петак, 19. август 2016.

FERMIJEV PARADOKS

FERMIJEV PARADOKS! SUPROTNOST  IZMEDJU PROCENJENE VISOKE VEROVATNOCE POSTOJANJA VANZEMALJACA I NEDOSTATKA DOKAZA O KONTAKTU SA NJIMA. POTICE JOS IZ 50-TIH GODINA PROSLOG VEKA. PA, NEGDE OD 'SLUCAJA ROZVEL" ( PRONADJEN NLO).
Postoje samo tri logicna odgovora na pitanje GDE SU ? Mislim, vanzemaljske civilizacije?!
Prvi odgovor bi bio da vanzemaljska civilizacija uopste i ne postoji usprkos cinjenici da samo u nasoj galaksiji postoji oko 250 milijardi zvezda? Sto znaci da ako se zivot pojavio i na malom broju zvezda on ipak postoji i da planeta Zemlja ni po cemu nije neka posebna planeta vec sasvim podleze prirodnim zakonima kao i ostale planete. Za racunanje postojecih naseljenih planeta koristi se Drejkova jednacina ali je ona veoma nepouzdana zbog spornih parametara. Procenjuje se da je Svemir star cak 13 milijardi godina. Ako postoji vanzemaljska inteligencija onda je veoma retka. Naucnici su izracunali da bi za kolonizaciju neke planete trebalo od 5-50 miliona godina. A mi cemo kao za sedam godina da izvrsimo kolonizaciju Marsa????
Drugi odgovor bi bio da nase tehnicke mogucnosti i nase znanje jos uvek nije dovoljno dobro za ispitivanje Svemira te zato ne mozemo otkriti vanzemaljske civilizacije. To je vec logicniji odgovor. Zaista ne verujem da smo sposobni da spoznamo Svemir dalje od tamnijih materija od kojih se on sastoji a nalaze se cim se "odlepimo"od nase planete . Pod uslovom da i to mozemo. A ako zaista mozemo i posetili smo Mesec i Mars sa OVIM znanjem i tehnologijom ispadamo najpametniji u Svemiru. Zar nisu mogle i tolike druge vanzemaljske civilizacije da dodju na nasu planetu?
Treci odgovor bi bio da su nase metode pogresne. To je jos i najverovatnije zbog nase greske u racunanju vremena i prostora. Zbog naseg ne znanja o paralelnim svetovima . Kad bi nekako pronasli nacin da racunamo vreme i prostor kao jos neka civilizacija u svemiru sigurno bi se sreli. I da. Da li je uopste moguce putovati brze od svetlosti?
Fermijev paradoks pokusava da dokaze da medjuzvezdano putovanje u stvari nije moguce, zbog postojanja nama nekog nepoznatog fizickog razloga. Pa sam tim ni te druge vanzemaljske civilizacije ne mogu da priuste ta medjuzvezdana putovanja iz slicnih ili istih razloga kao i mi pa se ta putovanja i ne dogadjaju.
A zasto se ovo naziva Fermijev paradoks? Zato sto postoji  i velika verovatnoca da su se ta putovanja u ovih trinaest milijardi  godina ipak i dogadjala.
Sta smo zakljucili iz ovog paradoksa,ako mozemo ikako da razumemo o cemu se radi jer onda ovo i ne bi bio paradoks da je razumljivo. Dakle vanzemaljci mozda i ne postoje. Ako i postoje nemaju razvijenu mogucnost komuniciranja sa nama ( ili sa drugim civilizacijama). Ili su postojali pa su se samounistili (kao sto cemo i mi) ili ih je neko unistio ( kao sto  ce  i nas) pre nego sto smo mi razvili  da za njih znamo!
KOLIKO JE OVO VAZNA TEMA NE ZNAM DA LI STE SVESNI. JUCE SAM PISALA DA CE CAK I AMERICKI PREDSEDNIK DA PRIZNA POSTOJANJE VANZEMALJACA, ZATIM CAK 80% LJUDI VERUJE U POSTOJANJE ZIVOTA VAN NASE PLANETE. DA LI VERUJETE DA I POLITICKI IZBORI ZAVISE OD VEROVANJA U FERMIJEV PARADOKS?
PARADOKSALNO NEMA STA?!

Нема коментара :

Постави коментар