среда, 30. април 2014.

KLJUCEVI

STA SVE MOZE DA SE ZAKLJUCA?JEDNA TAKO MALA STVARCICA KAO STO JE KLJUC CUVA MNOGO VELIKIH STVARI.Razmisljala sam o kljucevima,koliko su znacajni za nas.Samo se setite svog dana i koliko puta upotrebite kljuceve, kod kuce na poslu,na ulici.I koliko nas puta dovedu do "ludila"kad se negde zagube.Da li ste nekada pokusali da nabrojite za sta sve postoje kljucevi?Pocnimo od kuce.Kapija ako smo u privatnoj kuci ili ulazna vrata solitera, zatim vrata od kuce ili stana,od kupatila ,spavace sobe, decije sobe (tinejdzeri) od spajiza, podruma . postanskog sanduceta  od 8 do 10 kljuceva.Zatim od automobila, za vrata ,za pokretanje ,za gepek, o rezervnim ni da ne pricam.Na poslu, od kancelarije, fioke WC a, sefa (ako ste u knjigovodstvu) i jos mnogo varijacija(magacin,ormani, ostale prostorije,) To je jos oko 10.Zamalo da zaboravim sigurnosne sa katancicem za bicikle, motore i neobezbedjene prostorije. Pa kljucevi za popravku kola (alat sa raznim vrstama kljuceva). Neki se koriste i u domacinstvu, najvise "francuski kljuc".Onda kad smo kod katancica u modi je sada i 'zakljucavanje ljubavi"na mostu u Vrnjackoj banji. Kljucevi i kljucici cuvaju  nase stvari i na putu, jer zakljucavamo putne torbe, kutijice sa bizuterijom, a tinejdzeri i dalje imaju neke  nazovi torbe sa kljucicicima  za koje svi znamo sta sadrze (prve cigare, kondome  ili vec sta zasluzuje da se krije od roditelja).A sad da predjemo na virtualne kljuceve. Znate na sta mislim na mobilne, kompjutere, kase u marketima i mnogo, mnogo novijih tehnickih aparata. Kako se sve vise toga digitalizuje eto jos kljuceva.Ne bih u detalje vise ali i u okviru samog pristupa kompjuteru i njegovim programima suoceni smo sa morem kljuceva. Moguce da sam i zaboravila sta se sve zakljucava ali stvarno razmislite zasto ceo dan svesno ili nesvesno nesto otkljucavamo i zakljucavamo.Odakle nam ta potreba za necim intimnim?Mislim da smo poceli da se pribojavamo sto nam sve vise oduzimaju privatnost pa smo poceli  da stitimo svoju intimu kako znamo i umemo. Najvise sam se zabrinula prosle nedelje kad sam kod svoje dece cula diskusiju o svojim kljucevima na kompjuteru. Vise nije dovoljno samo ukucati nekih 8 ili 15 karaktera, mora se ukucati i vise od 50 sa kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i ko zna cega. To oni kazu jer se svi bore da im ne provale sifru. Sta se to toliko krije ne znam.
Buducnost. Znam uvesce  nam   umesto licnog imena kodni broj. I sad kako svi znamo tudje brojeve telefona i ostalog jer realno sebe ne zovemo, zaboravimo nas kljuc za ulazak u bukvalno sve oko nas, pa jos ako smo se zastitili da drugi niko ne zna gotovi smo. Morali bi na vise mesta da upisemo taj broj ali sta ako nas provale?
Proslost nije bila komplikovana. Secam se jedne mnogo slatke stvari iz proslosti. Imali smo spomenare bez kljucica u kojima smo pisali prve ljubavi i  evo to ovako ide: U srce sam te zakljucala, ne mozes izaci, kljucic sam izgubila ne mogu ga naci. I tekst bi se zapisao u nacrtano srce. Ni jedan spomenar se nije bez toga mogao zamisliti.
PAZITE NA KLJUCEVE ZA KUCU, AUTO,SRCE, KOMPJUTER..........

Нема коментара :

Постави коментар