понедељак, 1. август 2016.

DELETE

DELETE! PLES ROBOTA ZA GINISOVU KNJIGU REKORDA! GENAJALCI I BIZARNOST! ZNATE LI STA JE GUGLOV NGRAM VIEWER?
Koliko ste se puta pokajali kada ste pitisnuli dugme DELETE i obrisali nesto sto vam je zaista vazno? Medjutim, vas kompjuter je stavio podatke koje ste "bacili" u kantu u privremeni direktorijum gde ce biti sve dok ne odlucite hocete li povratiti podatke ili ih zaista izbrisati. Sreca. Tehnologija je cudo. Ipak, nemojte da mislite da je sve tako jednostavno. Desava se da podaci ostanu "prikriveni" u vasem kompjuteru a pravi strucnjak ce ih zacas vratiti u zivot. Za nas koji kompjutere koristimo radi zabave i informisanja to i nije neki program, ja "delete" cesto koristim. Ali za mnoge korporacije nimalo nije dobro ako konkurencija hakuje njihove obrisane podatke.Sad cete reci da se fajl moze trajno obrisati tako sto se presnimi nesto preko njega. I to je istina ( mada i tada postoje neke sanse da se podaci povrate).Opet poredim nase komjutere i one velike za poslovanje. Lako je prevrati jedan ili dva fajla ali mnogo njih? Sad tu ima i problem bukvalno velicine kompjutera jer se fajlovi mogu izgubiti u losim delovima kompjutera do kojih sam sistem ne moze da stigne zbog prostih fizickih kvarova. E zbog toga velike sluzbe fizicki smanjuju kompjutere.
A znate li gde uglavnom odlazi elektronski otpad? U Ganu na djubriste grada koji zovu Zemaljski digitalni otpad. A sada sledi sok. I u tim djubristima u  sred Afrike moguce je  pronaci fajl i povratiti ga u zivot! Recimo organizovane kriminalne grupe u Gani su uspele da povrate podatke preko kante elektronske poste .Pronasli su multimilionske poslove koje su sklapale i tajne sluzbe! Zato dobro razmislite pre nego sto uopste ukucate bilo sta u vas kompjuter. nemojte da se zavaravate da je "delete" gumica za brisanje. Podatak je zacementiran u vasem kompjuteru i ko zna gde sve. Zamalo da zaboravim da pojasnim cemu sluzi Guglov Ngram Viewer. Ako resite da potrazite neki podatak nacicete ga na ovoj platformi . tu su podaci od 1500-2008. godine . Nije mi bas sasvim jasno ali tako pise da se na 5.200.000 fajlova nalaze svi  obrisani podaci. Rec "delete" je prvi put zvanicno upotrebljena 1979-te godine.
Pojma nemam kako god pisem o bilo cemu ja moram da spomenem Kinu. Ovaj put zbog price o neverovatnom plesu robota i to citavih 1040 komada. Svaki  robot je bio visok svega 44cm. U gradu Kingdao roboti su plesali sinhronizovani ples. !007 robota je ples izvelo bez greske te je ovaj svojevrstan spektal usao u Ginisovu knjigu rekorda. Samo da shvatimo sta roboti sve mogu. Da prestanemo da ih gledamo samo kao masine u fabrikama. Gledala sam snimak ocaravajuce - zastrasujuce!
Ne znam kako sam sledecu pricu dovela u vezu sa brisanjem podataka i robotikom ali mi nekako ide jer je rec o genijalcima koji su izmislili za svoje vreme super tehnologiju.
Recimo Aleksandar Bel -covek koji je izmislio telefon. Imao je uzasan strah od "znakovnog jezika" za gluve. Inace njemu je majka bila gluva pa je otac koristio taj nacin komunikacije. Njegovu mrznju prema znakovnom jeziku propagirao je javno na kampanji koju je vodio sirom zemlje.Njegova mrznja je isla dotle da je  pisao o tome da se pomocu tog znakovnog jezika formira podvrsta  gluvih ljudi u okviru celokupne ljudske rase.
Isak Njutn je sem alhemije i fizike proucavao i Bibliju da bi saznao kada ce pravi smak sveta. I izracunao je da bi to mogla biti 2060-ta godina. Nakon apokalipse na zemlju bi se vratili sveci ,a i sebe je smatrao zajednoga od njih. Vladavina svetaca bila bi oko 1000 godina.
Karl Line - botanicar koji je krajem osamnaestog veka izvrsio klasifikaciju zivih bica koju i danas koristimo. Ali , danas nema vise onoga sto se nalazilo  u originalnom rukopisu. Klasa krakena i sirena.  Za krakene ne postoji nikakvo objasnjenje ali za sirene i danas postoje price da su negde vidjene ( ono pola zena pola riba ako neko ne zna sta su).
Aristotel najveci filozof svih vremena imao je cudne pojmove o zenama. govorio je za njih da su nepotpune ,deformisane verzije muskaraca  te su stoga inferiorne u odnosu na njih. Dobre su za vodjenje domacinstva i ipak se nalaze na njegovoj lestvici iznad dece i robova?
Robert  Filcroj je vrsio istrazivanja sa Carlsom Darvinom i njegova teorija o evoluciji nije se poklapala sa Darvinovom. Jedna od njegovih ideja ipak je fascinantna. Po njemu su dionosaurusi izumrli jer je Noje napravio barku sa malim vratima i oni nisu mogli da udju!
Henri Ford je za svoju fabriku automobila dovodio robove i to odakle - iz Ausvica jer je potpisao dogovor sa Nacistickom Nemackom koja mu je slala  zarobljenike na robovski rad u njegovoj fabrici. Steta sto nisu postojali roboti . Roboti-robovi- slicne reci.Samo da sad roboti ne pomisle da su nasi robovi pa kad dodje njihovo vreme da ne postanemo  mi njihovi robovi.
Moram i Teslu vrlo cesto da spomenem. Ovog puta zbog njegovog zalaganja da se sterilisu svi oni koji nisu podobni da imaju decu . Recimo mentalni bolesnici ili zlocinci. Dakle Tesla je sterilizacijom mislio da ljudsku rasu podigne na visi nivo do 2100-te godine to jest da opstanu najsposobniji. Ovo me malo brine jer onda ispada da su Bil Gejst i Rokfeler u pravu.
ETO TO JE BILA DANASNJA PRICA O ROBOTIMA, PODACIMA I GENIJALCIMA!

Нема коментара :

Постави коментар