субота, 6. август 2016.

PAMCENJE

PAMCENJE I ZLATNE RIBICE, LJUDSKA INTELIGENCIJA, SISTEM OBRAZOVANJA, DECI TREBA DA BUDE NEKAD DOSADNO! NAUCNICI  UMEJU I DA POGRESE.
Desava se recimo da i naucnici napreve gresku i to mnogo vise puta sto mozete i da zamislite. Ali se na kraju tih gresaka nadje i resenje za neki problem. Meni je samo malo nejasno kako je doslo do apsurda da pamtimo krace nego zlatne ribice ( sto nekada naravno nije bio slucaj), a da smo  u isto vreme najinteligentnija ljudska vrsta do sada. Dakle, vreme pamcenja nam je skraceno na cak 8 sekundi i to sve zbog "pametnih telefona".Ljudska inteligencija nezadrzivo napreduje zahvaljujuci tehnologiji. Vec sasvim mala deca znaju da na internetu pronadju informacije. A informacije su moc. Nema veze sto ce za 8 sekundi da zaborave ,ali u toj sekundi u kojoj je pronadju i iskoriste postigli su svoj cilj. Stalno ponavljam da smo u stvari prtpani informacija i da bi nam bio neki cip - filter u mozgu koji bi nam odvajao bitne od ne bitnih informacija. Da zaokruzim postavku :  PAMCENJE - INTELIGENCIJA - ZNANJE , predstavljaju nas um,ono sto nas cini pametnim i sto nas razdvaja od drugih zivih bica. Sta se medjutim dogodilo. Pamcenje nam se skratilo ,a znanje nam je zbog prebukiranosti informacijama totalno u haosu. Pogledajte cinjenice. Sistem obrazovanja u nasim skolama je potpuno nerealn u odnosu na ovo vreme u kome zivimo. Deca dobijaju da uce gradivo koje je bar 50% opovrgnuto na internetu ,sto na Vikipediji, sto na guglu, sto na raznim sajtovima. Mladima je lakse da "udju" na intenet i pronadju sta ih zanima nego da citaju dosadno gradivo ili da ga slusaju u skoli. Izmedju stvarnog vremena i ucenja u skoli je potpuni raskorak. Mladi to znaju ali nemaju moc da to promene sto rezultira losim ocenama, bezanjem iz skole ili sto je najgore znanjem sa "mnogo rupa"- to jest povrsnim znanjem. Takvo mlado bice koje je do znanja doslo skupljajuci ad hoc informacije sa interneta ne moze postati dobar radnik kad se zaposli. Sta je najstrasnije? Upravo tkve radnike sadasnji poslodavci traze. Poslusne radnike pre svega koji ce za platu biti lojalni poslodavcu, cutati i raditi sve sto se od njih zahteva. Kako ne poseduju znanje nisu mnogo puta ni svesni sta zapravo rade (tako da im se moze podmetnuti i kriminilna radnja u korist dobiti ili cak protiv bezbednosti ljudi).Nove generacije su sposobne pokretati masine ili obavljati administrativne poslove ali to mogu i roboti zar ne? Zasto onda ljudi svesno dopustaju da ih  pretvaraju u robote u koje su ubacene najosnovnije operacije? Zato sto znanja vise nema. A znanje je do sada bio najveci izvor moci. Sada ga je zamenilo informisanje, koje se sa znanjem ne moze porediti. Znanje u sebi sadrzi i pamry i pamcenje i urodjenu inteligenciju. Bez znanja koje je u nas mozak pohranjeno ucenjem nema vise pametnih ljudi. Samo povrsnih koji uspevaju zato sto je i drustveni sistem takav. Ucenje polako gubi na vaznosti.
A sami smo krivi za to,a ne deca i mladi. Evo zasto. Umesto da ih pustimo da se sami igraju, da budu kreativni, cak i da ih pustimo da im bude dosadno mi im pustamo TV i kad spavaju, dajemo ih da sede za kompjuterom i igraju igrice. Cinimo sve da primaju informacije i stimulanse iz okoline i da ne moraju svoj mozak ni malo da naprezu ( ni svoje telo). Opet, na sta vas to podseca - na robota koji radi ono sto mu se kaze bez ikakve svoje inicijative. Za deciji razvoj nije potreban prenatpan raspored  jer dete onda uopste ne zna sta ga zaista interesuje. Kada bi imalo svoje vreme ( ono kad mislimo da mu je dosadno) ono bi razvilo svoju kreativnost i individualizam i pronaslo sta stvarno zeli da radi i sta ga stvarno interesuje.
NISTA DRUGO NAM NE PREOSTAJE NEGO DA VEZBAMO SVOJE PAMCENJE  KOLIKO GOD MOZEMO. SVAKI DAN ,NA SVE NACINE. DA PUSTIMO DECU DA SE PONEKAD DOSADJUJU, DA UCIMO SVAKOG DANA ( NE DA UZIMAMO OBRADJENE INFORMACIJE SA KOMPJUTERA) I DA DOK NAS NE CIPUJU SAMI POKUSAMO DA FILTRIRAMO  TE SILNE INFORMACIJE. NA INTELIGENCIJU NE MOZEMO MNOGO DA UTICEMO , NJU DOBIJAMO RADJANJEM ,GENETIKOM , ONA JE U NASEM DNK, ALI ZNANJE MOZEMO SAMI DA SLAZEMO U SVOJ MOZAK. NE SMEMO DA DOZVOLIMO DA NAM MOZAK OSTANE GLADAK BEZ I JEDNE VIJUGE. MI SMO LJUDSKA BICA A NE KOMPJUTERI.

Нема коментара :

Постави коментар