четвртак, 4. фебруар 2016.

NAJGOTIVNIJI MESEC U GODINI

MENI JE FEBRUAR NAJGOTIVNIJI MESEC U GODINI! NE SAMO STO SAM RODJENA U NJEMU I NE SAMO STO JE MESEC LJUBAVI ( NEKAD SAMO MACAKA ,A SADA SVE VISE I LJUDI) NEGO JEDNOSTAVNO MI JE SUPER STO JE KRACI OD DRUGIH MESECI, STO MOZES DA SLAVIS SVAKE CETVRTE  GODINE RODJENDAN I MNOGO TOGA.
Ovoga puta bi preskocila znacajne datume u februaru (ono Fil, moj rodjendan i Dan zaljubljenih0 nego bi se fokusirala na pitanje zasto i Kinezi pocinju Novu godinu od februara (osmog u mesecu)? Sta li su kineski mudraci povezali sa pocetkom godine? I da, posebno mi je znacajno ove godine kada su nekim matematickim zavrzlamama dosli da saznanja da se 2016-ta sastoji od zbira nekoliko djavoljih brojeva 666, pa onda sto je prestupna godina pa februar ima jos jedan dan i zato sto verujem duboko u kinesku mudrost koja je neprevazidjena ,a li nazalost nerazumljiva za zapad. Narocito kad je medicina u pitanju. Tako da verujem da Kinezi znaju tacno zasto godina pocinje u februaru, a ne u januaru kao svugde na planeti.
Ne znam koji je obicaj vezan  za docek nove Kineske godine zanimljiviji. Zato cu zapisati nekoliko, mada mi to sigurno nece razjasniki ni delic kineske mudrosti! Ali hajde da se zabavimo!
Obicaj "crvenih kovertica" najvise se odnosi na decu kojoj se daruje novac u crvenoj koverti da bi ga taj novac zastitio od cudovista Sui. Dobro daju ga i poslodovaci zaposlenima kao bonus. Ali je najvise obicaj namenjen deci. Meni lici na obicaj crvene carape za Bozic - donekle!Zanimljivo je da se prosle godina otvorila internet agencija koja prosledjuje crvene kovertice po celoj Kini sto je na opste zadovoljstvo prihvaceno od svih korisnika.
Obicaj da se na kreativan nacin cestita Nova godina. Znam da ce vam izgledati smesno ,ali ako razmislite ima logike. Kako je predstojeca godina ,godina Majmuna cestitka koju dobijate recimo umesto Srecna nova godina ( sto je nas stereotip) kod njih glasi U ovoj godini majmuna, dajem vam pet majmuna! Medjutim to znaci da su vam pozeleli, srecu i dobro zdravlje, genijalnost,slobodu, bogatstvo, veselost, inteligenciju i duhovitost.
Obicaj je da se proslavlja 15 dana ,a zavrsava se Festivalom lampiona.Tradicija proslave Nove godine u Kini stara je preko cetiri hiljade godine. I po njima predstavlja kraj zime i pocetak proleca. Mozda je bas taj prelazak u u doba radjanja prirode inspirisao i na pocetak godine.
Jos jedna neverovatna zanimljivost je vezana za nacin proslave dolaska Nove godine. Kinezi tada putuju. Tih dana se desava najveca svetska migracija.Za ovu godinu procenjuje se cak 3,5 milijardi putovanja za vreme praznika.
Zanimljivo je medjutim da ni Kinezi nisu mogli da odole novotarijama tehnologije i promena u drustvu pa usprkos zaista najduzoj tradiciji mladi u Kini danas za Novu godinu iznajmljuju mladica ili devojku koje vode na put i pokazuju porodici ( jer "prave" nemaju).Izlaze u restorane umesto da tradicionalno budu kod kuca i da, najvise se razvode bas tada jer ne mogu da se dogovore cije ce roditelji prvo da ispostuju!
O NAJVELICANSTVENIJIM VATROMETIMA , O CUDESNIM ZMAJEVIMA, O MAJMUNIMA KOJI SU OBUCENI OVE GODINE ( JER JE NJIHOVA GODINA) DA CESTITAJU ISTU PROLAZNICIMA NECU NI DA PRICAM. TO IMA SAMO U KINI I VELICANSTVENO JE!
Ne smemo da zaboravimo ni Feng Sui koji se ovih dana mora jos vise primenjivati u svakom kineskom domu. Pocev od kore narandje stavljene po celom stanu od ulaznih vrata pa u smeru kazaljke sata.
I da sklonite iz svog stana i svog zivota 9 nepotrebnih stvari . Tako pravite mesta da u vas zivot udju nove stvari. Nadam se da se ovo odnosi samo na stvari!
Fascinirana sam kao i uvek sa svim onim sto saznam o Kini. I zao mi je sto je to sve tako malo i sto zapravo nista ne znam o Kini. Kakva velicanstvena zemlja. I jos sa tim 3D stampacem kojim dodatno pravi caroliju !
SRECNA VAM KINESKA NOVA GODINA. SRECNA VAM GODINA MAJMUNA! 
NISTA VISE NE SMEM DA KAZEM U VEZI MAJMUNA!

Нема коментара :

Постави коментар