уторак, 2. фебруар 2016.

KAD ZENA MUSKARAC BUDE

POTPUNO SAM ODUSEVLJENA - POSTOJI DAN KADA ZENE MOGU DA SE PONASAJU RAZUZDANO! A JA MISLILA DA DANAS TO MOZE SVAKI DAN! JER ZENE SU SVE DALJE OD NEKADASNJIH "DAMA" KOJIMA JE PONASANJE BILO STROGU U SKLADU SA BONTONOM I TRADICIJOM ,A NAROCITO MORALOM!
DAN SE ZOVE "VESELI CETVRTAK" SLAVI SE VEC VEKOVIMA U NEMACKOJ U GRADU KELNU I OKOLINI! SVAKOG PRVOG CETVRTKA U MESECU FEBRUARU TACNO U 11 I 11 OTVARA SE SVOJEVRSNI KARNEVAL U KOME ZENE MOGU DA RADE BUKVALNO SVE I TO JAVNO!
Verujem, da vam ovo zvuci glupo jer smo  svaki dan svedoci svakakvih scena "razuzdanih zena" na celu sa starletama. Medjutim, ovaj obicaj koji datira bas iz davnina nekada je bio mnogo znacajan i na neki nacin on je vise preteca oslobadjanja zena od cuvenog 8-og marta.Zene su na "veseli cetvrtak " mogle da piju i da jedu i da plesu,da se kockaju jos u XVIII veku. U srednjem veku cak su i casne sestre smele da piju na ovaj dan, a dame  iz visokih krugova su smele da se ponasaju razuzdano.
Kako je sve pocelo. Te 1824-te  godine zene su bile zaposlenije nego ikad. Prale su ves i cistile po kucama velikasa cak 16 sati dnevno, a na "veseli setvrtak" iz Bona u Keln odlazili su samo muskarci koje su one iste jadne umorne zene isto morale da operu  i ispeglaju i jos da cuvaju decu koju u ostavljali velikasi na cuvanje dok se zabavljaju u Kelnu.Onda su pralje " pukle" tog prvog cetvrtka u februaru i u mestu Bojl u Porajni su se okupile, otisle u kafanu da ogovaraju muzeve ,a zatim su "zauzele" gradsku kucu. I ostalo je postala tradicija ne samo u Bojlu nego u svim mestima u Porajni sa najvecim karnevalom u Kelnu.Do danas se recimo sacuvao i obicaj da se muskarcima odreze kravata ( jer je ona kao simbol  muske moci).
Buducnost, Zadrzace se verovatno jos dugo dva karnevala koja su potpuno suprotna u svom znacenju. Karneval u Riju koji je san svakog stanovnika na planeti bilo muskog .bilo zenskog roda. U kome se "izlazu" zene ' kao " meso" u izlogu ali se i one zabavljaju i to potpuno prihvataju. Zajedno muskarci i zene u Riju  slave zivot, muziku, ljubav i to je onda u redu. Ovaj karneval u kome zene slave svoja prava postajuci razuzdane kao i muskarci mi se u sustini ne svidja. Jer cemu teziti da se ponasas bahato,pijano,nemoralno bilo kog da si roda. Ali mi smo zene vrlo komplikovane. Evo neki dan sam videla i umetak za helanke koje zene stavljaju spreda da bi i one imale nesto "nabudzeno". Pa, onaj trend ne brijanja. Da bi bile dlakave kao muskarci. I sve kad saberes mic po mic dolazimo do toga da ce u buducnosti postojati samo jedan pol i to verovatno samo muski iako su drugu polovinu XX veka i pocetak XXI veka obelezile zene kao "jaci pol". One rade sve poslove, one su preuzele vlast i regulisu drustveno ponasanje. Steta. Pa ja sam ipak  zena i volim sto sam to svim srcem. Sreca sto to necu to doziveti.
Proslost. Vratimo se na rec DAMA. Znate, ono kad smo devojcice i kad zelimo da smo princeze. To je to. Cim postanemo tinejdzerke zudimo da smo starlete, estradne zvezde, javne licnosti koje privlace paznju i imaju u izobilju  ono oko cega se nazalost vrti svet - novac. A pomislite samo kako je lepo biti dama. Za mene dama je zenstvena zenska osoba, svedenog ponasanja, pametna, sposobna, puna moralnih vrednosti , koja svojim ponasanjem i izgledom intrigira i privlaci .  Obucena sa merom i ukusom, i spontanim ponasanjem  koje je u pozadini iskljucivo po stavkama bontona. Dama je slabiji, lepsi pol i to nije sramota nego prednost. Ko ne zeli da pomogne dami , ili ko ne zeli da masta sta se krije iza krinoline?
DAME, ZENE, DEVOJKE RAZMISLITE DA LI ZELITE DA BUDETE TOLIKO RAZUZDANE, BILO JEDNOG ILI SVAKOG DANA U GODINI/ DA LI ZELITE DA BUDETE 'JACI POL" I VI NOSITE NA SVOJIM LEDJIMA OVAJ SVET SA SVIM SVOJIM PROBLEMIMA? I DA LI ZNATE DA TAKVIM SVOJIM PONASANJEM, MUSKARCE KOJIMA JE VEC U OVOM VEKU JAKO POLJULJANO SAMOPOUZDANJE JOS VISE 'UBIJATE U POJAM"/
BUDITE ZENSTVENE, NEZNE, NEZASTICENE, MEKE, TOPLE BAR NALIK ONIM PRAVIM DAMAMA! MUSKARCI CE ONDA BITI ONI VITEZOVI  ISTITE CE VAS I MNOGO SE BOLJE PONASATI PREMA VAMA. OVAKO VAS SE PLASE, I PLASE SE DA CETE IM UZETI SVU VLAST I NA POSLU I U DRUSTVU I U KUCI PA NA VASU BAHATOST,RAZUZDANOST I GRUBOST ODGOVARAJU ISTOM MEROM. U STILU MUSKARAC NA MUSKARCA, A NE KAKO BI TREBALO MUSKARAC NA ZENU!



Нема коментара :

Постави коментар