петак, 12. јун 2015.

MNOGA ZANIMANJA JE PREGAZILO VREME

TOTALNO JE REALNO DA SE ZANIMANJA MENJAJU KROZ VREME.  AKO SU NEKAD MORALI DA POSTOJE KOVAC I POTKIVAC KONJA I SARAC I ABADJIJA TAKO SAD MORA DA POSTOJE MENADZERI IT STRUCNJACI, PR-OVI I SVAKAKO  SVAKO ZANIMANJE DANAS PODRAZUMEVA UPOTREBU SAVREMENE TEHNOLOGIJE. Sad ja ne znam koliko je bilo stresno biti kovac? Ne znam kako su sajdzjije pravile i popravljale satove i kako su obucari stizali da svima u ulici poprave cipele? Znam samo da danasnja zanimanja predstavljaju stres i to veoma veliki. Pa mogu ja sada da nabrajam svakojaka zanimanja i oblasti. Mozemo da se ogranicimo i samo na radnike (ako mislimo da je samo sefovima i gazdama stresno). Bez obzira na razne oblasti i funkcije danas biti zaposlen znaci biti na pokretnoj traci. Ne kazem da je nezaposlenima lakse ali svakako je danas vrlo traumatski izdrzati dan,mesec, godine na poslu. Gledam starije ljude koji ne mogu da se naviknu na nove tehnologije. Ma koliko god se trudili vreme ih je pregazilo. Nekadasnji vrhunski strucnjaci u oblasti racunovodstva danas su bebi-siterke ili cuvaju osobe jos starije od sebe. Oni retki koji su imali srece da ostanu po najcesce drzavnim firmama koje jos postoje degradirani su arhivare ili rade na fotokopiranju ili vec nesto sporedno. Oni izmedju 3o do 50 godina su najugrozeniji. Jer ili su na poslovima rukovodjenja sto je na korak od infarkta u ovo vreme ili su radnici koji rade izmedju 10 i 14 sati ,a za male plate. Kod kuce nemaju kad da vide decu i zenu ako ih uopste imaju. Tako da tu imamo dupli stres. A oni koji zavrse srednju skolu jer se u Srbiji samo 2% mladih fakultetski obrazuje pokusava da nadje posao i biva najcesce iskoriscavana radna snaga. Poslodavci su se toliko izvestili da su pod kategorijom probni rad uveli ne placeni rad .Kad istekne takozvani probni rad obicno nadju neku zamerku i uzmu drugog radnika na probni rad. Strasno. Onda nije cudo sto su svi pod stresom. I mladi i stari. Mladi mogu i znaju ali  retko dobijaju adekvatan i bolje placen posao. A stari od 50 do 65 godina nisu ni za posao ni za penziju!
Buducnost Vratimo se mi zanimanjima. Pronasla sam neka vrlo zanimljiva zanimanja koja ce se pojaviti vec za 15-tak godina. Jedno od njih se zove NOSTALGICAR!  oNI CE ZAPRAVO BITI DIZAJNERI INTERIJERA .Svojim klijentima vracace secanja i omiljene trenutke pretvarajuci njihove baste u 1980-te,.1990.-te ili vec koje godine Naravno da ni enterijer nece biti zaboravljen pa ce se vase sobe kao vremeplovom vratiti u vase omiljene godine.
STRUCNJAK ZA POJEDNOSTAVLJIVANJE bice neophodan .narocito u poslovnom sektoru gde ce zaposlenima objasnjavati i pojednostavljivati svakodnevne obaveze.. Verujte da to uopste nije glupo kad se uzme u obzir koliko se vec sada neke korporacije ogromne i opremljene najsavremenijom tehnologijom!
TERAPEUT ZA SUOCAVANJE SA SMRCU!  KAKO SE ZIVOTNI VEK BUDE PRODUZAVAO LJUDI CE HTETI DA IM NEKO OBJASNI SVE FAZE  KROZ KOJE CE PROCI DO FIZICKE SMRTI. I za to ce biti potreban taj strucnjak koji ce morati da ima znanja iz sociologije,psihologije,medicine,ali i obicno znanje o nezi bolesnika! Tako ce svakom coveku koji to bude mogao da priusti strucnjak objasnjavati dan po dan sat po sat do smrti!
Proslost. Da nabrajam kako je bilo lepo pisati mastiljavom olovkom u sitne kolone ,velike cifre (nekadasnje racunovodstvo) ili sabiranje na racunske masine koje je trajalo beskonacno. Pa pregledanje tih ogromnih traka kad se napravi greska. Jeste bilo mnogo teze, ali je to moglo da se radi do penzije uvek na isti nacin. Danasnja zanimanja se tokom radnog veka jednog coveka promene mnogo puta. I nestaju jedno po jedno mnoga zanimanja koja sam ja znala. A nastaju neka za koja se zaprepastim da postoje (naravno cujem od dece ili vidim na internetu).
PA DOBRO KAD SE SVE MENJA STO NE BI I ZANIMANJA. VALJDA CEMO SE I MI PROMENITI I USPRETI DA SE UKLOPIMO (OPET MISLIM NA DECU I MOJU I DRUGU) JER ZA MENE JE DEFINITIVNO KASNO. A NISAM U PENZIJI I NE RADIM ! BLEJIM!

Нема коментара :

Постави коментар