среда, 10. фебруар 2016.

JEBOTE I SUPER

JEBOTE I SUPER UZ CUVENE MARS NA DRINU I MARS U PICKU MATERINU ! MATIJA BECKOVIC JE OTKRIO SUSTINU! SVAKA CAST NA RAZMISLJANJU ! POTPUNO JE U PRAVU, DA NE BUDEM SKROMNA I JA SAM RAZMISLJALA U TOM PRAVCU!
Kako zivimo u strasno brzom vremenu i jezik je morao da prodje kroz promenu. Sve je moralo da se sazme. I hrana u pilule ! A to je tek pocetak  jer ce u pilule morati da bude sazimano i znanje i osecanja. Bice potrebno samo popiti pilulu ,p a postici ono za sta su trebale decenije. I tako ni jezik ne moze da se prosiruje i produzije mimo sveta i veka. I on mora da se sazme. Srpski jezik u dve reci staje JEBOTE I SUPER ( OVO DRUGO JE POGOTOVU SRPSKA REC). STA CE NAM MILIJARDE OSTALIH RECI, SA OVE DRECI MOZEMO DA KAZEMO SVE!
Koliko je to zaista fenomenalno otkrice. Ove dve reci mogu biti upotrebljene bezbroj puta , a da uvek znace nesto drugo.Nabijene smislom koji se ne moze potrositi vec su se pokazale kao zamena za sve. Jer realno ne postoji pitanje na koje se ne moze odgovoriti sa jebote i super! A i one treba da se sazmu da bi bio prihvacen u drustvu. Dovoljno je reci samo "u-je" i "suu" i postaces omiljen govornik u drustvu jer ne smaras!Niko ih dosada nije izgovorio na pogresnom mestu itako ispao glup ili preopsiran (dosadan) ili da se nesto pogresno izrazio. Zbogom suvoparna gramatiko i katedro za srpski jezik , tomovi i tomovi knjiga o  pravilnoj upotrebi jezika. Jer realno kakav je to maternji jezik koji moras uciti? A da ne kazem koliko je mudrosti u poslovici  Cutanje je zlato. Zato ne brbljajte, ne lupetajte, mozete napraviti mnogo gresaka sto stilskih sto gramatickih. Cutite i ponekad samo ubacite jebote i super! Bicete odusevljeni ucinkom takvog nacina komuniciranja. Koliko cemo vremena samo dobiti. Koliko je neophodno da stedimo na vremenu.
Ovo moram doslovce da prepisem Fenomenalno je :
Kad sam sinoc ovde bila
Jebote!
I vodice zaitila - Super!
Dodje momce crna oka, Jebote!
Na konjicu laka skoka - Super!
Pozdravi me ,zborit ode, Jebote!
Daj mi sele malo vode!
Super jebote!
A sada analiza pesme Ide Mile Lajkovackom prugom kao dokaz koliko su nepotrebne mnoge reci jer ne objasnjavaju nista ili dobijaju pogresno znacenje:
Ide Mile Lajkovackom prugom - ( zato sto je kreten-realno)     Ide Mile Lajkovackom prugom - Jebote!
Ide Mile sa jos jednim drugom - (znaci jos jedan kreten)            Sa jos jednim drugom _ Super!
Ide Mile gori mu cigara (cigara se dimi,a ne gori)                        Ide Mile gori mu cigara - Jebote!
Ja poznajem mojega drugara ( pa zato mu je drug valjda)           Poznajem svog drugara _ Super!
Suvo seno koseno ( kosi se trava)                                              Suvo seno koseno -Jebote!
Tekla reka kroz selo ( normalno)                                                Tekla reka kroz selo _ Super
A u reci riba plovi ( riba pliva)                                                     A u reci riba plovi -Jebote -znaci da je
                                                                                                   uginula
    Nema koj da lovi (riba se peca)                                           Nema ko da je lovi _ Super!
I tako dalje....
Buducnost. Vec sam pisala da su nove generacije pod uticajem kompjutera, interneta, mobilnih telefona i brzog vremena stvorile neki brzinski jezik i to mesavinu engleskog i srpskog i to skracene.
Sa jebote i super u skracenoj verziji ( vidi gore u tekstu) bice jos bolja komunikacija.
Proslost. Na proslost se ne bih vracala da se jos vise ne rastuzim. Valjda shvatate da sam na osnovu Beckovicevog teksta dala sebi za pravo da se malo "nasalim" ,mada je ovo daleko od teme za salu.  I sve sto sam pisala je u krajnje srkasticnom tonu.
TE SE IZVINJAM ONIMA KOJI SU POMISLILI DA ZAISTA MISLIM DA JE DOBRO OVO STO SE DESAVA SA NASIM JEZIKOM! I JAKO MI JE ZAO STO NIKO TO NE MOZE VSE DA ISPRAVI. VRAG JE ODAVNO ODNEO SALU I MNOGO,MNOGO NASIH LEPIH RECI, PRAVILNOG GOVORA I JOS PRAVILNIJEG PISANJA.
JEBOTE PA TO NIJE SUPER!!!

                                       

Нема коментара :

Постави коментар