недеља, 28. фебруар 2016.

ARHEOLOSKA OTKRICA

JOS SE SVODE UTISCI O OTKRICIMA (OVOG PUTA ARHEOLOSKIM) KOJA SU SE DESILA PROSLE 2015-TE GODINE. ILITI STA JE TO OTKRIVENO NA ZEMLJI A NE STALNO SVEMIR-PA SVEMIR!
Otkrivana potpuno nova vrsta humanoida (predak coveka) u sistemima pecina u Johanesburgu ( Juzna Afrika). Odavno naucnici tvrde da su prvi ljudi upravo sa te lokacije, medjutim prosle godine otkriveni su sasvim novi ostaci hominida do sad nepoznatih nauci. Ovaj pronalazak je veoma znacajan jer predstavlja "kariku koja je nedostajala" izmedju majmunolike pramajke "Lusi" i ranih hominida kao sto je homo habilis i nazvan je homo naled ( naled- zvezda) i starost je procenjenja cak na dva i po miliona godina.
Staro orudje nadjeno takodje u Africi (Kenija) datirano je cak sedamsto hiljada godina pre homo habilisa!
U Indoneziji u pecinama pronadjene su slike starosti oko 30.000 godina ( kao i one u Evropi). Nova  teorija o slikarima bila bi da su oni poreklom iz Afrike ,ali da su se u isto vreme razisli u Evropu i Aziju (zbog neceg?).
Grob mlade zene u Danskoj koji je bio pronadjen cak 1921-ve godine ( a datira cak iz 1370-te godine pre nove ere) zahvaljujuci modernoj tehnologiji doveo je prosle godine do neverovatnog otkrica. "Nevesta iz Egtvedea" bila je zapravo iz Svarcvalda koji je udaljen cak 700km. Pored kostiju mlade zene bile su nadjene i kosti bebe , sto znaci da je umrla na porodjaju ,ali i da su brakovi bili sklapani na velike daljine. I u bronzanom dobu su postojali brakovi na "nevidjeno". Super!
Francuzi su prosle godine u mestu Lovo otkrili najvaznije otkrice vezano za gvozdeno doba i tako dosli na sredinu liste od 10 najvecih otkrica u protekloj godini. Nalaziste je bukvalno iskocilo ismod humke ciji je precnik bio cak 40m. Unutra se nalazi grobnica keltskog princa iz V veka pre nove ere. U grobnici je nadjeno mnogo dragocenosti sto dokazuje da nisu samo egipcani stavljali dragocenosti u grobnicu. U ovoj grobnici nadjen je zlatan nakit, posude iz Mediterana ,cak i deo kocije kao i posebno lepo uradjena posuda za vino od bronze ukrasena zivotinjskim bicima i mitoloskim likovima. Posude iz Mediterana svedoce i o svojevrsnom uvozu! Nadjen je i bokal za vino od keramike oslikan crnom figurama sto takodje dokazuje veoma razvijenu trgovinu Francuza i Etruraca i Grka.
U drzavi Ilionois na kutijama u nekom Muzeju pisalo je "stene" a u kutiji su bili zubi macke. Tako je prvi put u istoriji kucni ljubimac dobio svoj grob pored gazde u posebnoj kutiji!
Pre toga su bile nadjene  kosti pasa ( koji su jako rano bili pripitopljeni) sahranjene uz gospodara.
U Nemackoj tacnije Bavarskoj postojbini pereca i piva pronadjen je najstariji perec na svetu. Zapravo radi se o dva skamenjena prepecena pereca  i to u septickoj jami iz XVIII veka. Zanimljivo je da su ostaci indenticni danasnjim perecama.
Zahvaljujuci novim metodama ispitivanja genetskog materijala istrazivaci su utvrdili poreklo troje robova sahranjenih na ostrvu Sveti Martin na Karibima. Tako su definitivno dokazali   vezu  sa crncima koji su dovodjeni u Ameriku kao robovi.
U Kolumbiji su medjutim u grobovima pronadjeni ostaci tecne zive, istovetni kao i ona koja se nalaze ispod piramide posvecene zmiji iz treceg veka i ona je predstavljala kao reku koja tece u zagrobnom zivotu. U toj piramidi pronadjeni su na hiljade predmeta od zada i nakit od morskih skoljki..Ziva je ostala u tecnom stanju zbog povecane kolicine vlage i odsustva kiseonika.
Takodje su prosle godine radjena i istrazivanja vezana za prve stanovnike Dzejmstauna  prve stalne naseobine Evropljana na Severnoamerickom tlu.Pronadjena su cetiri groba u blizini prve crkve sagradjene 1608-me godine.U prvom grobu je bio sahranjen prvi pastor Dzejmstauna Robert Hant. Telo je bilo samo u pokrovu bez kovcega (jer je pastor bio veoma skroman covek).
Kapetan Vilijam Vest ( koga su ubili Indijanci 1610- te godine ) sahranjen je u veoma raskosnom kovcegu.
Jos raskosniji i od toga bio je kovceg ser  Fernanda Vejnemena koji je umro za vreme Velike gladi od 1609-1610 godine ,kao i 70% stanovnika Dzejmstauna). A nisu imali za hranu, a imali za raskosne sahrane i grobnice?
Ne znam kako vam se svidela ova prica. Meni je zanimljiva narocito sto stalno zadnjih meseci vidjam price o istrazivanjima Svemira, a na Zemlji toliko neistrazenih stvari. O okeanima i da ne pricam.
DO SLEDECE GODINE KADA CE SE DODELJIVATI OPET  TOP 10 NAJVECIH ARHEOLOSKIH OTKRICA GODINE - DOVIDJENJA.

Нема коментара :

Постави коментар