среда, 17. фебруар 2016.

TINEJDZERI

URBANA LEGENDA! JEDNA OD NAJJZEVIJIH KOJU SAM IKADA CULA! STO JE NAJSTRASNIJE U PITANJU SU NASILNIK I ZRTVA! ALI NASILNIK NIJE NASILNIK .A ZRTVA NIJE ZRTVA! MOZDA JE UPRAVO OBRNUTO ILI....  ANA, ENI ,BELA,MIA,PERI SU ,SOFI NISU PRAVE DEVOJKE! SPITMEN - COVEK KOGA PLJUJU ,PONIZAVAJU!
TINEJDZERI SU SVUGDE ISTI! U BILO KOJOJ ZEMLJI NA SVETU. DOBRO IMA I NEKIH RAZLIKA U ZAVISNOSTI OD OKRUZENJA, ALI IPAK ONI SU RADOZNALI, BUNTOVNI I TRAZE SVOJE MESTO U DRUSTVU.
Jedna od urbanih legendi govori o Spitmenu coveku koji zivi po blokovima Zapadnog Londona  i zadnjih 13-tak godina vrbuje upravo tinejdzere. Nije u pitanju droga, nije sekta, a nije ni seks. Covek ima samo krajnje devijantno ponasanje i bizaran fetis koji je spreman da plati i to dobro. Dakle Spitmen placa da ga u mraku solitera neko muci na nacin koji sam odredi. Sad, tinejdzerima novac uvek treba ,ali dokle su spremni da idu da bi zaradili neki novac postavlja se pitanje/ Narocito ako treba da nekog zlostavljate, i to nekog koji nije prema vama grub pa da se to podvede pod samoodbranu nego naprotiv jos vam daje "lako' zaradjen novac (cudna seansa traje pet minuta).Strasno ali dosta tinejdzera je priznalo svoj susret sa Spitmenom sto dovodi do toga da on zaista postoji. I niko ga nije prijavio policiji zbog razvijanja ovog bizarnog "posla". S druge strane sta li se tom coveku dogodilo da trazi da ga muce i to za novac? Zar ne moze da izazove bilo kakvu tucu za dzabe - danas je mnogima "kratak fitilj"? Nego placa ! I da li mu to stvarno predstavlja toliko zadovoljstvo i uopste odakle mu novac za to i koliko je prica o ovome zapravo uvrnuta? Znaci u toj uslovno nazvanoj "igri mucenja" koja to sigurno nije jedan covek placa da bude vredjan i ponizavan, a drugi nepoznati i to mlad covek to radi da bi bio placen. Odsustvo svakog morala i dostojanstva koji karakterisu ljudsko bice. Odsustvo razuma i osecanja. Zivotinje napadaju jedna drugu ili radi hrane ili radi odbrane. Zasto ovde covek napa coveka? I zasto je ovo toliko razlicito od svih vrsta nasilja/ Jer ovde jedan bolestan covek komanduje zdravom coveku ( koliko zdravom da pristaje ) bez ikakvih kocnica u ponasanju i moralu. Stvarno strasno. Narocito za mlade ljude koji treba da se snadju u ovom ionako veoma "poremecenom svetu" ( mislim svetu poremecenih odnosa i svesti i vrednosti).
Opet ne  mogu da poverujem da je istina pa svrstavam u urbanu legendu. Ali dokazi su tu kao i kod Spitmena.
Rec je  o hastagovanju na instagramu. Opet su tinejdzeri tema, a ovaj put su njihovi mentalni problemi. Evo kako su oni svojim problemima dali ime i kako pod tim imenima pricaju jedni drugima svoje price.
ANOREXIA - Ana  -   Rex
Bulimia          - Mia   -  Bill
Paranoia       - Pat     - Perry
Anxiety         - Annie - Max
ADD-/ADHD -ADDIE - ANDY
OCD               -Olive  -Owen
Bordeeline      Bella   - Ben
Bipolar            Bri       - Bob
Schizophrenia  _ Sophie _ Skip
Insomnia          -Izzy   - Isaiah
EDNOS           -Ellie     Ed
Self Harm        -Cat      - Sam
Depression       - Deb  -Dan
Suicidal     - Sue      - Dallas
I tako ANE ( anoreksija) i MIE (bulumija) uglavnom komuniciraju na forumima i Votsap grupama, Su ( suicid - samoubistvo) se povezuju preko instagrama. A to postaje vrlo opasno. Pedagozi smatraju da bas taj neobuzdani protok informacija i neogracine mogucnosti konzumacije na internetu predstavlja dodatnu opasnost tinejdzerima koji imaju predispozicije ka suicidu! Tako se mladi ne samo zblizavaju nego i velicaju i opravdavaju svoje stanje i krecu u obracun sa svima sem sa istomisljenicima. I u svojim glavama stvaraju sliku potpuno obrnutu od realnosti. Oni vise ne smatraju da su bolesni nego posebni. I da svako ko skupi hrabrost  i izvrsi samoubistvo postaje andjeo. Ovo mi sad lici na neku sektu!
Recimo jedna Su je na instragramu postavila sliku andjela ( koju su odmah masovno ostale Su tetovirale) u slavu svih Su koje su se vec ubile. Kada se samopovredjivanje i samoubistvo velica dobija skoro religiozan karakter. A mlade osobe su veoma povodljive. I idu linijom manjeg otpora. Umesto da idu kod psihijatra i lece se onako kako ih roditelji usmeravaju oni biraju hastagovanje Su na instagramu i povezuju se sa svojim istomisljenicima. kada se na samoubistvo sa njihove tacke gledista gleda tako pozitivno naravno da je rizik veoma veliki za svako mlado bice.
Strah od osude je kljuc zasto tinejdzeri ne priznaju svoje mentalne probleme nego resenja traze na instagramu ili internetu. Evo kako oni to dozivljavaju : Biti deo te zajednice je divno. Svi imaju iste ili slicne probleme. Niko nikoga ne osudjuje .Ne moras da se  pretvaras da si neko drugi. Prihvacen si onakav kakav si. U svojoj okolini tinejdzeri sa mentalnim problemima ne nailaze na razumevanje vec ih cesto optuzuju da samo privlace paznju svojim ponasanjem . Na zalost dok se skapira problem moze doci do najgoreg jer tinejdezr potrazi anonimnu pomoc na instagramu i prvo "padne u sake" ovim SU grupama.
URBANE LEGENDE OVAJ PUT SU SPOJILE DVE PRICE O TINEJDZERIMA KOJE ZAISTA PRIVLACE PAZNJU MENE KAO RODITELJA. TE SE TREBA ZAPITATI AKO NAM DETE ( TINEJDZER OD 10-18 GODINA) DONOSI NEKE STVARI KOJE JE KUPIO OD "SVOG" NOVCA  ILI AKO SE OSECA JAKO ZADOVOLJNO STO JE DEO NEKE GRUPE NA INSTAGRAMU OBAVEZNI SMO DA TO PROVERIMO PO SVAKU CENU! ODMAH1 DOK NIJE KASNO!

Нема коментара :

Постави коментар