среда, 30. март 2016.

VAKCINA ILI NE?

ZAVRSILA BIH JA SA VAKCINAMA JEDNOM ZA SVAGDA DA JE PRICA O NJIMA KOLIKO TOLIKO 'NORMALNA' . OBZIROM DA SPADA U JEDNU OD NAJVECIH TEORIJA ZAVERE O OVOJ TEMI SE MOZE PRICATI UVEK IZNOVA I IZNOVA. JEDNI TVRDE DA SU BEZBEDNE I DA MORAJU DA SE DAJU DECI, DRUGI TVRDE DA IZAZIVAJU U NAJMANJU RUKU AUTIZAM ,A PONEKAD CAK I SMRT! KOME VEROVATI???
Vec sam napisala svoj stav! ZNACI JA SAM SVOJOJ DECI DALA SVE VAKCINE KOJE JE TREBALO DO PUNOLETSTVA. SVOJIM UNUCICIMA NIKAD NE BIH DALA. Srecom ili zapravo nesrecom jos nemam unucice ,ali bi odgovornost svakako trebali da snose njihovi roditelji, ja cu se potruditi da se ni na koji nacin ne mesam!
Prekljuce se desilo jos nesto sto  me je navelo da ponovo po ko zna koji put razmisljam o ovoj temi. Robert de Niro se prvo zalagao za dokumentarac o protivljenju protiv vakcine MMR ( protiv malih boginja, zausaka i rubeola - boginje koje izazivaju crveni osip  pa ih zovu i crvenka).Na internetu cete naci gomilu foruma i tekstova u kojima se jadni roditelji pitaju sta da rade? Dati vakcinu deci ili ne - postaje ravno Hamletovskoj dilemi. I kod nas je to vec uzelo maha. Da li su se zaista pojavile  ove bolesti jer deca zadnjih godina nisu vakcinisana zaista ne znam. Nemam malu decu, ni u komsiluku ne znam za neki slucaj oboljevanja od ovih bolesti u jaslicama ili vrticima! U medijima pise da ove bolesti prete epidemijom jos od 2014-te godine?????
Da se vratimo na De Nira. Covek ima autisticno dete , a kao popularni glumac i reditelj ima i svoj filmski festival na kome je trebao da bude prikazan film o ovoj vakcini. On se prvo zalagao za prikazivanje a tri dana pre festivala ga je jednostavno izbacio iz programa. Tvorci ovog filma ostro su kritikovali ovu odluku i kazu da ce istina svakako izaci na videlo i to ubrzo!!!!
Istrazivacki biro KURIRA ( dnevnih novina) digao je "UZBUNU" na ovu temu! U Americi su milijarde isplacene za ostetu porodicama cija su deca postala zrtve autizma ,cerebralne paralize, ili nekih drugih bolesti nakon primanja vakcina. Kod nas porodice obolele dece nisu dobile ni dinar. Oformljena je i komisija koja je pokusala da nadje ili ne nadje vezu izmedju vakcine i autizma i "utvrdila" je da veze nema. Zasto onda roditelji u Srbiji povlace svoja imena i imena dece po medijima tvrdeci da su deca obolela neposredno posle primanja vakcine. Zbog nvca sigurno ne , jer ostete nema! Ali zasto onda? Doktori pak tvrde da problem nastaje jer su deca bila prehladjena ili su imala neku drugu bolest prilikom vakcinacije! Pa, zasto im onda daju vakcinu ako ne sme? Jos jedan podatak . Dakle da bi se roditelj uverio da mu je dete potpuno zdravo i moze da primi vakcinu mora ga odvesti u privatnu ordinaciju i platiti pregled. Dakle ko nema novac ne moze da pregleda dete jer u drzavnim ustanovama to ne rade! Kakav apsurd. Za svasta ima novac ali za zdravstvo  nema i ja se svaki dan na svakom koraku sve vise uveravam . Pustite medije toga sto se tice i idite za bilo koji pregled pa cete videti  sta vas ceka. Sramota je za bilo koju osobu da joj se uskrati pregled bez novca ali za decu je po meni to zlocin!
U Srbiji se otislo i korak dalje. Iako je u mnogim zemljama odluka o imunizaciji prepustena roditeljima kod nas ce roditelji koji ne vakcinisu dete biti kaznjeni novcanom kaznom od 30-150.000 dinara! Pa, zar misle da ce jadni roditelji zbog toga sto nemaju novac da plate kaznu da pozure da vakcinusu dete? Besmisleno je pretiti u ovoj situaciji. I bezobrazno! Drzava ne pruza adekvatnu organizaciju vakcinacije - dakle ne omogucava besplatan pregled ,a trazi novac ako roditelji iz bilo kog razloga ne vakcinisu dete!
DA ZAKLJUCIMO! IMALI SMO 'LAZNE ' VAKCINE ZA SVINJSKI GRIP, IMALI SMO 'LAZNE' VAKCINE ZA OBICAN GRIP I KO ZNA KOLIKO PREVARA U VEZI VAKCINA. ALI LJUDI MOJI OVDE SE RADI O DECI I O OSNOVANOJ SUMNJI!
ZAR ONDA RODITELJ NEMA PRAVO DA SE DETALJNIJE INFORMISE I DA SAM ODLUCI DA LI CE DETETU DATI VAKCINU! CEMU PRITISCI U VIDU NOVCANE KAZNE!
MEDIJI IMAJU VEOMA VELIKI UTICAJ NA NAS! I STAMPANI I ELEKTRONSKI! ZAISTA IMAMO OGROMNE KOLICINE INFORMACIJA I NIJE CUDO STO SMO ZBUNJENI.
BAS ZATO ZELIM DA DAM SVOJU PODRSKU SVIM RODITELJIMA  U SMISLU DA IM SE OMOGUCI IZBOR! PA NEK SAMI ODLUCE O VAKCINACIJI!

Нема коментара :

Постави коментар