субота, 20. фебруар 2016.

NOVA OTKRICA

POTPUNO SAM ZANEMARILA TEHNOLOGIJU! STA SVE IMA NOVO ( MISLIM BAR JEDAN DELIC) ZA POCETAK NOVE GODINE) SVE VISE SE PRICA O OTKRICU GRAVITACIONIH TALASA ( PISALA SAM VEC NESTO O TOME) ,ZATIM NEVEROVATNA OTKRICA U MEDICINI I JOS PONESTO!
Sto se tice gravitacionih talasa rec je o otkricu koje je jos Ajnstajn 1915-te godine predvideo u okviru opte teorije relativnosti. To su zapravo posledice ubrzanja dovoljno masivnih objekata koji svojim kretanjem stvaraju nabore u prostor-vremenu koji se potom sire kao talasi u vodi. Zbog toga ja i mislim da su prostor i vreme zapravo beskrajni to jest ne definisani, a da smo mi prisilno napravili njihovo ogranicenje ( sat i geografske mape).Ti masivni objekti po Teoriji relativnosti ustvari cine ono kretanje koje  mi zovemo gravitacija. Zasto nam je vazno ovo otkrice? Zato sto sada potpuno drugacije "vidimo" Svemir. Zato sto dokazujemo da crne rupe postoje ,a to ce nam dati nove odgovore o crnoj rupi u nasoj galaksiji. Ima i nesto jos zanimljivije od suvoparne nauce price- audio zvuk gravitacionih talasa koji prolaze pored Zemlje. Fascinantno. Zvuci dopiru direktno iz crnih rupa i zvezda koje umiru.
Od cega je sve napravljeno?Kljucna teorija iz fizike govori da smo mi zajedno sa ostatkom Svemira samo nepravilnosti u okeanu energije koje opstaju zahvaljujuci pravilima.Ukoliko su fundamentalne cestice materije  ( fotoni,kvarkovi) najmanje cestice u Svemiru da li bi ostala praznina ako bi bile ukolonjene? Za divno cudo ne bi! Upravo to "nista" je temelj postanka materije, a kljuc se krije u fiizckim poljima koja prozimaju prostor. Do sada smo shvatili da  se 17 ( vidi moj broj) fundamentalnih cestica stvara u posebnim poljima koje moze da uzburka lako delovanje vetra. U ovom slucaju vetar je analogija uzbudjenja elektromagnetnog polja koje posledicno kreira foton.Na slican nacin nastaju kvarkovi koji potom cine jezgro atoma,elektroni koji cine  atomske omotace, pa i cestice koje prenose silu - bozoni.
Krionika  je svakako nasa buducnost. Pa bas ta oblast nauke belezi jedan zaista znacajan korak. Zeciji mozak ( znaci prvi put mozak jednog sisara) ostao je savrsen posle zamrzavanja.strucnjaci su mozak prvo natopili glutaraldehidom (konzervans) a onda ubrizgali kriozastitnu tecnost te je tako mozak zamrznut na -135 stepeni Celzijusa.Tokom ovog procesa celijske membrane ,sinapse i unutarcelijske strukture su ostale netaknute nakon odmrzavanja.Posle zeca naravno sledi svinja koja nam vec daje  "rezervne delove" , a onda i covek.Ne plasite se. Koliko smo samo filmova gledali u kojima se primenjuje krionika. A dok ima na filmu ima u stvarnosti. Shvatili smo to vec, zar ne?
Britanski naucnici su dobili dozvolu da rade na ljudskim embrionima u istrazivacke i  medicinske svrhe! Sta to zapravo znaci? Da ce moci da se koristi metod Cispr-Cas 9 koji otkriva defekte u DNK. To bi u mnogome objasnilo spontane pobacaje zena koje do sada svrstavaju u "ne zna se razlog pobacaja"! Takodje, se tvrdi da genetska modifikacija embriona u medicinske svrhe je strogo zabranjena. Nadam se da je istina. Zatim je zabranjeno da se embrion na kome je vrseno  bilo kakvo ispitivanje presadi u matericu zene i mora da se unisti dve nedelje nakon pocetka ispitivanja.
Zanimljivo otkrice.Tri gena koji igraju vaznu ulogu u nasem imunom sistemu, a  koje smo nasledili razlog su zasto danas kijamo i imamo alergije!
Tako da nasa sposobnost da se borimo sa bolestima,ali i sklonost prema kijanju,alergijama i astmi posledica je seksa izmedju homo sapiensa i neandertalaca. Sto znaci da je  pre mnogo hiljada godina  njihovo ukrstanje dovelo do losih ali i dobrih posledica za nas. Dobre su da smo stekli imunitet i da se mozemo dobro p[rilagodjavati sredini  u kojoj zivimo,a lose je svakako alergija i astma koju ne bi imali da se ti geni nisu ukrstili. Pa dobro, jer je imunitet zaista veliki dar. Sta bi bilo da uopste nemamo imunitet. Seks je uvek dobar!
Austrijski arheolozi su ovih dana otkrili drveni predmet za koji se smatra da je najstarije ortopedsko pomogalo star 1.500 godina. Rec je o drvenoj protezi u obliku stopala i pronadjena je u grobu muskarca bez levog stopala i clanka koji je na donjem delu noge imao gvozdeni prsten i ostatke proteze napravljene od drveta i koze. Zaista fanscinantno ako se uzme u obzir da je ta verovatno infekcija koja je izvala gubitak stopala izlecena!
ZASAD TOLIKO! ZAISTA JE SVE  STO SE DESAVA OKO NAS IZUZETNO ZANIMLJIVO. ALI MI NEMAMO VREMENA I VOLJE DA CITAMO I MISLIMO O OVAKVIM STVARIMA. OVE SU INFORMACIJE ZA NAS SUVISNE I CIST GUBITAK VREMENA. STETA.

Нема коментара :

Постави коментар