субота, 15. новембар 2014.

BRZINA

BRZINA JE POSTALA REC KOJA VISE NIJE SAMO MERA NEKOG KRETANJA,BRZINA JE  REC KOJA OBJASNJAVA STA SE TO DOGADJA SA NASOM PLANETOM,A I LJUDIMA NA NJOJ.Vreme kao merna jedinica odavno ne odgovara brzini zivljenja. Svi smo svedoci  ne brzog nego ubrzanog zivota.Malo sam razmisljivala i pokusala da poredjenjem dodjem do nekih odgovora. I to bi bilo otprilike ovako:
Sadasnji nacin racunanja vremena predstavlja samo nase vidjenje istog, i kako ne znamo za drugo uklapamo se u njega. Pomeramo kazaljke sata,manje spavamo,vise radimo i nekako ubacujuci u najvecu brzinu stizemo sve da obavimo.A onda gledam decu koja takodje moraju da na vrlo brz nacin "odrade svoje obaveze.Penzioneri za koje sam mislila da imaju vremena zaradjuju na dodatnim poslovima .Komsinica od 60-tak godina cuva jedno dete (ne unuce nego za novac),cisti jednu knjizaru subotom,a nedeljom cuva neku bakicu(bakica cuva bakicu)..I zali se da sada radi vise nego dok je bila zaposlena u Banci.Cak i nezaposleni biju bitku sa vremenom jer su posiveli od pisanja si-vija, i poslova u sivoj zoni.Brzina kojom odrastaju nasa deca dovela su do jaza generacija koji je nemoguce prevazici kakav god si roditelj. Sadasnje dete od 6 godina i ono od pre samo 15-tak ne mogu da se porede. Ali, ona ireka STO JE BRZO TO JE I KUSO.,uzima svoj danak bas kod dece. Jer oni jesu "odrasli",ali ne na onaj prirodni nacin kada su laganim ritmom primali informacije,pa ih obradjivali i usvajali. Sada uz brzu hranu gutaju brze povrsne inormacije i ne stizu da ih prerade a kamoli ista shvate i usvoje. Deca nam postaju "odrasla" jer imaju veliki broj informacija,ali samo kao informacije i to nas zbuni pa pomislimo da su odrasli,a oni su samo jadni udavljeni u moru informacija.Brzina ce nam vrlo brzo doci glave jer povrsnost i brzina kojom se formiraju nove generacije oterace sve ljudsko iz nasih zivota. Jer da bi bio covek moras kao i kuca da imas prvo izgradjene dobre temelje (to su one prave ljudske vrednosti)pa tek onda prizemlje,sprat i na kraju krov.Bojim se da ova deca za tako sporu gradnju nemaju vremena vec stavljaju krov pa sta stignu ispod njega.
Buducnost. Ubrzace se sve jos vise.Nece se imati vremena  ni za najekspresniju kafu.Juricemo ko muve bez glave i biti ubedjeni da jurimo sa odredjenim ciljem.O deci da i ne pricam .Bice "zrela" cim se rode. Odmah mogu da krenu da jure kao i roditelji i da ih u tome koliko su napredniji itekako preteknu.Brzina ce biti najskuplja vrednost i merna jedinica. Od brzine ce i bukvalno zavisiti nasi zivoti.Zauvek ce nestati ona divna kategorija koju moja deca po ceo dan govore narocito kad se ja ljutim sto nesto nisu uradili SAMO OPUSTENO. UMESTO TOGA BICE BRZO.BRZE I JOS BRZE....
Proslost.Sve moze da se objasni jednom recenicom.Deca su u skoli ucila prvo kosu i tanku liniju pa onda slova. Deca su prvo ucila da idu na nosu pa onda da govore strani jezik. Danas kad vidim decu od 3ipo cak cetiri godine u "pampersu" kako govore engleski i spanski zanemim.Deca su nekad sedela kod dede u krilu i slusala price,danas na kompjuteru do 6-te godine imaju po hiljadu virtualnih prijatelja koji im pricaju bog zna sta..I sve je bilo polako i opusteno. Islo se na posao ali se i odmaralo i setalo i citalo.
NIJE BRZINA DOBRA DONELA SEM U SAOBRACAJU A I TO JE DOBRO SAMO ZATO STO BRZE MOZEMO DA OBAVIMO STO SMO NEKAD SPORIJE ALI TEMELJNIJE OBAVLJALI.

Нема коментара :

Постави коментар