уторак, 23. фебруар 2016.

DVA ISTINSKA GENIJA

LEONARDO DA VINCI I NIKOLA TESLA SU MOZDA JEDINA DVA GENIJA U ISTORIJI COVECANSTVA! I NIJE TO SAMO MOJE MISLJENJE. BILO JE NARAVNO MNOGO NAUCNIKA KOJI SU DALI DOPRINOS LJUDSKOM RODU ALI RASPON GENIJALNOSTI OVA DVA COVEKA - NADCOVEKA JE NEVEROVATAN I NEPOJMLJIV I NENPONOVLJIV!
Leonardo da Vinci- renesansni slikar, vajar,arhitekta i mnogo jos toga (1452-1519) bio je toliko inpresioniran misterijom ljudskog lica i mogucnoscu "citanja pokreta duse" kroz pokrete i izraze  lica da je upravo tako i nastalo prvo "psiholosko" delo - portret Mona Lize koji je zauvek ostao misterija. Leonardo je ostavio relativno mali broj slika ( do danas je sacuvano 70 manjih slika i nekoliko velikih nedovrsenih i nijedno vajarsko delo ). Pa, ipak sto se tice slikarstva on je sigurno bio jedan od najuticajnijih i najinovativnijih umetnika Renesanse.On je prakticno oziveo figure na slikama svojom cuvenom tehnikom = sfumato.
Naucni rad mu je bio zaista inpozantan.Prakticnim iskustvima iz oblasti anatomije,botanike, matematike, fizike i mehanike on je postavljao prave prve naucne studije iz tih oblasti.Zahvaljujuci njegovim sirokim interesovanjima od vojne arhitekture preko anatomije,geometrije, astronomije,gradjevinarstva, hidraulike, fizike do opste tehnike pronasao je mnogo toga sto se kasnije koristilo.Zanimljivo je da je Leonardo pisao u zbijenim redovima napisanim zdesna na levo (kao odraz u ogledalu) objasnjavajuci da mu je tako lakse da pise jer je levoruk!Pronadjeno je oko 6000 stranica sa crtezima i tesktovima.Na crtezima su oruzja, koplja, buzdovani, macevi egzoticnih oblika,skice za pravljenje utvrdjenja i sheme artiljerijskog oruzja,crtezi letecih masina, tenkova, opreme za ronjenje i mnogo toga vekovima pre  nego sto je napravljeno.Dizajnirao je i robota koji je mogao sedeti ,mahati rukama, pomerati glavu, imao je anatomski vernu vilicu koju je mogao da otvara i zatvara.Nazvan je Leonardov robot, nacrtan je oko 1495-te godine ali je objavljen tek pedesetih godina XX veka. Nije poznato da li ga je neko napravio.
Moram da napomenem da u arhitekturi nije imao srece sa projektima jer su skoro uvek bili odbijani. Sto ne znaci da nisu bili dobri nego jednostavno su bili neostvarljivi u ono vreme! Velika steta!Njegovi zapisi su sve do XIX veka ostali nerazumljivi i zagonetni i nisu imali uticaja na nauku. Ipak oni je prvi dao skice podmornice ,ozubljen masine koja se moze smatrati prvim kalkulatorom, makaze, automobil,busilica,hidraulicna testera,sistem klimatizacije labaratorij i mnogo jos toga,.A tek 2005-te godine otkrivena je Leonardova tajna labaratorija u kojima je ispitivao letece masine. Najvise ima nacrta helikoptera ali i prvog anemometra za merenje brzine vetra, zatim padobrana i ostalog pribora za letenje. Nalazi se u Firenci u zapecacenim manastirskim prostorijama pored Bazilike Najsvetije Device.
Sto se tice astronomije on je verovao da Sunce i Mesec  kruze oko Zemlje ,zatim da je Mesec prekriven vodom i da zato odbija svetlost kao i uticaj Meseca na plimu i oseku na Zemlji .
O Nikoli Tesli sam vec  toliko puta pisala i to posmatrajuci ga kao coveka, kao naucnog genija, posmatrajuci razne aspekte njegovog zivota (odnose sa ljudima, nacin zivota kao sto su dijeta i dva-tri sata spavanja od mogucih 24 i drugo). Prosto ne znam sta bih vise mogla o njemu i o mome divljenju prema tom vanvremskom izuzetnom geniju. Mozda da ponovim po stoti put da je toliko toga dao ljudskom rodu ( od struje koju placamo ,a ne treba), o energiji i svim vrstama talasa da ne pricamo. Mnogo toga su mu ukrali drugi nazovi naucnici, mnogo toga je konfiskovala Americka vlada i cuva kao keca urukavu. I nasi u zadnje vrme isto pricaju (nadam se da je istina). A iz jednog Ruskog dokumentarnog filma iz 2007-me godine uzela bhi samo ovo. Tesla je po njima bio pravi  Gospodar sveta, Gospodar munja, Gospodar elektronskog stita ( cuva granicu svake drzave od aviona ili bilo kog oruzja tako sto ga nekom " novom" energijom topi), Gospodar  elektricne energije s kojom je uvek razgovarao kao sa zivim bicem i naredjivao joj a ona ga bespogovorno slusala. Nije sluzio ni jednoj drzavi kako su ga predstavljali za vreme II svetskog rata ( i to da je radio  sa obe strane i za Nemce i za Ruse), on je radio za celo covecanstvo. I imao je veliku moc predskazanja kako ljudskih sudbina ,tako i desavanja u prirodi.
STA JE ZAJEDNICKO ZA OVA DVA JEDINA PRAVA GENIJA U ISTORI COVECANSTVA?
BILI SU VIZIONARI, PREDSKAZALI SU BUDUCNOST , BILI SU IZUZETNO RADOZNALI I NISTA IH NIJE MOGLO OMESTI U NJIHOVIM ISTRAZIVANJAMA - NISU PRIZNAVALI OGRANICENJA. NISU POZNAVALI STRAH , NI UMOR, NITI IM JE SMETALO NERAZUMEVANJE OKOLINE! PA POSLE DA NEKO KAZE DA SU ONI BILI OBICNI LJUDI KOJI SU I KAO NAJVECI GENIJALCI I DALJE SAMO ZRTVE SVOJE SUJETE I DRUSTVENOG LICEMERJA!

Нема коментара :

Постави коментар