недеља, 27. април 2014.

FARMERKE, PATIKE I BRZA HRANA

SVETO TROJSTVO 2014-TE.FARMERKE,PATIKE I MC DONALD.Hocu da kazem sta karakterise coveka na planeti Zemlji u prvoj deceniji XXI veka. Nosenje farmerki i patika i brza hrana.Punih 20 godina je trebalo da se "rode "farmerke.Od 1853 do 1873 godine, a i onda su napravljene kao "nepoderivo" radno odelo.Bojene su indigom a pravljene od materijala za satorska krila. Tad se nije cesto prao ves pa je indigo biljka bila dovoljna za njihovu plavu boju a kasnije kad su se pojavile sinteticke boje farmerke su dobile sve moguce nijanse plave boje. Prva cena farmerki Levy Strauss 501 bila je 1,25 dolara.Pedesetih godina XX veka bile su proterane iz bioskopa  i restorana jer su kao podsticale bunt kod mladih. A onda su postale omiljeni neformalni odevni predmet svih generacija do danas.Tek 1999 kad pocinje globalna ekonomska kriza vrhunski modni dizajneri Tom Ford, Sanel, Dior,Versace shvataju da farmerke mogu da prodju i kao 'visoka moda' pa im umecu sviliu, kasmir, prisivaju drago i poludrago kamenje, posipaju zlatom do cene recimo jednih Versacijevih farmerki od oko 3715 dolara.Ta  1999-ta je i u pravosudju bila novina jer je silovatelj proglasen nevinim jer zrtva nije mogla biti skinuta bez njenog pristanka (preterano uske farmerke).Prica o patikama pocinje od atletike. Da bi trkaci na Olimpijadi bolje trcali svi su shvati;li da je potrebna bolja obuca (doduse na onim starim Olimpijskim igrama su trcali bosi). Tako je DZesi Ovens dobio patike ADIDAS 1920-te godine od Adolfa Dasslera.Danas se patike ne nose samo za trcanje, a ja prosto ne znam osobu bilo koje generacije koja bi udobnost patika (posebno starih razgazenih) menjala sa bilo kojom obucom. Jer sa ovoim nacinom zivljenja gde smo stalno mobilni (kao nas telefon) koja bi pruzila toliko udobnosti nasim nogama ( visoke stikle ,grube cipele).Prica o McDonaldu pocinje 1940 te u Kaliforniji kada braca Dick i Mac MC Donald otvaraju prvi restoran brze hrane.Trebalo im je 8 godina da uspostave kodeks  brze hrane. Danas kad jurimo ko muve bez glave u hitnim slucajenima gladi na svakom cosku mozemo naci brzu hranu,. Vrlo je diskutabilno sta se u njoj nalazi ali smo srecni kad je pojedemo jer stedimo vreme. Ko bi imao vremena da skokne do kuce na pravi rucak kad se zna da u Beogradu nigde ne mozes da stignes bez sat, sat i po.
Buducnost. Nadam se da ljudi u buducnosti nece odmah biti polu roboti, pa iako budu bas bi im super na onim kockastim nogicama stajale farmerke i patike. Dobro ne bi bas mogli da gutaju hamburgere,cizburgere, fisburgere i ostale burgere ali bi mozda mogli sa mega casom koka kole i slamkom da dobiju energiju.
Proslost. U tadasnjoj Socijalistickoj Jugoslaviji farmerke su bile prava retkost. Samo ko je tih 60-tih imao nekog ko bi prosvercovao farmerke (najcesce iz Italije) mogao je da bude "zvezda " u drustvu.U komisionima u centru  cene farmerki su bile vrtoglavo visoke. Ipak ko je imao srece  da ih obuce bile su to Super Rajfli,Levis 501 i Li.U skolama su naravno bile zabranjene i vracali su kuci buntovnike da se preobuku u nesto "pristojno".Mene su farmerke zadesile tek 1972-ge i to zvoncare. Sada mladi ne mogu da shvate da je tada dobiti farmerke bilo ravno sada dobiti auto. Kad sam ih posle moljakanja od vise godina dobila jos mesec dana se nisam usudjivala da ih obucem, a i kad sam pocela nosila sam ih samo na neciji rodjendan.Patike su brze usle u upotrebu jer se po skolama nije mogla obavljati nastava fizickog bez patika. A onda se naravno ta upotreba prosirila i na nosenje van skole.Brza hrana se sastojala od virsli na kioscima i samo toga.Za nas je to ipak bio uzitak. Evo zasto. Kad se krene u izlazak jednom nedeljno (vikendom) islo bi se u bioskop. Kako je to bio jedini izlazak mi smo se trudili da u njega stane sto vise sadrzaja, pa bi se nasli dosta ranije, otisli do kioska sa virslama, kupili karte za bioskop, prosetali po Kalimegdanu, kupili semenke (tad nije bilo kokica) i u biskop.
AKO JE OVO BIO POST O MODI ONDA STA RECI. SVE JE U MODI PROLAZILO I VRACALO SE ALI FARMERKE I PATIKE NIKAD NISU IZASLE IZ MODE.

Нема коментара :

Постави коментар