субота, 8. новембар 2014.

VATRA- POZAR

OVIH DANA JE VATRA OPET POKAZALA DA JE "ZAO GOSPODAR"(ZATO VALJDA U VATRI I ZIVI DJAVO)..Culi ste za nekoliko slucajeva u samo nekoliko dana u kojima su deca stradala u pozaru..I ne mogu da odagnam tu misao iz glave.Kakva smrt.I svi  sad mozemo da trazimo krivce i da pricamo sta hocemo.Ali.sta li su ta jadna decica mislila dok su umirala?Vec duze vreme pisem o deci koja su u ovom svetu jako ugrozena.Kao majka cetvoro dece dala sam sebi neko pravo.Roditelji zbog ovih ili onih razloga ostavljaju decu potpuno nezasticenu.Deca su prepustena sebi i fizicki i psihicki.I ona se kroz zivot probijaju kako znaju i umeju.Ali nazalost nekad i ne uspeju...I to je nedopustivo.Najlakse je krivicu prebacivati sa jednog na drugog.Njima to ne pomaze.A opet mislim da smo svi ipak bar po malo krivi.Hemingvej je na pocetku svog romana Za kim zvono zvoni lepo rekao:
NIJEDAN COVEK NIJE OSTRVO.SAM PO SEBI CELINA. SVI SMO DEO COVECANSTVA. SMRT SVAKOG COVEKA UMANJUJE I MENE.I ZATO NIKAD NE PITAJ ZA KIM ZVONO ZVONI.ONO ZVONI I ZA TOBOM!
Smrt dolazi u ovom ili onom obliku . I uvek je tesko prihvatamo.Ali smrt  dece zbog pozara meni je potpuno neprihvatljivo.Mada deca uopste ne bi trebala da umiru.U koju vrstu razloga svrstati deciju smrt zbog vatre?
Buducnost.Vatra je mesto gde zivi Djavo.To svi znamo.A opet napretkom tehnologije na svu srecu vatra je sve vise "proterana" iz nasih domova. I nadam se da ce zauvek prestati da bude izvor toplote za decu.
Tako da je to jos jedan od razloga da jedva cekam  da ona i u Srbiji nestane zauvek u sporetima i raznim pecima u kojima gori vatra.
Proslost. Svi znamo da je Bog kaznio Prometeja okovavsi ga sto je ljudima dao vatru. I to je neminovno dovelo do napretka covecanstva. Jer covek vise nije jeo sirovu hranu niti je morao da se mrzne u svom domu.I sve dok je bila u sluzbi coveka bilo je dobro.Ali u XX veku ona je postala opsesija nekim ljudima(piromani).Postala je i zbog pregrevanja planete ubica miliona hektara suma .Pocela je da gospodari i ljudima i prirodom.Pred njom su svi nemocni. Sad veliko je pitanje da li cemo se ikad izboriti sa prirodnim pozarima. Velika zagonetka su i piromani.
ALI MOZEMO NESTO. MOZEMO DA UCINIMO SVE DA NAM DECA BUDU BEZBEDNA!!!!

Нема коментара :

Постави коментар