недеља, 27. март 2016.

POSTOVANJE DOMACINA

ZELITE DA IMATE  SVOJU KUCU ? ZELITE VISE PUTA U TOKU DANA DA JE VAS KREVET PORED VAS? I AKO STE SLUCAJNO STRANAC U SRBIJI PAZITE SE DOBRO DA NE POGRESITE OKO OVIH NEKOLIKO STVARI!
Dosadilo vam je da placate kiriju stanodavcima, dosadilo vam je da placate rezije u svojoj kuci, prosto vam je dosadilo da ste uvek na istom mestu sa istim pogledom i istim komsilukom, pa evo resenja. EKOKAPSULA je  niskoenergetska kuca u obliku jajeta koju su dizajnirale arhitekte iz Bratislave. Ekokapsula je dugacka 4,5m i siroka 2,4m i visoka 2,5m ,sto cini ukupno iskoristiv prostor od oko 8 kvadrata. Unutra se nalazi krevet, dva velika prozora, prostor za rad i jelo,toalet, tus, sudopera. Elektricna energija se dobija iz solarne energije i energije vetra.  A voda se dobija iz kisnice koja se filtrira. I moze se postaviti gde  god pozelite!
Kreativni tim hotela "Yuris Inn" napravio je dusek- odelo. "Suvet" je napravljen od hotelskih  perjanih  jorgana ,a kragna odela moze posluziti kao jastuk. Znaci ako u kancelariji, prirodi ili bilo gde imate malo vremena za odmor, a nikakvu udobnost, smestite se u ovo udobno odelo i odremajte.Nista toliko lose ne utice na coveka nego stres od nedovoljnog spavanja. Odmor makar i kratkotrajan i uz to i udoban resenje  je za problem stresa i umora.
Morala sam ovo da uvrstim u tekst danas iako nema nikakve veze sa temom. Ovde se ne radi o novim tehnologijama i pronalscima za olaksavanje ljudskog zivota. Naprotiv, ovde se radi o ukorenjenim verovanjima nas Srba kojih   ni vekovi ni nikakve napredne tehnologije ne mogu da  nas oslobode.Ako neki stranac dodje u nasu zemlju pruzicemo mu na daleko poznato gostoprimstvo. I odnece odavde samo lepe uspomene. Medjutim, postoje neke stvari koje su Srbima "svetinje" i to niko pa ni stranci ne smeju da ne postuju. Kuku njima ako se ogrese o ove svetinje.
Zamislite obicnu srpsku kucu na sprat i u njoj dve tri generacije porodice koje ponovo zbog niza okonosti zive pod istim krovom ( nema se posao, ni stan pa se od roditelja ne odlazi, a tu vec zive i baba i deda cija je kuca zapravo).
Jos na vratima ce vas upozoriti na promaju. Promaja je u Srbiji najveci izvor bolesti i nesrece. Stranci cesto potcenjuju njenu moc ali ce vam baba odmah skrenuti paznju da ako stojite direktno na promaji za dan dva dobijate temperataru cak i grceve. Iako bauk promaje postoji vekovima unazad tek od Balkanskih ratova ( 1912-te) ona dobija  status zloglasnog ubice. Pazite se dobro kad pozelite da otvorite prozor, to vam nece tako lako dozvoliti.
Slede bakina pravila koja niko  ZNACI NIKO ne sme da prekrsi.
- cipele se ostavljaju na stepenicama, ( izuvanje je obavezno)
-cim izujete cipele uvalice vam kucne  papuce - niposto ih ne odbijajte,
- jedite sve sto vam se ponudi, odbijanje je za domacine uvreda,
- baka jednostavno ne prihvata reci "nisam gladan".
Kada pijete domacu kafu uvek ostavite poslednji gutljaj, a ako se pitate zasto postoji jednostavno i logicno objasnjenje. Srbi vole da okrenu soljicu i gledaju sudbinu iz nje. Taj poslednji gutljaj napravice talog koji odgovara za gledanje. Srbi jako veruju u proricanje sudbine iz soljice kafe. Takodje, nemojte slucajno traziti sever, mleko ili kakve dodatke uz kafu. Ovde se kafa pije cista bez dodavanja bilo cega.
Verovatno nemate iskustva sa ispijanjem rakije. Ono je na ovim prostorima pice broj jedan i uvek se ispija uz reci  ZIVELI! Pazite se, posle dve tri casice  postajete "domaci" te vam se dalje toci  bez pitanja uz osmeh na licu ,a vi cutke prihvatate da bi za vrlo kratko vreme i vi igrali na stolu i grlili se sa svima u kafani.
Ni za zivu glavu nemojte odbiti ujutru kad krenete kuci  sa domacinom ciji ste gost iz kafane - burek. Burek birajte sto masniji i obavezno uzmite i jogurt.
Takodje, nemojte govoriti protiv nasih sportista narocito Novaka Djokovica, protiv cena i prljavstine u kafani i po ulicama jer, cene i prvljavstinu kao i gradski prevoz smeju da "pljuju" samo domacini, a vi ste ipak gost.
NA KRAJU DA ZAKLJUCIMO. IMATI SVOJU KUCICU SVOJU SLOBODICU SA STRUJOM I VODOM  I SA MOGOSNOSCU DA JE POSTAVIMO GDE ZELIMO VELIKA JE STVAR! I TO VRLO LEPA STVAR. ALI ,KAKO MI IMAMO SVOJA PRAVILA VEROVATNO I DOMACINI KOD KOJIH U BLIZINI POSTAVIMO KUCICU IMAJU SVOJA. NIJE LOSE PRVO SE RASPITATI , ZA SVAKI SLUCAJ. ILI JEDNOSTAVNO IZABRATI SKROZ NENASELJENO MESTO.
ODELO ZA SPAVANJE JE SUPER, SVE DOK NAS SEFOVI NE PROVALE ILI NAS U SUMI NAPADNE NEKA ZVER. BEZ OBZIRA IDEJA JE GENIJALNA JER NAM CESTO KAD SMO UMORNI BAS ZAFALI UDOBAN LEZAJ ,A NAJCESCE GA NEMA, ZATO SVOJE ODELO KOJE JE UDOBAN DUSEK NOSITE SVUDA SA SOBOM . PRAVILA KOJA VAZE KOD NAS JESU SVIMA NEOBICNA ALI SU ZASNOVANA NA ZAISTA DUGOJ TRADICIJI.
ALI PONAVLJAM I MI TREBA DA POSTUJEMO TUDJA PRAVILA DA NE BI BILO PROBLEMA!

Нема коментара :

Постави коментар