субота, 31. јануар 2015.

SEHEREZADA I NARGILA

HABIBI I SEHEREZADA I SISA  I DALJE U BEOGRADU PRIVLACE OMLADINU!PUSTO TURSKO!NA TELEVIZIJI TURSKE SERIJE , KOD KALENIC PIJACE I NA BULEVARU KAFICI U KOJIMA I DALJE POSTOJE NARGILE. U CENTRU GRADA TAKODJE !I nije nam bilo dosta onih 500 godina pod "TURCIMA", SVE SU NAM OSTAVILI U AMANET,OD TURCIZAMA,DO NARGILA A meni je danas tema: znate onu recenicu Pusi kao Turcin.A danas je svetski dan borbe protiv pusenja.Na danasnji dan prosle godine opisala sam mnogo toga u vezi pusenja u Srbiji(pogledaj blog od 31.01.2014-te),a ja cu se ovaj put zadrzati na duvanu,duvanju i nargilama. Za nargile je posebno i znanje,ne mogu se tek tako upotrebljavati. Duvan koji se koristi ima najrazlicitije arome, i veoma privlaci mladu beogradsku "fensi" omladinu. Necu da ulazum u to zasto ti kafici drze nargile i da li se za puckanje i duvanje koristi zaista samo aromatican duvan i koliko je stetno pusenje nargile? Samo se pitam kako se takve ideje radjaju u ovom naprednom veku Zar nismo ostavili vec jednom za nama te "haremske" uzivancije?. Ocigledno da nismo. Jer to "pusto tursko" nikad nije ni napustilo nase prostore. Pa nam sadasnj narastaji poduceni od oceva koji su nekad bili( Hadzije kao gazda Zamfir)i gospodarili celjadima u svojoj kuci, pod naletom nezadovoljstva jer ne uspevaju da budu hadzije puse nargilu .A sad da li je u njoj duvan,razne egzoticne arome ili marihuana ko zna?Na jednoj zurci povodom Srpske (citaj kao da je turske) Nove godine,devojcice od 16-est i 17-est godina donele su svoju licnu nargilu i priustile drustvu "uzivanciju " koju one imaju svakodnevno kod kuce. Sta za to vreme konzumiraju rodtelji pojma nemam?!. Mozda samo rakiju i svercovani duvan.
BUDUCNOST.Treba razumeti neke stvari, prvo su rekli da je duvan direktno odgovoran za oboljevanje od raka pluca, pa su shvatili da i nije tako jer od te bolesti umiru i ne pusaci. Onda su rekli da je marihuana droga,sada bi da njome lece i decu i ljude.Udisanje isparenja ma kog porekla iz nargile verovatno je i mnogo opasnije od ovog navedenog. Pa opet ko zna mozda je i to dobro obzirom sta udisemo kad izadjemo na ulicu.Nadam se da ce buducnost resiti sve ove dileme. I da ce ljudi svoju dugovecnost zasnivati na pravim izborima.
Proslost. Mislim da su filmovi mnogo uticali na danasnju omladinu koja se i kroz hipstere i razne "retro " sadrzaje vrlo rado vraca u proslost.  A u proslosti najvise egzotike pruza orijent. Pa onda nek ide zivot... Ko ne bi voleo da lezi na svilenom duseku(citaj lezi begu),da pusi nargile,pije bozu ili limunadu i jede baklave?!
A da mu uz orijentalnu muziku koju smo mi oduvek krali i i prisvajali igraju najlepse devojke ia harema cuveni trbusni ples. Ma nek ide zivot....

Нема коментара :

Постави коментар