понедељак, 10. новембар 2014.

AUTOPSIJA I BIOPSIJA

AUTOPSIJA I BIOPSIJA ILI BOLJE OBRNUTO JER NAZALOST POSLE AUTOPSIJE JE SVE GOTOVO(ZIVOT),A POSLE BIOPSIJE ILI IMA ZIVOT ILI AUTOPSIJA..sRECNI SMO DOK SE TE DVE RECI NE POJAVE U NASOJ BLIZOJ OKOLINI.Ali na zalost, mnogo toga loseg nam se dogadja zadnjih godina,pa smo sve vise svedoci i jednog i drugog.Kad devojci od 22-ve godine kaze da mora na biosiju (zbog ranice na grlicu materice) koliko god bila obavestena prva asocijacija je: O BOZE MORAM NA ONKOLOGIJU! Zar i meni to da se desi, i cim me salju tamo sigurno imam rak. I onda sledi prvo "kopanje po internetu" gde mozes da dobijes bas one podatke koji "lice" na tvoj slucaj. I verujes u to jer sugestivno se poistovecujes sa nekim ko je mozda iz ko zna kojih razloga "podelio" svoje iskustvo, a nije istinito.Onda ipak resis da se poveris drugarici. Kako si ti vec "istraumirana" i nju plasis jer su ti  prve reci "IMAM RAK!",kao da je to vec potvrdjeno.Naravno,ona se uplasi i ne zna sta da kaze i poseze za frazama i sama ne verujuci u njih,a ti isto znas da te fraze svi koriste,a niko ne veruje u to,pa se jos vise uplasis sto umesto korisnog saveta dobijas gomilu ljubaznih fraza. Odlazis na kraju kod majke, koja umalo ne dobija infarkt zbog tvog usplahirenog i placnog izgleda.Srecom majke se brzo priberu,pa ti pruza pravu podrsku i odlazi s tobom na biopsiju. Dok cekas (nekoliko dana) ako imas srece zavrsice se samo tim stresom saznanja. Ali ako ti se zaista desila tu uzasna bolest svi od tebe ocekuju da "budes jaka",da mislis samo pozitivno i da ce se to resiti. I resi se.Ta vrsta raka kao i ostale zavisi najvise od brzine kojom saznas za njega. I zato ona prica o preventivi zaista znaci. Da, biopsija se radi u anesteziji i sigurno je fizicki bol mnogo manji od straha.Autopsija se vrse u vise slucajeva.I da jos u doba LEONARDA  DA VINCIJA (XVI VEK).REMBRANTA (XVII VEK) I NARAVNO MARIJE TEREZIJE (XVIII) nije postojala radoznalost u vezi anatomije ljudskog tela, a kod naloga Marije TEREZIJE krije se i briga OD CEGA JE NEKO UMRO.nikada ne bi saznali sta se zaista desilo.Ovo poslednje je narocito vazno ako je neko umro usled nasilne smrti.
Buducnost. Moram opet da ponovim da se ljudi najvise plase onoga sto ne znaju sta je u stvari. I zato se nadam da ove generacije koje dolaze nece imati taj strah kao mi i oni pre nas nego ce se suocavati sa svim biopsijama i autopsijama potpuno bez nekih predrasuda.
Proslost. Da se ne ponavljam.Strah i ne znanje ucinili su potpuno misterioznim i autopsiju i biopsiju. A meni samo jedna stvar iz tih godina moga detinjstva ostaje u secanju. Ono kad prvi put vidis les drage osobe. To nikada ne treba priustiti svom detetu,ma koliko vam govorili da dete moze da se suoci sa tim, ili da ima dovoljno godina ili da je bolje nego da ga lazes. VERUJTE IMALA SAM 13-EST GODINA KAD MI JE UMRO OTAC.  I DANAS MI JE TA SLIKA PRED OCIMA.
DA NE BI BIO CEO BLOG  TOTALNO BEZ VANZEMALJACA EVO IH I U OVOJ POTPUNO OZBILJNOJ PRICI. SETITE SE AUTOPSIJE VANZEMALJACA. I VERUJTE U TO .

Нема коментара :

Постави коментар