субота, 13. август 2016.

KAD ZENA ZASVIRA TRUBU

KAD ZENA ZASVIRA TRUBU! OPET SABOR U GUCI! NEISCRPNA TEMA JER TRUBA NIJE BILO KAKAV ISTRUMENT! TRUBA POGADJA DIREKTNO U SRCE I TOPI DUSU!
Nije cudo da je prva dama ( i jedina) koja svira trubu u Srbiji bas iz Arilja. Ko nije bio u tom mestu i osetio njegovu caroliju ne moze ni razumeti. Moji koreni  su iz tog kraja i nisam pristrasna jer sam mnogo putovala ako kazem da je Arilje najcarobnije mesto na svetu. Zato je Danijela Veselinovic imala i gde da se rodi.A onda je nastao taj cudesan spoj truba -imenica zenskog roda i Danijela -devojcica koja je dobila trubu sa 8 godina i devojka koja sada studira na Akademiji umetnosti, sefica orkestra u kome sviraju i njena dva brata ( ne trube nego bubanj i tenor). I tako Danijela kao jedino zensko u orkestru komanduje muskarcima i zanosno svira. Kako sama kaze ona je uvela i novinu da ne sviraju samo uobicajenu muziku za orkestre njenog tipa ( kako ih mi laici zovemo "pleh muzika) nego sviraju bas razne zanrove muzike. Truba kao zensko vise nije u vlasti muskaraca koji oduvek sviraju ovaj istrument i nad njim imaju monopol. Danijela je pokazala da trubu treba da svira zena. Onda je prava emocija tu.   U  Guci na Saboru nastupa od 2003-ce kad je bila mala devojcica. Boban Narkovic legendarni trubac je jos tada zapazio i nazvao je Mala trubacka princeza i poklonio joj je trubu! Danijela porucuje da svaka muzika moze da se odsvira! Lepo receno zaista. Ali samo umetnik to i moze da ostvari. A ona to svakako jeste.
Sabor   u Guci vec sam rekla jedan je od  srpskih brendova koji dovodi i do pola miliona posetilaca. Ljudi zeljni dobre muzike, hrane i pica nikako ne propustaju ovaj dogadjaj. I dok se cuje zvuk trube i jede "svadbarski kupus" nista vise nije isto! To je svet za sebe, sve okolo nestaje. Eto to je carolija o kojoj pricam. Moc trube je ogromna. Trubaci  su  dobili i svoj spomenik koji posetioci "okupiraju" u danima Sabora. I svi su srecni kao da ne postoji ni juce ni sutra. Samo ovi zvuci  trube koji ispunjavaju prostor i vreme.  I sve se tu gubi . Razlike u nacijama, veroisposveti, politickim opredeljenjima, ekonomskom statusu,svi su isti bar ovih dana. Kako bi onda bilo zaista dobro da truba zagospodari svetom kad vec ima takvu moc? Truba je zensko ,a zene ne vole rat i politicke igrice. Zene vole mir, ljubav, slobodu. Srce i dusu da ispunjava muzika koja govori o ljubavi, miru i slobodi. Ratne trube su uvek donosile nesrecu a njih su svirali muskarci.
ZATO DAJMO ZENAMA TRUBE NEK ZASVIRAJU MUZIKU ZA DUSU I SRCE. DANIJELA SVAKA CAST!  PRVA ZENA U ISTORIJI  SRBIJE KOJA VODI DUVACKI ORKESTAR.ZIVELA TRUBA! ZIVEO SABOR U GUCI! ZIVELI TRUBACI  UOPSTE ( I MUSKARCI NARAVNO)!

Нема коментара :

Постави коментар