уторак, 30. август 2016.

NOVCANE KAZNE ZA BEZANJE IZ SKOLE

NOVCANE KAZNE ZA BEZANJE IZ SKOLE?! KO JE KRIV? DECA, RODITELJI,  NASTAVNICI, DRUSTVO?
Sta se sve promenilo od kada sam ja bila djak? A sta za zadnjih 21 godinu kako imam djake u kuci? Doduse ove godine samo jednog i to na fakultetu gde moze da se izostaje bez lekarskog opravdanja.
Secanja mi dosezu do 1972-godine. Osmi razred osnovne skole. Zvala se" Maksim Gorki " ( sada se vise ne zove i njoj su kao i mnogim skolama promenili ime) i bile je ogledna skola. Sta to znaci? Imali smo kabinete za svaki predmet sto je u to vreme nilo zaista prestizno, druge skole su sve predmete imale u jednoj ucionici. Imali smo celodnevnu nastavu. Ujutru u pola osam se islo u skolu, u pola deset je bio dorucak u trepezariji ( na teret skole a ne roditelja) i to vrlo lep dorucak. Onda bi imali nastavu do jedan sat. Onda pauza i rucak u dva. Zatim smo radili domaci i igrali kosarku na terenu nase skole ili neku drugu igru s loptom ili uopste neke fizicke aktivnosti. U pola pet smo isli kuci gde su nam roditelji koji su radili do trei u srecna vremena vec stigli i rucali. Da li je bilo mesta za nervozu? Naravno da ne. Deca su bila zbrinuta u skoli koja se zakljucavala da ne bi ulazili nepoznati ljudi, a roditelji su mogli mirno da zaradjuju svoj novac koji su redovno dobijali prvog u mesecu. Nastavnici su imali dobre plate i svi su ih postovali i deca i roditelji. E, to je bio zivot! Moja deca to nisu dozivela na zalost. U srednjoj skoli nije bilo placene uzine ali smo svi imali pristojan dzeparac  i kupovali smo uglavnom pecivo u blizini skole. Nastavnici su jos uvek bili cenjeni, a roditelji dobro zaradjivali.
Sada da se vratimo 21 godinu u nazad. Dakle te 1995-te godine krenuo mi je najstariji sin u skolu. Radili smo i muz i ja, ali smo vec osetili ekonomsku krizu ( cuvene 1993-ce godine). Deca su bila jos uvek fina, ali trepezarija je postojala samo za decu do II ili III razreda i to za rucak koji su placali roditelji. Nasi malisani su jeli sendvice koje smo im zurno pravili ,a posle cetvrtog razreda dobijao je i on kao iostali dzeparac za pecivo. Nastavnici su vec poceli da muce muke sa platom koja je bila mala, i sa decom koja su postajala sve agresivnija. U srednjoj skoli moj sin jeste isao redovno ,ali se pocinje javljati problem sa izostancima. Mnogi roditelji dece koja su mnogo izostajali nikad nisu bili na roditeljskom sastanku!!!! Drugo dete, devojcica pocinje da samo posle cetiri godine dakle 1999-te shvata sa svojih sedam godina sve uzase sveta u kome zivi. Bilo je bombardovanje, a ona prvi razred koji je sam za sebe stresan za dete. Strasno. Nisu vise deca bila fina kao pre. Agresija radja agresiju. Roditelji upadaju u sve vecu ekonomsku krizu a ja ostajem i bez posla. Dzeparac se smanjuje, mi smo nervozni, nastavnici su nervozni kakva onda da budu deca? U srednjoj skoli krece diskriminacija. Neka deca dolaze svojim kolima u gimnaziju , obuceni  u