четвртак, 17. април 2014.

BAJKE I STVARNOST

BAJKE I STVARNOST I STVARNOST I BAJKE.Sta je u stvarnosti bajka, a sta je u bajci stvarnost.I nisu to potpuno dve razlicite kategorije .U necijem zivotu ostvaruje se bajka. Ono kao Americki san ,sad si klosar nemas nista i odjednom si vrlo bogat .Ili u Srbiji ,danas nosis gajbice ,a sutra kupujes stanove ,poslove, ljude...,Kao u bajci.Nista od toga ne verujem ,ali Holivudski glumci i nasi tajkuni kunu  se da je sve bas tako bilo.A onda se u bajkama surovo opisuju dogadjaji iz zivota.Sve vise slusam na TV-u majke koje deci cenzurisu bajke.Mozda je to i preterano ako se uzme u obzir da tabloidi svojim senzacionalizmom mrve nasu decu.SLIKE I PRICE O NAJBRUTALNIJIM ZLOCINIMA POSTALE SU NESTO OD CEGA SE NE MOZE POBECI.I danas postoje princevi i princeze doduse samo u Engleskoj sa onom Viktorijanskom strogoscu (mada se i tamo u zadnjih dvadesetak godina nesto menja bar u objavljivanju  skandala).Za mene bajka je kad neko uspe u zivotu da nadje partnera i osnuje porodicu ,da radi posao koji voli,da opstane u toj porodici, da njihova deca uspeju isto to ,a oni da dostojanstveno stare.U Srbiji na zalost to je samo bajka.Za mene je stvarnost u bajci kada pricaju o borbi dobra i zla i kada dobro naravno pobedjuje, jer to je i moj zivotni moto da uvek cinim dobro.Da li je u redu da surovu realnost u ovim suludim vremenima malo zamenis bajkom? Jeste potpuno jer bi svi odavno "prolupali".I onda ides ovako logikom: Princ na belom konju, moze i decko na beloj "vespi". Dvorac , pa u redu moze i stan od 57 kvadrata ali u vlasnistvu. Azdaja ili zla maceha, krediti kod banke, porezi, pa dobro dve plate, on radi ja radim super.I tako nekako se izgura sa mnogo ljubavi i srece.
Buducnost.Bajka je bajka.Te za mene buducnost predstavlja bajku..Medjutim sa brzinom ovih promena  svaka bajka ubrzo postaje stvarnost.Tako da u trci sa vremenom sve brze gubimo bajke.
Proslost. Nama nisu radili cenzuru. Tako da smo slusali o vuku koji je pojeo baku o Ivici i Marici koji su u sumi ostavljeni pod uticajem zle macehe, one iste koja je maltretila Pepeljugu i Trnovu Ruzicu. O Snezani i da ne pricam.TAKO DA SMO MI TE SVE STRAHOTE GUTALI I NISMO SE PLASILI JER SMO VRLO RANO SHVATILI SMISAO BAJKI.A u stvarnosti novine su citali samo odrasli ,a na TV-u je bila i te kakva cenzura.Mi se nismo plasili bajki jer je stvarnost u odnosu na ovu sad bila bajka.
Zivite svoju bajku jer ni jedna stvarnost ne treba da vas toliko uplasi da ne bi mogli da stvorite svoj mali bajkoviti svet.Vratite se u detinjstvo, budite ponovo dete ,mislite pozitivno kao deca i vas ce zivot postati lepsi .

Нема коментара :

Постави коментар