среда, 16. април 2014.

COKOLADA

COKOLADA,BELA CRNA, SA KREMASTIM PUNJENJEM,RIZOM,LESNIKOM....Ne bih da pisem o njenoj proslosti jer svi znamo da su je jos Maje pre 2600 godina spremale prvo kao napitak odakle joj i potice ime .Ne bih ni o njenom sastavu sem sto pored divnog kakaoa, maslaca i secera ima i dva sastojka koji nas cine srecnim.Lagano topljenje cokolade na vrhu jezika podstice lucenje endorfina ( hormona srece).Kod zaljubljenih osoba se u centrima za zadovoljstvo pretvara u dopamin(hormon koji se stvara pri vodjenju ljubavi).Pisala bi o  ovom cudesnom veku gde se cokolada pretvorila u sve. Ne samo u "gresnu" poslasticu kojoj niko ne moze da odoli. Cokolada sem za jelo sluzi i kao kupka za bolju kozu, kreatori visoke mode koriste je za svoje lude  kreacije,zatim kao lek protiv kancera i zacepljenih krvnih sudova.I tako cokolada sve vise pobija predjasnje price o njoj (o tome cu u delu u proslosti)Cokolada postaje nesto sto se moze koristiti i u kozmetici  (kreme,parfemi) Svi se utrkuju ko ce napraviti najbolju, najmastovitiju a bogami i najskuplju cokoladu,  praveci najneverovatnije mesavine.Ja bih o tome malo jer ako niste videli do sada evo tih nekoliko najskupljih cokolada na svetu.
Broj 1 je svakako kraljica cokolade CHOCOPOLOGIE.Pored osnovnih sastojaka sadrzi slatku pavlaku.Smesa cokolade se se 24 sata namace u vanilu i cisto ulje od tartufa,a kako se dodaje rucno. Cena  je prava "sitnica" za 500 grama 2.6oo dolara.
Broj 2 je NOKA, cista egzotika .75%  kakao i ostali iskljucivo prirodni sastojci bez aditiva i vanile.Za 500 grama ove cokolade treba izdvojiti 854 dolara.
Broj 3 (za mene broj 1 zbog spoja dve najbolje stvari na svetu) Sebastijan Zarnet vlasnik firme Del Lafer spojio je cokoladu i zlato.DELAFE cokolade sadrze pored osnovnih sastojaka za  najfiniju cokoladu i  listice 24 toro karatnog jestivog zlata.A cena super. Za 500 grama ove duplo lekovite cokolade (jer je i zlato lek kad se jede) treba tek 504 dolara.
Broj 4 RICHART cokolada je Francuska cokolada koja koristi samo Venecuelanski kakao kao najbolji na svetu i za dodatke samo egzoticno voce i zacine. Cena 120 dolara za 500 grama.
Broj 5 GODIVA Belgijska cokolada koja uz sve uobicajene sastojke koristi tasmanijski med i ljute meksicke papricice.Cena je za 500 grama 107 dolara.
Buducnost tek donosi jos vrsta cokolade ,a tek masovnost upotrebe u svim  zamislivim i nezamislivim proizvodima i situacijama.Mogucnost da cokolada postane valuta koja ce biti bolja od platinastih kartica vrlo je izvesna. I svidja mi se.
Proslost. E to sam cekala sve vreme. Kad sam bila mala slusala sam price tipa, ne jedi toliko cokolade dobices, karijes, pa akne,pa se od nje gojis uzasno. Masti ti se kosa. I ko zna kakva sva upozorenja. A tek sad shvatam da je cokolada verovatno uvek bila skupa,Pa su hteli da nas zaplase da je ne trazimo stalno. Cokolada nije bila u toliko masovnoj upotrebi (govorim za nasu zemlju). Ali dobro se secam da kad si  u to vreme hteo da uhvatis negde "vezu" takozvane "bombonjere" otvarala su sva vrata. Ako ne znate to su bile lepe kutije sa kartonom unutra sto je jako suzavalo prostor za cokoladne bombone kojih je bilo mnogo manje nego sto je bila velicina bombonjere. Vrh tih cokoladica bile su neke umotane u crveni papir,a bile su punjene sokom od visnje.Takodje za rodjndane nisu se donosile klasicne  cokolade nego te bombonjere. a zaljubljeni su imali bombonjere u obliku srca sa  iskljucivo onim cokoladicama sa visnjama.Ljubav se uvek iskazivala poklanjanjem cokolade .Tako da su meni nekako oduvek u vezi ljubav i cokolada, nesto neodvojivo jedno od drugog.Mada u tom svetom trojstvo ti, on ili ona i cokolada, kad on ili ona odu ostaje cokolada kao verni drug i garantovano leci tugu.
HTELA SAM NA KRAJU DA KAZEM DA  COKOLADA POMAZE UVEK I KAD SI TUZAN I KAD SI IZGUBIO ENERGIJU I KAD TI PROSTO TREBA NESTO STO CETE UCINITI SRECNIM I NE TREBA SE USTRUCAVATI DA JE STAVIS NA VRH JEZIKA I POLAKO ISTOPIS ALI TAKODJE NE TREBA POJESTI BRDO COKOLADE JER  ONDA SE GUBI NJENO CAROBNO SVOJSTVO.

Нема коментара :

Постави коментар