica ) nisu objavljeni sve do 2005-te godine.  I to u osam tomova- kakav bre Kazanova.Neverovatno!!!
Tanasije Milenkovic bio je nacelnik policije i kod kralja Milana i kod kralja Aleksandra. Napisao je prvi srpski kriminilasticki roman "Ponoc ili grozno ubistvo na Dorcolu" . Toliko se toga dogadjalo na dvoru da je na kraju izvrsio samoubistvo. Verovatno mu je jedino rasterecenje bilo pisanje dnevnika o dogadjajima.
Mirko Tepavac - ilegalac i ministar je poput Vladimira Dedijera pisao o ustaskom logoru, ratovanju ,Titu ,ali i diplomatskom poslu. Bio je u braku sa Renatom Ulmanski i da ne verujem umro je 2014-te godine.
Mira Stupica  i zivot od kolibe do zvezda.Njeni memoari pod nazivom "Saka soli" opisuju neverovatan zivot od catrlja do dvorova.
Mogli bi da navedemo i memoare Jovanke Broz od kojih svi strepe , i memoare mnogih poznatih licnosti iz nase istorije.
A SADA IH UPOREDITE SA DANASNJIM NAZOVI MEMOARIMA O NEKIM POTPUNO DRUGACIJIM SHVATANJIMA ZIVOTA, O POTPUNO DRUGACIJIM VREDNOSTIMA  I LICNOSTIMA KOJE SU POPULARNE IZ BOG ZNA KOG RAZLOGA.
 I RAZMISLITE KAKO CE SE NASI POTOMCI CUDITI KAD PRONADJU MEMOARE JEDNE SUZANE MANCIC ILI BLOGERKE ZORANAH? STA LI CE MISLITI O NASEM VREMENU BOZE SACUVAJ!
NORMALNO JE DA SE DRUSTVO I ISTORIJA MENJAJU ALI OVOLIKA RAZLIKA JE NEVEROVATNA.
NISAM SPOMENULA NICIJE MEMOARE IZ SVETSKE ISTORIJE KOJI SU ITEKAKO ZANIMLJIVI, ALI SAM SE NAMERNO ZADRZALA NA NASIM !
POZDRAV! I  RAZMISLITE DA LI BAS TREBA SVI DA SE GURAMO DA OSTAVLJAMO ZAPISE ZA ISTORIJU? DA LI ?

Нема коментара :

Постави коментар