понедељак, 15. август 2016.

EGO MANIJAK

EGO MANIJAK, TUTORIJAL. EDITORIJAL, SELFI , OPSESIVNO -KOMPULZIVNI POREMECAJ. SVAKO POSEDUJE ONOLIKO TASTINE KOLIKO MU FALI RAZUMA REKAO JE NICE!
Ego psihologija je vrlo uticajan pravac u psihoanalizi koji na nov nacin stavlja ego u srediste. Znamo da su primarne funkcije ega saznajne, funkcije pamcenja, opazanja, misljenja, odlucivanja . I u sustini teoreticari ego psihologije smatraju da ne moraju uvek biti u sukobu ego, super ego i stvarnost. Kod ego manijaka naprotiv super ego preuzima "vlast" i pretvara nase primarne funkcije ega  u nerealne to jest daleko od stvarnosti. Ego manijici pontenciraju na svom super egu smatrajuci sebe posebnim osobama indiferentnim nad drugima i cesto su pod uticajem i opsesivno kompulzivnog poremecaja. Onda vam je jasno da napraviti poneki selfi i praviti selfije na 10 minuta i  i kaciti ih na drustvene mreze velika razlika.
Takodje, tutorijal znate i sami da je video kojim se na internetu objasnjava recimo pokretanje nekog programa ili popravka telefona u kucnoj varijanti.  Tutorijali su vrlo korisni i vrlo potrebni. Meni licno su mnogo puta pomogli. Cak i oko pripreme kolaca iako imam veliko iskustvo, a da ne pricam koliko  su  mi pomogli  oko upotrebe kompjutera kad mi deca nisu tu. Ali tu dolazimo do editorijala. Probala sam da nadjem neku definiciju i naravno nema. Ali gledajuci editorijale na internetu ne znam da li zato sto ja ne znam da trazim ili su zaista samo na jednu temu sve sto sam nasli su modni editorijali poznatih i ne poznatih "faca". Znaci editorijali su uglavnom modnog sadrzaja. U njima se nalaze saveti sta i kako se obuci ili kako se nasminkati islicno. Mozda i jesu korisni saveti , mozda i treba da postoje modni editorijali ali u meni je samo jedno pitanje OD KAD SE  TO O UKUSIMA NE RASPRAVLJA? Kako neko zna da je savet te i te osobe na nekom od editorajila zaista dobar?  I kako mozes da prihvatis neciji ukus tek tako? Svako mora da ima izgradjen svoj ukus i svoj stil ,a pracenje mode samo mode radi je bez veze. To ne znaci da idete obuceni kao iz proslog veka ( mada  je vintidz stil super stvar), nego mozete se oblaciti potpuno u skladu i sa vremenom i modom ali po vasem izgradjenom stilu i ukusu koji se baziriju na onome sto vam zaista dobro "stoji".
Selfi kao sto rekoh ima svoje opravdane i ne opravdane varijante. Znaci, ponekad mozete poslati svoju sliku nekome kada niste u mogucnosti da budete zajedno ,ali "kaciti " selfije na Fejsbuk i Instagram bez mere i cenzure zaista je besmisleno . Sto dovodi do opisa sta je osesivno kompulzivni poremecaj. To je potreba da neku radnju ponavljate iznova i iznova koliko god besmislena bila. Pranje ruku ne manje od sedam puta za redom, vezivanje pertli uvek iznova, stavljanje neke stvari na isto mesto cim primetite da je neko pomerio i mnogo toga. Stavljanje selfija na drustvene mreze uvek iznova i iznova. Uz gore  pomenuti poremecaj ide i navala ego manijaka iz vase osobe koja vas tera da se promovisete jer smatrate da izgledate fantasticno ,a da i drugi to treba da vide. Naravno ego manijak nema kriterijume nego se vodi svojim vidjenjem stvari ( koje su cesto daleko od realnosti), pa zamislja da su njegovi selfiji prosto  potreba. Za mnoge realne ljude oni su mucenje. Ali sta je tu je. .
Ego manijaci poseduje neogranicene kolicine tastine. I kao sto je rekao Nice svako tastinom ( super ego) nastoji da zameni razum ,a to onda nikako ne ispada dobro. Sto veca kolicina tastine to manje razuma- logicno.
AKO JE TREBA DA SE IZ OVOG TEKSTA IZVUCE POUKA TO BI BILO: NE GAJITE TASTINU I SUPER EGO - DRZITE SE ONOG PRAVOG REALNOG EGA. TAKO NECETE PRAVITI GRESKE U ODLUCIVANJU, MISLJENJU ,PONASANJU, OBLACENJU.... U SUPROTNOM  PONASACETE SE BAHATO, VULGARNO , ICI CETE OBUCENI KAO POKRETNI VASAR ,A VASI PRIJATELJI, POZNANICI I RODBINA BICE ZATRPANI VASIM SELFIJIMA KOJI SU JAKO CUDNI I MNOGO DOSADNI!

Нема коментара :

Постави коментар