субота, 12. март 2016.

SALEM,TRIOR,RUMUNIJA, VESTICE

SALEM, TRIOR, RUMUNIJA, SRBIJA, KARADJORDJE, VESTICE I JOS PONESTO!
Salem je nezvanicna prestonica vestica. Pominjan je u mnogo filmova i knjiga. Nalazi se u Americi ( a gde drugo) i u njemu je cak 10.000. U celoj Americi ih ima izmedju  petsto hiljada i milion i po! Lepa cifra!Da apsolviramo BITI VESTICA ZNACI PRIPADATI VESTICIJOJ RELIGIJI!
Bozanstvo vestica je boginja koja se poistovecuje sa Mesecom i Zemljom. Faza rastuceg meseca odgovara boginji u aspektu device.Takodje to je faza zene do njene prve menstruacije.Faza punog meseca simbolizuje boginju u aspektu majke. I traje do gubitka menstruacije. Period opadajuceg meseca simbolizuje period starice koja iako vise nema reproduktivnu moc svojim iskustvom itekako sluzi zajednici. Obzirom da pored boginje slave i rogatog boga koji simbolizuje Sunce i koji nadopunjuje boginju. Njih dvoje zajedno su celina. Medjutim, vestice su upravo zbog ovog boga bile spaljivane jer su hriscani boga Sunca proglasili zbog rogova za SATANU!
Vestice su bile proganjane izmedju ostalog i zbog  golotinje. One svoje magijske rituale izvode u prirodi potpuno gole! Njima je to razumljivo jer odeca je fasada i prikriva pravu licnost, samo golo telo stopljeno sa prirodom puni energiju i magiju vestica. Vestice slave noci punog Meseca (esbat), subote (sabat) i jos sedam rituala kojima prizivaju elemntale (duhove) i razne etitete iz takozvanog onostranog sveta.To je potrebno da bi vestice pomocu tih nematerijalnih entiteta vladale magijom i dobijale informacije koje su potrebne. Uz veliko poznavanje lekovitog bilja i ove veze one cine mnoga magijska cuda. VESTICE NISU ZLE! Iako bacaju vradzbine koje su deo treninga i rada vestica one zapravo njima treniraju sebe sticuci samopouzdanje.Iskusne i prosvetljene vestice su tokom vekova bile vracare, babice,vidarice savetodavke. Pa i danas bacajuci vradzine cine dobro i nemaju nikakve rituale zrtvovanja ( za sta su isto bile optuzivane).
Vestice se udruzuju i KOVENE - udruzenja od 13 clanova  i svako je udruzenje autonomno. Ne postoji jedinstvena vesticija crkva. Nova vestica biva prvo upucena kako da otvori i zatvori   magijski krug zastite.Zatim, kako da prizove sile elemenata, te kako da posveti so ,vodu i rutualni prostor.Kasnije vesticija obuka podrazumeva sticanje znanja o kontolisanju duhova,razvijanju vidovitosti,upotrebi lekovitih biljaka ( tu su bolje nego svi travari i ostali "poznavaoci" lekovitih svojstava biljaka),nacine na koji se mogu prizivati bozanstva ,bacanje vradzbina i ostale vestine. Nisam se iznenadila kad sam procitala da je Dzimi Morison pevac Dorsa bio vestica. Setite se njegovih reci AKO SE UJUTRU PROBUDIM I NE VIDIM SUNCE
 ILI SAM UMRO ILI SAM SUNCE!
Dakle vestice ne postoje samo u Americi i Engleskoj ( gde postoji prava skola za vestice kao ona iz knjige o Hari Poteru, i u Budimpesti ima takva skola),nego i u Nemackoj, Holandiji,Finskoj, Japanu, Brazilu, Rusiji, naravno Srbiji, Rumuniji,Slovackoj i u  mnogim zemljama  na svetu.
Grad Triora u Italija ponosi se tradicijom i pricom  o vesticama. Zasto? Ovaj grad krije pricu iz XVI veka (1587 godina) kada su vestice u ovom gradu dozivele veci progon (lov) nego i cuvene vestice iz Salema.Te godine su klimatski uslovi doveli do velike suse i gladi a za to su naravno okrivili vestice.Zanimljivo je sto su u tom veku vesticijim zanatom po misljenju inkvizitora najvise bavilo plemstvo. Tako da su na lomaci zavrsavale upravo vlastelinke uprkos uticaju mnocnih familija! Iako se "pozar" zvani lov na vestise sirio Italijom i drugim zemljama ovaj se grad smatra kao mesto najsurovijih zlocina prema vesticam. A oni se danas ponose i privlace turiste upravo tim pricama ,slikama, vesticijim festivalima!
U Rumuniji zivi Marija Campina kraljica vidovnjaka ,visoko rangirana vestica. Nikada ne biste poverovali u kkavom luksuzu zivi. Bukvalno kraljevskom. Velika kuca opremljena pozlacenim  namestajem i stvarno zlato na sve strane u rangu "bode oci".Ovo je primer kraljice vestica koja zloupotrebljava vesticarenje - sto realno ima svugde na svetu. Ali je ova vestica uspela da udje u sve pore drustva te je vrlo poznata i priznata. Otud joj valjda i toliki luksuz.
PROSLOST. Moram da se vratim u proslost nasu srpsku. Pronadjeni su neki zapisi doduse ne iz XVI veka nego iz doba Karadjordja u kojima se pominje da su neku Paunu  "zloglasnu" vesticu privezali uz razanj i pekli izmedju dve vatre. Tema u vezi vestica u Srbiji je slabo istrazena. Ali ako se vratimo na samo doseljivanje Slovena na Balkan, vestice su bili demoni samo jedne uze srodnicke zajednice,da bi kasnije bile zene koje u sebi imaju djavolski duh, koje nocu izlaze iz grobova i ubijaju decu.Vestice se hrane ljudskom dzigericom i srcem - narodna verovanja. Tako su vestice svrstane u tri grupe. U prvu grupu spadaju malopre spomenute zene demoni koje ustaju iz grobova i napadaju decu i ljude te im jedu srce i dzigericu. U drugu grupu spadaju demonske  zene koje su se rodile kao vestice ili su ih kasnije u taj zanat uputile starije vestice. U trecu grupu spadaju stare zene koje nazivaju vesticama ali su one zapravo samo vracare.
Pravoslavna crkva nije imala svoje inkvizitore kao katolicka crkva ,ali je narod sam trazio vestice i kaznjavao ih zbog pomora dece, pomora stoke, gladi, suse, poplave, zemljotresa i svih mogucih katastrofa...
Karadjordje je 1810-te godine posle nekoliko spaljivanja i ubistava vestica ipak doneo zakon da se zene ne smeju proglasavati vesticama i ubijati. Ali lov na vestice je u Srbiji potrajao do polovine XIX veka ( najduze na svetu) jer se price o zlim vesticama tesko mogu iskoreniti iz naroda.
DA ZAVRSIMO OVAJ TEKST DA JE 04.SEPTEMBRA 2009-TE GODINE U  VELIKOM GRADISTU - SRBIJA ODRZAN SVETSKI KONGRES VESTICA.  U ponoc je bila upaljena lomaca ,a zurka je trajala do jutra!
Ako nocu vidite   nocne leptire pomislite da nisu mozda vestice. Ako danju vidite prelepe zene koje samo pomocu "djavolje rabote" izvrsavaju zadatke, majke, zene, supruge, poslovne zene i ostalo pomislite da nisu mozda vestice!

Нема коментара :

Постави коментар