среда, 3. август 2016.

HAKERI

HAKERI SU MOZDA JEDINA NADA ZA SPAS COVECANSTVA! STA  AKO KOMPJUTERI"ZABRLJAJU"? DANAS TO VISE NIJE SACICA STREBERA, DANAS SU HAKERI -HEROJI I TAJNI ALAT U SVAKOM DRZAVNOM OBEZBEDJENJU!
Hakuje se sve sto je moguce ( i sto mislimo da je nemoguce).Isprobavaju se internet sifre, bankovni racuni, anti virusi, "korpe za reciliranje posle upotrebe "delete" tastera) i mnogo toga.Oni su postali imunitet(zastita) ,jer nas tako teraju da stalno unapredjujemo tehnologiju i da je konstantno odrzavamo. Vec godinama unazad traje "rat" izmedju hakera i istrazivaca on lajn zastite.Javnost hakere uvek spominje u negativnom kontekstu kada otkriju neke poverljive podate od velike vaznosti za drzavu, ali ih ne spominju kada urade nesto veoma korisno. Tako su hakeri uspeli da unaprede pumpicu za insulin, pa su  sve mane  pesmejkera otklonili bas zahvaljujuci hakovanju. Napori hakera  pozitivno uticu i na eko sistem sto nema veze ni sa jednom vladom vec sa svima koji naseljavaju nasu planetu. Osiguravanje buducnosti prevazilazi  tehnologiju i buducnost civilizacije. Sajberbezbednost stiti nas nacin zivota, ne samo sifre i veb kamere.Americka vlada ih je "prigrlila" narocito za rad u Pentagonu.Mada s druge strane mnogo njih neovlasceno hakuje te zaista cini veliku stetu.. Skoro da bi ih trebalo registrovati i uvesti neku vrstu Hipokratove zakletve i za hakere.
Hajde sada da razmislimo koliko softver utice na nase zivote i koliko vec dugo upravlja nama  birajuci  informacije koje cemo konzumirati i ljude  koje cemo upoznati? Juce sam pominjala Al program - vestacku inteligenciju ali ni sama ne shvatam koliko je to ogromna tema. Pocnimo od toga kako je Gugl smislio "dubinsko ucenje" kako bi svoju AL naucio da razbije ljudskog igraca u igrici GO koja je jako kompleksna.Da bi danas farmaceutske kompanije razvijale efikasnije lekove zahvaljujuci Alovom dubinskom ucenju koje omogucava pamcenje enormno mnogo podataka. Epl koristi isti sistem da bi svoju Siri ucinio pametnijom. Ali kad masina postane isuvise komplikovana tesko je pratiti sta ona zaista radi.
U buducnosti kompjuterski programi ce odlucivati o svemu : od pogodnosi za polisu osiguranja do kaznene mere za najteze zlocine.Uskoro bi al mogle da uticu i na izbor  mete u ratnim sukobima. shodno tome vec se prave zakoni koji bi poceli da stite ljude od vestacke inteligencije.do 2018-te bi trebao da bude gotov zakon koji ce zabraniti odluke zasnovane iskljucivo  na  automatizovanim procesima. Zakon ce zabraniti i on lajn prijave kredita i  elektronsko regrutovanje radnika .
Sta je najveci problem za sada?  To sto u stvari nismo sposobni da objasnimo kako funkcionise sistem dubinskog ucenja . I kako onda mozemo da verujemo tim silnim algoritmima kojima nas "bombarduju"? A mi im verujemo pa cak proglasavamo neke ljude sposobnim za zlocin i slicno. verujemo u njihovo ocitavanje DNK kao i u slike sto slikaju i knjige sto pisu. Verujemo im kad se smeju ili placu i ushicni smo njima kad lice na nas .Sto vise to bolje. Medjutim, da li ce nas zakon moci zastiti ako jednom nesto podje po zlu i Al resi da  nas vise ne sluzi  ( ako to uopste i radi) . Ili jednostavno resi da unisti ljudsku vrstu,a mi to ne mozemo da primetimo jer nemamo u nasem mozgu toliko informacija kao AL.
Recimo , Al ima podatke o  detaljima kupovine milijarde  kupaca i zna stat reba da izvuce iz toga, covek nikad ne bi znao da izvuce prave podatke.A masina ce zacas da izbaci proizvod koji treba reklamirati ili kupovati ili vec sta zaista treba da se radi.Na osnovu programa Dip Drim  koji generise neobicne slike  na osnovu viseslojnih tumacenja sveta zakljuceno je da kompjuter svet oko sebe vidi vrlo neprecizno i nekako smuseno. Tako da se desilo da jedan veliki  i izuzetno popularan masinski sistem pocne da koristi rasisticke i seksiticke termine pri prvom susretu sa javnoscu. Da li ce zakoni uspeti da zaustave ubilacke i rasisiticki nastrojene robote?
ZANIMLJIVO JE DA IAKO NE RAZUMEMO VESTACKU INTELIGENCIJU KOJA SE ZASNIVA NA DUBINSKOM UCENJU ,I DALJE JE KORISTIMO JER NAM DONOSI PROFIT.ZA SADA KAKO STVARI STOJE MOZEMO I DALJE DA VERUJEMO OVOJ SVE NAPREDNIJOJ TEHNOLOGIJI I LI BAR DA POKUSAMO DA JE STAVIMO POD KOTROLU DOK JOS MOZEMO. JER AKO JEDNOG DANA NASTANE KATAKLIZMA ZBOG TOGA STO SU NEVIDLJIVI ALGORITMI NEHOTICNO (ILI HOTIMICE) NESTO POGRESILI UZALUD CEMO SE PITATI STA IM BI!
I DA HAKERI SU HEROJI I ZASTITA I DA MOLIMO BOGA DA IH BUDE STO VISE!

Нема коментара :

Постави коментар