недеља, 14. јун 2015.

ELEKTRO SOK0VI

NEKAD SU LJUDE LECILI ELEKTRO - SOKOVIMA I TO JE BILO U REDU! DODUSE REZULTATI NISU BILI BAS DOBRI JER JE VRLO MALI BROJ PACIJENATA BIO IZLECEN! U medjuvremenu srecom napredovali su i nauka i tehnika. Pa su pacijenti leceni i dalje elektro-impulsima ali slabijeg inteziteta, a onda sve manje na taj nacin a sve vise carobnim pilulicama. Te pilulice su na kraju postale droga jer je pacijent postajao zavisnik od tih pilula.Sve u svemu lecenje pacijenata sa psihickim problemima veoma je kompleksan posao. I ovaj cu se put ograditi pa iako pominjem rec droga necu pricati  o onoj klasicnoj i raznovrsnoj  drogi namenjenoj za podizanje raspolozenja. Pricacu o nasoj psihi. Koliko cesto smo pod stresom i kako ne znamo da se izborimo sa problemima. A psihijatrija je grana medicine u kojoj se dijagnoza postavlja samo na osnovu pacijentovog ponasanja i pricanja. Sem u retkim slucajevima kad je u pitanju neki tumor ali onda to vise nije domen psihijatrije nego hirurgije. Problem losih misli i nadrilekara koji zaradjuju tako sto vas ubudjuju da je dovoljno da samo pozitivno mislite i sve ce biti u redu! Uzasno koliko je jos ljudi lakoverno! Sto me podseca na one carobne pilule za mrsavljenje (koje naravno to nisu).Koliko je nasa psiha slozena pokazuje primer sve vise mladih osoba koje zavrsavaju na lecenju na psihijatriji,a da nisu ni narkomani,ni alkoholicari ni zavisnici od bilo cega. Zainteresovao me je slucaj jednog dvadesetogodisnjaka koji je potpuno neocekivano krenuo da prica nesuvislo,da bude cas mister Dzekil, cas mister Hajd, koji je isao na posao ali se vracao uplasen do te mere da kad je van posla vreme provodi u krevetu. Na psihijatrijskom pregledu utvrdjen mu je granicni poremecaj licnosti.Tek tako! Iz cista mira i bez logike. Dobio je pilulice,prestao da radi i sad stalno spava! Da li ce i kad i kako to ponovo biti vedar mlad covek sa zeljom da radi,izlazi,druzi se smeje se,slusa muziku? Da li bi pomogli elektro sokovi/ Da li treba biti siguran u dijagnozu? A opet kako ne verovati strucnjacima?
Buducnost nas vraca na pricu o impulsima. Ovaj put i rec droga se pojavljuje u vrlo cudnom kontekstu. DIGITALNA DROGA  Rec je zapravo o gedzetu po imenu THYNC..Ovaj uredjaj se postavlja na celo  i on ce emitovati niske  elektricne talase  dok vas ne smiri. Kao nikotin ili marihuana. A ipak samo gedzet - prva digitalna droga. I svi koji su probali tvrde da zaista radi.Uredjaj se pomocu blututa povezuje na pametni telefon ,a korisnici putem aplikacije sami regulisu  jacinu emitovanja elektricnih talasa. I sad ako su ti talasi umirujucu deluju bas kao marihuana jer vas smiruju. Ako bas hocete energiju i pustite jace talase misli ce vam se razbistriti i time ce vase  razmisljanje  biti brze i jasnije! Kako god ! Droga je droga!
Proslost. Krenuli smo od horor filmova gde su najjezivije scene upravo iz psihijatrijskih bolnica  u kojima se vide pacijenti vezani kaisevima za krevet i silne cevcice zabodene u glavu kroz koje se pusta struja. Jezivo.Sada smo dobili isto to. Samo sto sad mi sami i lekari i pacijenti pa pustamo struju po nasoj zelji. I da budemo ili zombi ili loptica skocica! Kako god! Opet mi je jezivo. Ko od nas pouzdano moze da odredi sam za sebe u kakvom je tacnu stanju? Kad bi to mogli uopste nam ne bi trebali nikakvi lekovi ili impulsi. Jer kad si potpuno svestan toga sto osecas ona si dobro! Jer i ljutnja i bes i nemoc i bol  i depresija su isto ljudska osecanja kao radost,euforija, visak energije ,sreca, ljubav! Ako budemo morali da nosimo gedzet na glavi da bi upravljali svojim osecanjima onda realno bolje sto pre da budemo kiborzi i zaboravimo na sve ljudske odlike!

Нема коментара :

Постави коментар