firmiranu odecu i obucu ,bahato se ponasaju, izostaju koliko god hoce iz skole ( roditelji se ne pojavljuju), nastavnici se sklanjaju, da ne bi bili ponazivani pred svima. Vecina dece ipak dolazi skromnije obucena, ali u tim godinama mnogo smeta sto gledaju vrsnjake koji imaju mnogo novca, jer to ih tera da cine greske da bi oni nekako nabavili novac. Strasno. I svi zatvaraju oci pred problemima nasilja, bahatosti prema nastavnicima, nepostovanju roditelja. Drustvo - mrtvo more. Tih godina na TV programe stizu rijaliti sou programi kao vrhunac nemorala i bahatosti.
Trece dete isto sin upada u skolu koju pohadjaju deca ciji roditelji imaju privatne firme i salju svoju decu u tu skolu ne da bi nesto naucila nego da imaju kakvu takvu diplomu jer ih porodicni posao ceka. Jos veca razlika je medju decom. A nastavnici nazalost korumpirani. Znanje i dolazak u skolu se ne ceni. Samo evri koji zamenjuju znanje i "obraz". Ko je sada tu kriv? Nastavnici kojima je vec decenijama ugrozena egistencija ili deca koja su od vrtica naucila da ih svi gledaju kao VIP osobe ili roditelji koje je drustvo nateralo na privatni biznis??? A onda im je novac izbrisao sve moralne i ljudske principe.
Dolazimo do cetvrtog deteta koje krece za mesec dana na fakultet. Osnovna skola ona ista u koju su isla sva moja deca naglo se menja. Deca vec od petog razreda imaju slabe ocene padaju na popravne, izostaju iz skole, organizuju tuce i to vecih razmera , a razlika u finansijskom stanju medju decom je ogromna. Nastavnici pocinju da slede primer kolega koji rade u srednjim skolama. Sklanjaju se da nista ne vide i ne cuju, i uzimaju neki dinar kao za privatne casove ( a ne bi smeli da predaju deci iz svoje skole van casova). Za ovo vreme i moj muz je ostao bez posla ( negde kad su nam dvoje srednje dece isli u srednju skolu). Nemastina je na devojcicu u pubertetu jako uticala ali se nekako izborila sa svojim znanjem i trudom i uspesno zavrsila skolovanje ( upala je na budzet).
SADA DA SE VRATIMO NA POCETAK PRICE . REGULARNI MINISTAR PROSVETE ( NECU IME - NIJE NI BITNO) REKAO JE DA BI RODITELJE TREBALO NOVCANO KAZNJAVATI ZBOG IZOSTANAKA DECE. I TO PO SVETSKOM KRITERIJUMU ZA 20 NEOPRAVDANIH IZOSTANAKA 1.500 EVRA!!!! UPRAVO SAM OBJASNILA DA OVOLIKE RAZLIKE MEDJU DECOM STVARAJU VELIKE EMOCIONALNE PROBLEME. MOZDA DECA NE IZOSTAJU IZ HIRA NEGO ZBO VRSNJACKOG NASILJA ILI IH JE JEDNOSTAVNO SRAMOTA STO SU SIROMASNI ( PRE NEKI DAN SE UBIO MOMAK OD 18 GODINA JER JE TOLIKO SIROMASAN DA NEMA PARE ZA AUTOBUS DO SKOLE ).
DOBRA DECA CE ICI U SKOLU ( BICE IH SRAMOTA, BICE IM NEPRIJATNO I PLASICE SE ). DECA KOJA SU RAZMAZENA I BOGATA I BAHATA JER SU TAKO VASPITANA NECE ICI U SKOLU. A STA JE ZA NJIHOVE RODITELJE DA PLATE NEKU HILJADU EVRA?!
I OPET MISLIM DA JE DRUSTVO U CELINI DOVELO DO OVOG PROBLEMA DA POSTOJE SAMO JAKO BOGATI I JAKO SIROMASNI LJUDI. A TO SE ONDA PRENELO I U SKOLE. KAKAV PRIMER  DAJE DRUSTVO? DOBAR SIGURNO NE!

Нема коментара :

Постави коментар