четвртак, 4. август 2016.

STVAR

STVAR!  MUZEJ U KOME SE NALAZI STVAR?!" THING" STVAR ( RUKA IZ SERIJE O PORODICI ADAMS)! RADITE LI 'ONE STVARI"?
Kakva rec je stvar. Moze da se odnosi na predmete oko nas, moze da zameni i rec dogadja ( kad ti se desila ona stvar), uopsteno stvar je rec sirokog spektra znacenja. Nismo joj nikada pridavali znacaja, a ona je tako misteriozna. Uopste ne znam odakle da pocnem. Sta je uopste stvar? Neka misterija, nesto i sto ne postoji? Ili je zamenica za sve reci kojih ne mozemo da se setimo, a hocemo ukratko da nesto objasnimo.
Ako se nekim slucajem nadjete u Arizoni (Amerika) vec 60km od Tusona krecu bilbordi koji reklamiraju THING- Stvar, i to sa cudnim pitanjem : Znate li sta je Stvar? I tako na 700km drzavnog autoputa, bilbordi na engleskom, spanskom, ruskom, kineskom... STA JE STVAR?
Onda u malenom gradicu u kome je nastala Stvar (Teksas Kenjon u Arizoni) p;atite radniku na pumpi 1 dolar i mozete u "muzej" u kome se cuva Stvar. Muzej se sastoji od tri metalne supe.Na podu ovih supa nalaze se dugi zuti otisci stopala koje je navodno napravila Stvar. U prvoj supi je verovali ili ne cuveni automobil koji je vozio Adolf Hitler sa gipsanom lutkom Firera uvaljenom na kozno sediste. Sta ce taj automobil tamo ako je uopste i autentican i kakve veze ima sa Stvari? Dublje u supi je izoblicena drvena lutka iz izloga koja sedi na podu i gleda prema nebu.Na podu je persijski cilim prekriven novcicima ( zasto ih posetioci bacaju?) . U uglu je i krevet sa baldahinom potpuno prasnjav i pijanino ( klavir) - prica bez konteksta ili veze i sa Hitlerovim automobilom i sa Stvari. U drugu supu nemojte ni da ulazite ako se plasite Gila gustera, tarantula,zvecarka i ostalih opasnih stvorova jer su mozda unutra ( sklanjaju se od vrucine). Upozorenje je na vratima te tako ulazite na svoju odgovornost. Ako  ipak udjete  videcete staklene ormane ispunjene cudnim predmetima . Komadi drveta sa naslikanim ocima,ustima i kopitama, muckalica za maslac iz 1700 te godine. Puska kremenjera iz 1654-te godine pored koje pise da je jedina na svetu i da nema cenu! I na kraju dolazite do trece supe , a u njoj se nalazi grobnica od blokova u visini struka i iznad narandzasti natpis da  se tu nalazi Stvar. Stvar je mumificirana majka i njeno dete koju je napravio Homer Tejt  cetrdesetih godina proslog veka. Inace on je bio majstor za sirena, mumija i umanjenih glava od blata i kostiju. Izvesni advokat Prins je otkupio ovaj sarkofag za 50 dolara i pretvorio je u stalnu izlozbu. I sve stvari u ovom neobicnom muzeju  je on sakupio tokom zivota. Tako da je Stvar samo jedna od stvari - jel tako? Kako god - ova stvar sa Stvari funkcionise -dolar po dolar! Covek je radoznalo bice. Zamislite samo koliko je kostalo postaviti toliko bilborda na raznim jezicima  - ali vredelo je. Na benziskoj pumpi ispred muzeja THING zastane  svako ko vozi automobil . A onda iz radoznalosti ako bas ne zure toliko pogledaju muzej. I protumace kako hoce. Vazno je da su platili ulaznicu.
Hajde sada malo da razmislimo zasto se ruka u seriji i filmovima "Porodica Adams" zove THING - STVAR? Da li je govor ruku nekad mnogo vazniji od govora recima? Verovatno jeste. Ruke isto kao reci mnogu da objasne i pokazu mnogo stvari. Mozda i vise. Zamislite malu decu ili gluvoneme ljude. Koliko njima ruke znace za komunikaciju. Da bi dosli do necega sto im je potrebno - do neke stvari ili ucinili neku stvar mogu da upotrebe samo stvar ( ruku).
I  na kraju, zar ne mislite da je izraz "one stvari" nastao bas iz  razloga sto se na jednostavan nacin naziva nesto sto bi iskazano drugim recima bilo vulgarno. Dakle da se za intimne odnose, seks ili vec kako se sve kaze  upotrebi "one stvari" je genijalno jer se moze reci i pred decom!
ZAKLJUCILA SAM JEDNU STVAR, DA JE STVAR VRLO VAZNA REC!

Нема коментара :

Постави коментар