петак, 12. фебруар 2016.

NEIZVESNOST

NEIZVESNOST=STRAH! PISALA SAM VEC O STRAHOVIMA I KAKO ONI MOGU DA BUDU REALNI I NEREALNI, MEDJUTIM , STRAH NAM JE NEOPHODAN U ZIVOTU. BEZ NJEGA SIGURNO GUBIMO KOMPAS. AKO SMO NEOPRAVDANO HRABRI DIREKTNO SRLJAMO U OPASNOST BEZ IKAKVE POTREBE. SUPROTNO AKO SMO PREVISE PLASLJIVI MNOGO GUBIMO JER NE SMEMO UOPSTE  DA RIZIKUJEMO!
Da, ne bi  mnogo filozofirala na ovu temu jer svi otprilike imamo izgradjene strahove od detinjstva kojima se rukovodimo u zivotu. Prema tome samo od nas samih zavisi kakav cemo stav zauzeti kad je u pitanju nesto novo- neizvesno. Ipak, mozda postoji neko "upotstvo za upotrebu". Recimo:
-dobili ste nov posao- izazov - strah je opravdan ali to je onaj pozitivan,kreativan i poslusajte taj glas koji nam govori sta i kako treba nesto da uradimo. Pre neki dan sam procitala da kad pricas sam sa sobom ( u ogranicenim kolicinama) zapravo ne znaci da si poludeo nego da samo intenzivnije razmisljas o necemu. Zato, poslusaj svoj unutrasnji glas i kreni hrabro u izazov. Mozes ti to!
-upoznali ste novu ljubav, i strah je tu . Svi smo imali neuspesne veze i izlazili iz njih "slomljenog srca" , pa s toga bas i imamo taj strah od nove veze. Realan jeste i tesko ga je potisnuti. Ali dajte sebi i toj osobi sansu. Probajte. Ne mora  uvek sve da ispadne  lose i pogresno. A ako opet ne bude onako kako zelite nastavite hrabro. Isplati se, jer je bolji i zivot u "ljubavnoj patnji" nego zivot bez ljubavi.
Tako kad dobijete mogucnost preseljenja bilo u istom gradu ili nekom drugom, kada upoznejete nove prijatelje i komsije, cak i kad kupujete nove cipele ne dozvolite svom strahu od neizvesnosti novog da vas paralise, ali sacuvajte oprez.
Kako imam tu privilegiju da pisem ove tekstove naravno da cu "zloupotrebiti polozaj" i napisacu nesto sto mozda nema totalno veze sa temom ali mozda i ima.
Evo licni primer kako Vodolija to jest ja funkcionise  u okviru neizvestosti i strahova. Mozda je i poucno, a mozda vam bude i dosadno i nepotrebno. Te izvinite ako je u pitanju ovo drugo.
Za nas Vodolije vazi to da smo egocentricne. To je otprilike ono da mislimo da se svet vrti oko nas. Donekle i jeste ali to je samo posledica nase mogucnosti da potpuno kontrolisemo nase strahove.
Vodolija zivi u svom svetu i tesko prima nove ljude u njega, ali kad nekoga primi vrlo je odana, verna i postena. Jako je nepristrasna i nema predrasuda. Um je siroko otvoren, i vrlo cesto je zbog toga "odbacena" jer njeni iskreneni komentari mogu bas da povrede. Iako to ona ne cini namerno ,ali jednostavno ne ume da se folira. I nema onaj strah od prihvatanja okoline  sto je mnogima "kocnica"  u komunikaciji. Jeste tvrdoglava, ali bas zato sto nema strah od izazova.. Kad nesto naumi to i iostvari pa makar "glavom kroz zid". Ta stalna zelja za novom akcijom cesto ih tera da se osame jer retko ko moze da ih "isprati". Imaju neiscrpnu zelju i volju da usvajaju nova znanja (ceo zivot su livci na znanje) i potpuno su okrenute  BUDUCNOSTI!  E, to je ona veza izmedju Vodolije i ovog teksta.
STA JE buducnost? Neizvesnost, izazov, strah, novo iskustvo, novo saznanje. Tezeci ka novim iskustvima i izazovima vas ce zivot biti mnogo uzbudljiviji i kvalitetniji. Novo sutra je uvek mnogo bolje nego ucmalo juce.
Dajte sebi pravo na to uvek bolje sutra. Jer sutra zaista moze biti  uvek bolje i to zavisi samo od vas.
Proslost. Nemojte sad da se drzite one moje formule za zivot - patispanj. Ono slatka proslost ( secer) ,sadasnjost (zivot, jaja) i neizvesnost buducnost (brasno od  cije kolicine  zavisi krajnji ishod patispanja). Znam, da su uspomene isecanja mnogo dobra stvar. I da su stare iznosene cipele uvek udobnije  od novih ali opet vremenom i te nove iskazuju svoju prednost . Ne dozvolite da ostanete zarobljeni u proslosti samo zbog straha od neizvesnosti. Jeste, da smo opusteniji ako nosimo te stare cipele, zivimo sa istom osobom 30 godina, imamo isti posao isto toliko ,a u kuci u kojoj smo sada ziveli su i nasi roditelji. Ali....
Ta sigurnost i to opustanje ja bih rezervisala samo za  ljude posle 60-te godine zivota. Sve dotle neophodne su promene i teznja da se zivot ucini zanimljivijim, bogatijim i lepsim. Pisac Sarma ( Kaludjer koji je prodao svoj ferari) lepo je to objasnio. SRECA NIJE  POSTIGNUT CILJ NEGO PUT KA TOM CILJU!
ZATO DAJMO SVAKOM DANU MOGUCNOST IZAZOVA I  NEIZVESNOSTI ! SMANJITE KOLICU STRAHA OD NEPOZNATOG NA NJMANJU MERU! IPAK DOZIRAJTE SVOJU NEUSTRASIVOST JER JE SVE STO JE PRETERANO OPASNO!
I VOLITE VODOLIJE IAKO VAM SE CINE NEPRISTUPACNE, CUDNE . KAD IH UPOZNATE SHVATICETE DA FILOZOFIJA ZIVOTA JESTE UPRAVO IZAZOV I NEIZVESNOST PA I STRAH!

Нема коментара :

Постави коментар