понедељак, 15. фебруар 2016.

VELIKA JE GLAVOBOLJA BITI MAJKA

VELIKA JE GLAVOBOLJA BITI MAJKA - TVRDI PETAO SOFRONIJE U CRTACU, A MNOGI TVRDE DA JE  KRIVICA ZBOG SMRTI MAJKE TOLIKO OPTERETILA  DIZNIJA  DA  SKORO SVI NJEGOVI LEKOVI NEMAJU MAJKU!
U januaru je  u Srbiji radi povecanja nataliteta  predlozena izmena Gradjanskog zakona po kojoj bi majke sa troje dece do njihovog punoletstva dobijale neku nadoknadu iz budzeta. Simbolicnu ili u vidu neke plate zavisi od budzeta? A one koje su doprinos natalitetu Srbije dale ranije ( kao ja sa cetvoro dece) ne dobijaju nista.
U Crnoj Gori su otisli dalje. Oni ce  190 evra ( sto nije zanemarljiva cifra) davati  svim majkama koje su rodile troje dece do kraja zivota ,a nisu radile , a onima koje  su radile  330 evra . Tacnije majkama sa troje dece i 25 godina staza i majkama sa cetvoro dece i 15 godina staza. Doduse njihove poslanice su se pobunile (takve smo mi zene) te kazu da tonije u redu prema zenama koje nisu mogle da imaju decu ili koje nisu mogle posle prvog deteta da radjaju dalje. Ali, narocito poslanice znaju da uniste zivot zenama. Pocev od toga da pricaju da moze da se radi i dva-tri posla pa do toga da nije fer da zene idu ranije od muskaraca u penziju. Secam se i jedne doktorke koja je kao htela da promeni pol da bi isla u penziju kao i muskarci.  Razmislite ipak, da li onda zene koje rade i radjaju i odgajaju troje ili vise dece imaju manje posla od drugih mama ( ili zena koje nemaju decu)? Zar ih ne treba nagraditi i omoguciti im da ranije idu u penziju?Zamislite koliko je dobro primati nadoknadu do kraja zivota kao nagradu za sav ovaj natcovecanski napor da uskladis obaveze prema deci i porodici i poslu! I da se razumemo nije sve u novcu, ali novac moze da pomogne kad nestane snage za svakodnevnu borbu sa zivotom. Da, naknadu ce dobijati i zene koje ne mogu da rade jer im dete ima posebne potrebe pa moraju da vreme provode sa njim.
Sve te nazovi olaksice kao recimo smanjenje cene u vrticu ili kao poklonjene knjige u Osnovnoj skoli ( to imaju i druga deca) nikako nisu izazov zbog koga bi se zene odvazile da radjaju vise dece. U sadasnjoj situaciji roditi i jedno dete je velika hrabrost ,ali i velika ludost.
U SVAKOM SLUCAJU DECU TREBA RADJATI BEZ OBZIRA NA KOBAJAGI ILI STVARNE NOVCANE OLAKSICE AKO ZELIMO DA SACUVAMO LJUDSKU VRSTU. SAMO, PROBLEM JE NASTAO U MOMENTU KADA NAS JE POTROSACKO DRUSTVO NATERALO DA SVOJOJ DECI OBEZBEDJUJEMO I MNOGO VISE NEGO STO MOZEMO DA BI SE UKLOPILI U DRUSTVO U KOME ZIVE.
Buducnost. Sigurno ce kloniranje ili neka druga vrsta razmnozavanja resiti ovaj problem. Nece biti vise majki i dece i njihove veze koja ne moze da se uporedi ni sa cim na svetu. Svaka zena ako je psihicki zrela majcinstvo nosi u sebi od detinjstva i svaka zeli dete sigurno. Medjutim, ne treba sad ni preterivati sa radjanjem dece ne planski i tako  potpuno unistiti  njihove zivote. Surovo, ali je mozda bolje, jer ovakav svet kakav je sada zaista ne podrzava onu recenicu od malopre da treba radjati decu usprkos svom uzasu oko nas.
Proslost. Nekada su zene radjale mnogo dece i nisu radile. Sedele su kod kuce gajile decu , pruzale im svu mogucu podrsku , paznju i ljubav. I nisu se brinule za meterijalno. Otac je nabavljao novac za hranu i ostalo i nijedno dete nije trazilo vise nego sto dobija jer je prosto tako bilo u svakoj porodici. Svi su imali otprilike isto. Kada su pocele da se zaposljavaju zene su morale da ostavljaju svoju decu kod baba ili u vrtice i stalno su imale osecaj krivice sto ostavljaju svoju decu. To se nije mnogo promenilo ni do danasnjih dana kad zene rade sve duze i sve manje imaju vremena za decu.
I da kazem onim zenama koje nemaju decu iz bilo kog razloga da ne treba da se osecaju ugrozeno sto ce drzava nagraditi novcano.  Majke sa vise dece ( ili im udeliti samo neku crkavicu reda radi). Ne treba da se ljutite ako zene koje su rodile vise dece i radile zele da idu ranije u penziju. Umorne su mnogo vise od vas verujte.
Da napomenem i to da sam mnogo po internetu trazila zemlje u Evropi i drzave po Americi koje su  zenama omogucile da ne rade i da gaje dacu i nasla sam dosta njih. Ne mogu da ih   nabrajam, ali samo treba da
znate da ih ima dosta i da time zene ne gube nista u svojoj ravnopravnosti jer je i radjanje i odgajanje dece veoma veliki i tezak posao.
Zasto su se  zene u Srbiji  toliko okrenule karijeri i retko kad radjaju decu pre 30-te. Ne znam,. Da li ce ih novi Gradjanski zakon motivisati da ponovo postanu stub porodice i vrate novim generacijama osecanja i prave vrednosti? Shvatam i ja sam radila jer se od jedne plate ne moze ziveti ,ali sam imala kompromis pa sam do trece godine deteta bila sa njim sto me je kostalo tri  gubljenja posla. Nije mi zao ni jednog momenta sto sam ostala "mladji refernet" u 56-oj kao Pantic iz "Tesne koze".
TAKO MAJKE RAZMISLITE DOBRO STA JE VAS PRIORITET. KAKO I KADA CETE SE VI OSECATI ISPUNJENO I ZADOVOLJNO PA SAMIM TIM I SRECNO!
DA LI KADA STE NA POSLU SUPER ,A DETE VIDJATE RETKO (ILI DECU AKO IMATE NEKOG KO CE BITI S NJIMA 24 SATA UMESTO VAS).
ILI KADA STE UZ DETE MAKAR U NJEGOVIM PRVIM GODINAM ZIVOTA KAD JE DETE PUNO STRAHOVA ZBOG TOG STALNOG OSTAVLJANA I ZBOG VASE NERVOZE. Dete ne zna da ste vi napeti zbog 'gustog' rasporeda ( posao i kuca). Ono samo oseca svu vasu napetost i misli da je ono krivo.
VERUJTE ZA SADA TVRDIM - MAJKA JE NEOPHODNA ZA BUDUCI NORMALAN ZIVOT SVAKOG COVEKA!


Нема коментара :

Постави коментар