уторак, 16. фебруар 2016.

SVETSKI DAN MACAKA

SVETSKI DAN MACAKA JE SUTRA ( NIJE DA SAMO ZATO VOLIM BROJ 17)! IAKO KAZU DA SU  PREPREDENE I DA NISU ODANE COVEKU KAO PSI ONE SU ZA MENE PREDIVNA STVORENJA. NAROCITO ONE DRUGE MACKE ( LAV, TIGAR), MADA  I KUCNE ZNAJU DA BUDU PRELEPE NAROCITO AKO SU OBICNE A NE RASNE! RASNE PO MENI IMAJU BAS PRETERAN 'PERSONALITY' I NE MOZES IH NI MAZITI KAD ZELIS!
Mnogo razlicitih verovanja ide uz pricu o mackama. Razlikuju se i po tome odakle poticu, iz kog su vremena. Neka su verovanja nestala, a neka su ostala zauvek.
Sta najbolje opisuje macku? Macka jednako nezavisnost, takodje predstavlja opasnog ratika ako je saterana u cosak! Macka predstavlja slobodu, tisinu, strastvenost i ima sposobnost da vidi nevidljiivo (ali to nije zbog toga sto joj se boja ociju menja prema svetlosti u toku dana i noci - vidi i nocu naravno).
U Egiptu je bila sveta zivotinja. Ona je bila simbol boginje Bestet zastitnice kuce i plodnosti sa telom zene iglavom macke. Macka je u Egiptu mnogo rano postala ljubimac i obozavana je jos pre 5000 godina kada se na staroegipatskom zvala Mau - sto znaci macka. I lunarna zbog njenog kretanja nocu. Smatrali su da macka pod uticajem Meseca moze da pomogne u trudnoci jer se beba u materici najvise razvija nocu!
Nasuprot tome u Kini misle da su macke jin i prestavljaju sile zla i transformacije bas zato sto se najvise krecu nocu.Nepoznata i neobicna macka predstavlja nezeljene promene, a crna losu srecu  i bolest.
U Japanu oznacava moc  transformacije,smirenost, miran san i hladnokrvnost.
Budisti veruju da u mackama "zive" duhovi "velikih duhovnika".
Zanimljivo je da je  u XVI veku  u Engleskoj  postojao obicaj da svaki gost koji udje u kucu poljubi porodicnu macku. Pretpostavljam da je to bilo  iz  bezbedonosnih  razloga jer macka "oseca" nevolju!
Macka se tokom srednjeg veka smatrala prijateljicom vestica koje su nekad uzimale njeno oblicje. Medjutim, upravo time sto su proglasene za "djavolje pomocnike' sto je dovelo do njihovog istrebljenja potpomognuto je sirenje kuge ( nju prenose pacovi).
U mnogim delovima sveta postoje verovanja da macke cuvaju svet mrtvih!
U Islamu macke se smatraju cistim zivotinjama, a u Pravoslavlju je izbacena iz Biblije iako je realno ona spasla Nojevu barku jer su se pacovi realno brzo razmnozavali i pretili su raspadanju barke jer su je izgrizli. Uopste kod nas se mnogo zadrzala prica o mackama koje su povezane sa silama zla, a manje sa pricom da macke "lece" one koji su bolesni tako sto lezi na tom mestu koje je bolesno. I samo mazenje macke i njeno "predenje" smiruje i opusta.
Iako kazem ne volim rasne macke o Sijamskoj macki moram da napisem par reci. Kazu da je nastala sparivanjem majmuna i lavice. Pa otud  od oca inteligencija, a od majke hrabrost! U nekadasnjem Sijamu odakle poticu verovalo se da se upravo u macke sele duse kraljeva, te su one zivele iskljucivo na dvorovima. Za ubistvo macke kazna je bila smrt.Smatralo se da imaju specijalne moci i da posreduju izmedju "dva sveta- zivih i mrtvih".
Jos samo nekoliko zanimljivosti vezanih za macke pre nego sto posle ovog teksta pozurite da za sutra SVETSKI DAN MACAKA  nabavite jedno predivno krzneno stvorenje!
Zna se da se macke maze uz ljude da bi obelezile svoju teritoriju (nas), medjutim ne zna se kako i zasto "predu".
Ovo mi je super Britanci i Austrilijanci za crnu macku smatraju da je sreca nasuprot celom ostalom svetu koji je smatraju baksuznom. Zato oni jedini i voze levom stranom  verovatno!
Najpopularnija rasa macaka je persijska, pa  mejn, i naravno sijamska.
Te posebne sijamske macke su recimo svojim culima otkrile u moskovskoj ambasadi sistem za prisluskivanje.A sve macke imaju neverovatnu sposobnost da nadju put kuci.
Najskuplja kafa na svetu po imenu Kopi luvak iz Indonezije kosta 500 dolara za 450 grama ,a dobija se tako sto zrna kafe prvo prodju kroz digestivni trakt divlje macke - luvak pa se odvaja iz izmeta i preciscava.
Trecina vlasnika macaka je ubedjena da im njihov ljubimac - macka cita misli, a jos nesto je zanimljivo . Macka mjauce samo ljudima, a ne ostalim mackama kako mi mislimo. Na njih sikce, pljuje ili prede u zavisnosti u kakvim su odnosima.
Maciji nos je jedinstven kao nas otisak prsta.
Prvi crtani macak je Feliks (1919godine) zatim Tom 1940-te godine.
Kako prici nema kraja., zaustavicemo se ovde. Idem da nahranim svoje mace .
LAKU NOC I RAZMISLITE O OVOJ PRICI O MACKAMA!

Нема коментара :

Постави коментар