субота, 19. април 2014.

MISTERIOZNI PATISPANJ

MISTERIOZNI PATISPANJ PRAVI VECERAS PATISPANJ OD VERE, NADE I LJUBAVI. Da ovih praznicnih dana budemo raspolozeni i pozitivni. Veceras  o onome sto mislim da je osnovni sastav ljudskog zivota, a sutra naravno o Uskrsu.I  kako  i ovaj patispanj mora da bude drugaciji u duhu hriscanstva morace da bude samo u sadasnjem vremenu jer za buducnost ne znam, a u proslosti religija je  dugo godina bila u ilegali. Vecerasnji patispanj otvara Sofija(mudrost) koja je rodila tri kceri VERU, LJUBAV I NADU.Stradale su ustarom Rimu jer su Artemidu zamenile Isusom Hristom.
MUDROST je osnov naseg uma. Sve odluke proisticu iz mudrosti.Samo mudre odluke donose nam spokojan zivot.Cim nam popust mudrost odluke postanu lose i zakomplikuju nam zivot, Mudrost je u svom zivotu cuvati sveti trojstvo (veru, ljubav, nadu
VERA.Za mene je zivot bez vere potpuno nezamisliv. I ovaj put cu napomenuti da vera ne mora biti samo u Boga (ali je ona pozeljna),nego i vera u sebe, zatim u porodicu, nekog idola ili svoju zemlju.VERA je temelj naseg zivota i uporedila bi je sa brasnom iz patispanja zato sto povezuje sve niti naseg zivota. Ako nemamo veru kome da se obratimo ako nam je tesko ili ako nam je lepo. U najtezim situacijama naseg zivota odlazak u crkvu moze povratiti  mir ako verujes u Boga. Ako verujes u sebe mir ce ti doneti mudra odluka posle neprospavane noci. Porodicni mir je verovatno najteze ocuvati jer ga mnogo toga narusava.Ako dovoljno verujete u svoju porodicu kao u relikviju uspece vam da vi njoj a i ona vama pruzi miran zivot.Idoli su mozda proslost ali vidim da i danas ima ljudi koji veruju da je neki covek uspesan i idealan i zele da budu kao on.Mozda nije lose imati podstrek ali ipak se mora ziveti svoj zivot. I na kraju vera u svoju zemlju se mozda izlizala  posle ovoliko ratova, ali jos uvek je lepo verovati da ti tvoja zemlja i tvoj narod daju oslonac.
LJUBAV je najmocnije sredstvo .Ljubav su kao jaja iz patispanja. Daju mu onu leprsavost prilikom mucenja, daju radjanje, daju zivot. Zato je ljubav najbitniji sastojak zivota. Kad nam ljubav umuti zbrku u stomaku i glavi, kad nas natera da se penusamo i lebdimo,to nema cenu. Ljubav treba cuvati, negovati, uvek iznova je traziti u voljenim osobama ako osetimo i tracak nesigurnosti.Zato nikad nemojte ciniti preljubu jer  to nije samo veliki greh, nego sto ako izgubite veru u ljubav i cinite pogresne odluke, izgubicete veliku vrednost u svom zivotu.Ne skrtarite na ljubavi dajte je nesebicno, a ona prava ce vam uzvratiti velikom srecom.
NADA je onaj osecaj kad ti se desi nesto lose, a ti se tesis da ces to prevazici. I treba da postoji nada. Jer kazu da nada poslednja nestaje(umire).Ja bih rekla da nada nikad ne umire.Dokle god disemo treba da imamo nadu.Nadu bih uporedila sa secerom iz patispanja.Zasto? Pa kad pocnes da gubis snagu bilo fizicku bilo emocionalnu, sta moze da te podigne? Kocka secera, cokoladica.keksic, sladoled.Znaci NADA JEDNAKO ENERGIJA.Na zivotnom putu treba nam nogo energije, pa zato se hranite nadom kad god pokleknete. Uspeva.
I na kraju jos jedan sastojak patispanja za veceras pred veliki praznik .To je naravno nesto cemu hriscanstvo pokusava da coveka uputi na coveka - moc prastanja. Probajte da oprostite, jeste tesko ali ispunjava dusu mnogo lepse nego ako je punite mrznjom.

Нема коментара :

Постави коментар