четвртак, 25. јун 2015.

MARIO VARGAS LJOSA

MARIO VARGAS LJOSA JE PISAC NOBELOVAC ! JOS JEDAN PISAC IZ JUZNE AMERIKE KOJI ME ODUSEVLJAVA PORED: PAOLA KOELJA,PABLA NERUDE,MARKESA! I  mozda zato sto imaju senzibilitet slican nama, i sto pisu o stvarima koje razumem potpuno su me "kupili" za sva vremena. A odluka Uprave zatvora bas u Brazilu koja je resila da svojim osudjenicima skracuje kaznu za cetiri dana ,za svaku procitanu knjigu!Sta jos povezuje ove pisce,zatvor, i naseg Marka Vidojkovica? Pa recimo svi su imali buran zivot (autobigrafska Ljosina knjiga Riba u vodi) bas opisuje zivot u Peruu gde je covek bio i politicki angazovan (1990-te se kandidovao i za Predsednika drzave),te je iz prve ruke imao informacije, o vojsci,siromastvu...Do izrazaja dolaze sva njegova nezadovoljstva i neslaganja sa svetom i pobunu protiv toga.Vrlo realisticno,a ispricano na nacin koji se meni jako svidja. Paola Koelja spominjem toliko kao da mi placa procenat za reklamu. Sta tek o njegovom zivotu reci kada je bio tri puta u ludnici i jednom isao na hodocasce bos pesice do Santjago Kampostela. Procitajte neku njegovu knjigu i shvaticete da Bog za sve ima odredjen cilj. Pablo Neruda cileanski pesnik imao je bliski prijatelj sa Salvadorom Aljendeom. Na Karaburmi jos postoji ta ulica u znak prijateljstva Cilea i tadasnje Jugoslavije. Kao i mnogi latinoamericki pisci kritikovao je rezim,ali svoje stihove je uglavnom bojio svojom ljubavlju prema Matildi! I on je imao vrlo buran zivot sto je verovatno i jedan od uslova da se tako dobro pise. Markes i njegova knjiga " Sto godina samoce' bi trebala da postane udzbenik u ovim vremenima kada su nestale sve one prave vrednosti i kada je spoljni izgled najbitnija stvar na svetu. Tuzan zivot jednog ruznog coveka koga su zbog toga u jednom malom selu izbegavali,a koji se izborio kao Don Kihot protiv vetrenjaca je zaista nadahnuce ( a narocito to da ga je pisao zatvoren u sobi 18 meseci). I tako smo dosli do Marka Vidojkovica.Njegove Price sa dijagnozom posle svih fantasticnih prethodnih dela kako kazu recezenti iz Lagune su specijalitet (kad bi bio jelo)! Ne mogu da pisem o njegovom zivotu jer je to manje bitno od njegovih knjiga,njegovog ponasanja, njegovih komentara i tog latinoamerickog bunta koji pokazuje jer se naravno ne slaze sa stanjem u nasoj zemlji. A zasto zatvor? Verujem da Brazilci imaju vise zelje za citanjem I da ne citaju da bi im se smanjila kazna. Kod nas kako stoje stvari sa kulturom uopste ,niko ne bi citao ni za ponudjenih 14 dana smanjenja kazne!
Buducnost Knjige ne smeju da nestanu na papiru ,to bi tek bio kraj civilizacije. U redu je i ovaj pdf. format ,ali nije uzivanje buljiti u ekran, i ne moci liznuti prste prilikom okretanja strane udobno ususkani u omiljenoj fotelji.
Proslost. Knjige su nesto najvaznije na svetu. I ja ih citam uvek,. Ne postoji situacija u kojoj ne moze da se cita knjiga. Dobro sem na radnom mestu ! Knjiga moze da se kupi i sve su jeftinije! Toliko o kulturi ! Ni tako jeftine ne nalaze kupce! Onda mogu da se uzmu u biblioteci ili pozajme od nekog! Ma ko zeli citace ! Ko ne zeli nista ne vredi. A, da  u nasim zatvorima postoje dobre biblioteke i ne razumem koja preca posla imaju zatvorenici kad ih mrzi da citaju. Cast izuzecima, ali vecina bezi od knjiga ko djavo od krsta.
IZVINITE AKO SAM NEKOGA UVREDILA GOVORECI DA NIKO NE ZELI DA CITA! POSLA SAM OD SOPSTVENE DECE,OD SOPSTVENIH KOMSIJA I PRIJATELJA I POZNANIKA!

Нема коментара :

Постави коментар