четвртак, 11. јун 2015.

RACUNANJE VREMENA

HTELA SAM ZA PROMENU DA NAPRAVIM LETNJI OPUSTAJUCI TEKST ! DA SE MALO ODMORIMO OD SILNIH MOZGANJA O OVOME I ONOME! TE TAKO DANAS REC DVE O RACUNANJU VREMENA I O TOME KAKO MOZEMO DA NAUCIMO JEDNU VELIKU MUDROST OD PTICE ORLA!
Vec sam vise puta napominjala da mi ne znamo da izracunamo koje je realno vreme na nasoj planeti.I verovatno nas to i onemogucava da sretnemo neku vanzemaljsku civilizaciju. Mozda je to i dobro. A mozda nas i ogranicava. Zaista ne znam . Ali hajde da malo pogledamo najcudnije racunanje vremna kroz istoriju . Evo vrlo zanimljivih kalendara:
Nekadasnji MEDJUNARODNI FIKSNI KALENDAR  imao je 13 meseci (jedan mesec uguran izmedju juna i jula i zvao se sol.Imao je 28 dana u mesecu ,Bozic je uvek bio u sredu,a Uskrs uvek 14-tog .aprila.Pocetak Nove godine bio je uvek u nedelju,a 13-ti je morao biti u petak!
EGIPATSKI KALENDAR -  bio je vrlo neprecizan jer je na pocetku bio lunarni (temeljio se na izlasku izalasku Sunca u reku Nil) te je svaka godina imala razliku od oko 80 dana. Kasnije je kalendar pravljen prema zvezdi Sirijus pa iako je imao 12 meseci imao je viska dana. Posto nisu mogli da se sloze koji je bolji koristili su oba. Lunarni za poljoprivredu, a ovaj drugi koji su nazvali gradjanski za zvanicno racunanje vremena.
KALENDAR  MAJA je naravno najinteresantniji .Sastojao  se od potpuno tri razlicita kalendara:Astronomskog,Bozijeg i Drzavnog.
HAAB ili Drzavni kalendar imao je 365 dana ali podeljen je bio na 19 meseci,
COLLIKIN ili Bozji kalendar imao je 20 meseci po 13-est dana, i sluzio je samo za racunanje verskih obreda,
LONG COUNT ili Astronomski kalendar imao je oko 2,88 miliona  dana ili oko 7885 godina,Maje su verovale da svet prestaje da postoji svakih 2,88 miliona godina ali da onda nastaje novi. Tako da je pogresno protumaceno da ce biti smak sveta 21.12.2012-te. Tad se samo zavrsavao taj ciklus postojanja u koji su Maje verovale.
POZITIVISTICKI KALENDAR  koji je bio na snazi u XIX veku u Francuskoj  bio je sastavljen od 28 dana u svakom mesecu .Svaki mesec je pocinjao ponedeljkom,a na kraju godine bi se dodaovao mesec za mrtve. Zanimljivo je i da su svake prestupne godine dodavali mesec za zene!!!
SOVJETSKI REVOLUCIONARNI KALENDAR bio je smisljen za radnike tako sto bi se broj dana u nedelji smanjio na pet,a povecao se broj nedelja na sest. Kako je svaki mesec imao 30 dana imali su viska dana koje su proglasavali praznikom. Jos jedna zanimljivost je i sto su radnici bili podeljini na pet grupa (zuta crvena, ruzicasta, ljubicasta i zelena) i svaka grupa je imala svoj dan kad radi!
KINESKI KALENDAR TRAJE I DANAS I BAZIRA SE NA POZICIJAMA SUNCA I MESECA. Naravno imaju i svoj zvanicni Gregorijanski kalendar a ovaj im sluzi za  izracunavanje raznih ceremonija a narocito vencanja. U ovom kalendaru postoji 12 meseci i tprilike izmedju 350 i 360 dana),Dani koji im preteknu stavljaju se u jedan mesec koji se zove kao i prethodni .
ETIOPIJSKI PRAVOSLAVNI KALENDAR KASNI ZA NASIM SEDAM GODINA..Na primer 2000-tu godinu proslavili su 12 septembra 2007-me godine! Njihov kalendar ima 13 meseci sa po 3o dana.
FRANCUSKI REVOLUCIONARNI KALENDAR  nastao je tokom Francuske revolucije  i bio mu je cilj da se protera hriscanstvo. Takdoje su nedelje trajale po 1o dana (radnici su radili devet dana pa jedan slobodan).imao je 12 meseci ali nije imao zaokruzenu godinu.
RIMSKI KALENDAR  NOVA GODINA JE POCINJALA U PROLECE I TRAJALA JE 10 MESECI.Dodatnih oko 60 dana nije ni postojalo u kalendaru. Vremenom su produzavali ili skracivali godine ali prestupne nisu imali jer su verovali da donose nesrecu.
ASTECKI KALENDAR bio je napravljen od dva razlicita .Jedan je imao 365 dana podeljenih u 18 meseci po 20 dana.Drugi je bio od 20 meseci po 13 dana. Ta dva kalendara su se izjednacavala svakih 52 godine i tada su Asteci verovali da ce svet nestati i Sunce prestati da sija pa su izvodili 12-to dnevne religijske obicaje da bi odobrovoljili Sunce!
A SADA MIT O ORLU! NAJLEPSA PRICA KOJU SAM IKAD CULA U ZIVOTU! I PITAM SE AKO JEDNA PTICA TO MOZE ZASTO LJUDI KOJI SU KAO INTELIGENTNA VRSTA TO NE MOGU!
Poenta je da je vek jednog orla prosecno 70 godina,taman kao i ljudski. Ali posle 40 godina orao ostari. Ne moze da vise lovi. I on se ne prepusti smrti nego ode na vrh planine i napravi gnezdo. Tada kljunom udara u kamen dok mu kljun ne otpadne. Nakon sto mu kljun otpadne on ceka da mu izraste novi jaci,pa njime iskljuca stare kandze.Kad mu izrastu nove kandze on krene da cupa potroseno staro perje.I tako posle pet meseci orao polece iz svog gnezda u svoj novi 30-to godisnji zivot!
Da li bi mogli da naucimo nesto od ovog. Sad skoro sam citala da covek zapravo tek u 40-toj godini sazri i shvati jasno svoje ciljeve i prioritete. A tada je i na vrhuncu svog intelekta i fizicke snage.
PA AKO STE U CETRDESETOJ GODINI "POCUPAJTE PERJE" PROMENITE SE, UVIDITE SVOJE GRESKE I KRENITE JASNO KA SVOM CILJU!

Нема коментара :

Постави коментар