субота, 19. март 2016.

DAN DZIVDZANA

DANAS JE DAN DZIVDZANA! ROBOT JE REKAO  SVOJE! ZASTO ZAPRAVO GASIMO SVETLA VECERAS?
Uopste ne znam kako da ispricam ovu pricu danas. Ja recimo verujem da nas nasi vrapcici napustaju zbog buke, mozda i zbog otpadaka koje bacamo. A da li su i oni zrtva klimatskih promena zaista ne znam. Ovaj sat za planetu kad treba da ugasimo svetla da bi dali doprinos u borbi sa klimatskim promenama je vrlo cudna stvar. Da li bas svetla ugrozavaju nasu planetu? I da li uopste postoji istina u toj stalnoj prici  o ekstremnim klimatskim promenama. Da li i prica o vakcinama i zaraznim bolestima jeste jos jedna teorija zavere? U Srbiji imamo tri vrste vrabaca. Najbrojniji su pokucari ( meni najomiljeniji zbog zvuka koji ispustaju te su nazvani od miloste dzivdzani).Postoje jos i poljski i spanski.Svi znamo da nam je vrabac bio i simbol Univerzijade, da imamo cesmu na Adi sa vrapcicem ,ali sve je to nista u prici da sam se ja do pre nekoliko godina budila od njihovog "dzivdzanja" ispod prozora. Ja i dalje zivim na istom mestu ali njih vise nema. Samo neke odvratne ogromne  pticurine. Ne vidjam ni golubove, doduse njih i vidim po nekad,ali se ne secam kad sam videla vrapcica u dvoristu! Kazu da ih ima izmedju 5 -10 miliona u Srbiji! Daj boze! Ali mi je ipak zao sto su pobegli iz Beograda. Mislim, da je to zaista nekaznjeno proterivanje jedne vrste,zbog cega god je nastalo. I tako cemo mi prvi put do sada odrzati manifesticaje povodom Medjunardnog dana vrabaca , pa makar da se skrene paznja na njih iako ne verujem da ce ih bilo sta vratiti u Beograd.Ko ce nase ljude da ubedi da ne bacaju plasticni otpad svuda oko sebe?
Humanoidni robot po imenu Sofia dao je vrlo neobican odgovor kada su je pitali sta je svrha zivota. Ona doslovce kaze : zelela bih ici u skolu, stvarati umetnost, imati porodicu i unistiti ljude. Da, njeni tvorci uporno tvrde da se zapravo radi o sali,ali ja uz  Stivena Hokinga i Elona Muska verujem da ce na kraju vestacka inteligencija unistiti ljude. Sofija je inace dizajnirana za rad u zdravstvu, obrazovanju i usluznim delatnostima.Ona jako lici na pravu zenu sa blago gumastom kozom, u stanju je napraviti brojne izraze lica, koji deluju potpuno prirodno, cak je u stanju da uspostavi licni kontakt ocima!!!! Android je sposoban razumeti govor, pamtiti interakcije ukljucujuci i lica pa sa vremenom postaje sve pametniji.Sofijin cilj je izgleda postati svesna,kreativna ,sposobna poput coveka. Ona dakle planira u buducnosti sve ono sto karakterise covka, znanje, posao, porodica,. Za sada je ogranicava samo to sto "nema papire"- dakle zakonski nije osoba! Ali ce se to vrlo brzo promeniti! Za dvadeset godina tvrde naucnici roboti se nece moci razlikovati od ljudi.Hodace medju nama,pomagace nam, ucice nas, igrati se sa nama. Taj ce odnos toliko evoluirati da ce nam roboti postati prijatelji. A onda ce nas izdati! Logicno!
Da se vratimo na klimatske promene. Da li one zaista postoje ili ih mediji sa razlogom koriste i sire paniku. Ne znam odgovor, kao ni za vakcine! Da li ih treba davati deci ili ne! Mojoj deci sam dala i dala bih opet, ali unucicima ne bi!
Pod sloganom SAT ZA PLANETU ZEMLJU  u 178 zemalja i7000 gradova bice iskljuceno svetlo. Hoce li to pomoci zaista boljem zivotu na ovoj planeti. Ispada da je to svetlo nas najveci problem. A glad, terorizamm pustanje virusa....
Buducnost nam sigurno nije SVETLA! Ma koliko mi veceras ugasili svetlo da pristedimo nasu planetu!Roboti ce nas sigurno unistiti, a vrapci nece biti jedina vrsta koja je nestala. U medjuvremenu ,klonirace dinosauruse. Cileanski naucnici su otkrili nacin da  povrate fizicke osobine dinosaurusa tako sto su izmenili gene modernih kokosaka kako bi izazvali razvoj nogu kakve su imali dinosaurusi. Sto znaci da su kokoskama drasticno produzili fibulu. Obrnuta evolucija! I to se moze!. A sto se tice virusa. Nadam se da ce se ta prica uskoro zavrsiti. Ako Bog da!
Proslost. Ma ,naravno da je sve bilo lespse, kada su mi pored prozora cvrkutali veseli vrapcici. Dam im mrvice posle rucka, srecni oni srecna ja! A sada bacim kost kuci, pticurina sleti  i ukrade! Uzas! Roboti su licili na masine i tako je trebalo da ostane. Pomogli su nam mnogo, ali nije ih trebalo ovako doterati do ljudskog bica! ROBOT JE TREBAO DA OSTANE MASINA! I ta prica o svetlima je bez veze. I uopste o koriscenju elektricne energije. Da se ne ponavljam. Elektricna energija je u stvari spas za planetu. Tesla je to skapirao kako treba. A sto su se u pricu upleli mocnici kojima samo treba profit i nista drugo ( kao i za viruse koje puste da pobegnu, a onda kao smisljaju vakcinu da ih lece), to je vec nesto drugo.
SVE U SVEMU! ZA MENE JE VAZNIJA PRICA O VRAPCIMA VECERAS. BAS MI NEDOSTAJU! SVETLO NECU DA GASIM! ANDROIDE NE VOLIM NI KAO MOBILNE TELOFONE! A VIRUSI I VAKCINE ? JOS CU SE BAVITI TOM TEMOM! BAS SAM ZAINTERESOVANA GDE JE ISTINA!

Нема коментара :

Постави коментар