субота, 20. август 2016.

BES

DA LI JE BES IPAK SMRTNI GREH? BESNA SAM ZBOG FEJSBUKA, A PO CEO DAN SAM NA NJEMU? KAKO KONTROLISATI BES?
Ako malo bolje razmislimo bes je stanje u koje nas stavljaju nasi nagoni i cesto imamo onaj "prekid filma" mislim ne razmisljamo o posledicama. A onda to najcesce vodi nekom grehu. Tako da mene ako pitate bes je svakako greh , mozda i smrtni. Ono sto uradimo zaslepljeni besom cesto su vrlo lose stvari. Bes nas obuzme i kontrolise i  iz nas izvlaci sve najgore. Bes nam raspiruje ljubomoru i zavist  i tera nas na osvetu! Osveta medjutim ne bi trebala da se dogadja. Nekad sitnice izazovu nas bes i zbog gluposte ucinimo nesto zaista lose. Ali ko moze bas lako da odredi granicu svom besu ili da ga u potpunosti kontrolise?
Znamo da Fejsbuk skuplja podatke o svima nama kada smo na drugim sajtovima, kada koristimo aplikacije ili smo na samom Fejsbuku i tako gradi nas profil , posebno ako nam je u isto vreme ukljucen Fejsbuk dok pregledavamo druge sajtove.
Necete verovati koliki je spisak onoga sto Fejsbuk zna o nama: Pol,vasu lokaciju, godine, jezik, obrazovanje,koliko zaradjute, da li ste vlasnik doma u kome zivite ( i njegovu vrednost), kad je sagradjen i ko sve zivi u njemu,da li zivite u svom rodnom gradu, da li ste prijatelji s nekim ko je vencan,, veren, dobio dete, ili se preselio,ko su vam roditelji, da li ste se vi preselili, da li ste se skoro vencali, verili, ili vam je rodjendan,imate li novu vezu, da li odrzavate vezu sa "bivsim", da li vam je veza "na daljinu", da li ocekujete prinovu, zanima li vas politika ili teme vezane za nju, cime se bavite, koja su vam interesovanja,da li imate motor ili auto , ako imate auto kada ste ga kupili,koje je marke, koliko ste ga platili, da li imate privatan posao,da li ste menadzer ili direktor, da li dajete novac u humanitarne svrhe, koji operativni sistem koristite, da li igrate igrice u vasem internet brauzeru,da li posedujete konzolu, da li ste stvorili neki Fejsbuk dogadjaj, da li ste administrator neke Fejsbuk strsnice, da li investirate novac, da li slusate radio, koje Tv emisije i filmove gledate, da li koristite kreditnu karticu,koje vam je marke mobilni telefon, koju vrstu internet konekcije imate i da li je koristite na smartfonu ili tabletu, koju vrstu odece kupujete, u kom godisnjem dobu najvise kupujete, da li kupujete alkoholna pica, da li trosite novac na proizvode za decu ili kucne ljubimce ( i koje ),da li u proseku trosite vise od ostalih domacinstava, da li kupujete onlajn, u kojim restoranima jedete a u kojim prodavnicama kupujete, da li cesto putujete... Ne mogu vise . I ovo je vise nego dovoljno da vam objasni znacaj drustvenih mreza i nadgledanje. E sad kad sve ove podatke "zacinimo" slikama ili tekstom koji izaziva bes onda su posledice ne sagledive.Nikada, bas nikada ne treba ispoljavati bes dok koristis internet ili mobilni telefon. U besu mozes reci svasta ,a neko skuplja podatke i jednog dana ce se pojaviti na tvojim vratima i sledi ti kazna ( ako si bes usmerio na politiku recimo).
I nije meni sto znaju sta jedem, sta oblacim i s kim zivim, nego me iritira ta kontrola. Mrzim sto  neko zna sve sto se dogadja u mom zivotu . I tako ja sam navela neki uopsten primer besa koji mogu savrseno da kontrolisem i nisam se upustala o pricu o besu od koga nam prokljuca strast i trenutno ludilo.
Ipak pisala bi o kontroli besa. Bes stvara bes. To je logicno i ne treba ga iskaliti na osobi koja je prouzrokovala nas bes. Tesko, a?  Takodje, nikako ne treba iskaliti bes na onome ko nije prouzrokovao vas bes! Trpljenje je pogresno. Ne smete ni da stisnete ube i trpite - bes ce u jednom momentu "pokuljati" iz vas kao lava. Ili najgora varijanta da bes lecite alkoholom, prejedanjem,   bespotrebnom kupovinom...
Sta moze da se ucini? ona prica sa brojanjem do deset i dubokim disanjem zaista je dobra i prava mera za kontrolu besa. Znaci duboko disi , iskuliraj, broj dokle god treba i smiri se. Zatim mirno sagledajte stvari iz drugog ugla, mozda nije bas sve tako kako vam se ucinilo. A onda se relaksirajte, neki sport, setnja prirodom, muzika ili film ili knjiga.
Radite svakodnevno vezbe za jacanje imuniteta protiv izazivaca vaseg besa!
PRE NEGO STO SVAKI DAN SEDNEM PRED KOMPJUTER I OTVORIM FEJSBUK PONAVLJAM ISTU RECENICU ( VEZBAM ) ZNAM DA ME POSMATRAJU PA STA! FEJSBUK JE MESTO I NA KOME SE DRUZIM (VIRTUALNO) NA KOME DOBIJAM RAZNE INFORMACIJE I NA KOME SALJEM PORUKE DECI I PRIJATELJIMA JER NIKAD NEMAM "KREDIT" ZA MOBILNI TELEFON!


Sta moramo znati o kontroli besa .

Нема коментара :

Постави коментар