понедељак, 15. јун 2015.

JA NE MRZIM LJUDE

JA NE MRZIM LJUDE SAMO SE OSECAM BOLJE KADA NISU U BLIZINI  - KAZE CARLS BUKOVISKI! POSLE PAOLA KOELJA TO JE COVEK KOJI JE NAJBOLJE OPISAO LJUDSKU DUSU! U DANASNJE DOBA I NE MOZE SE BITI FILANTROP! A ako to i jesi slucajno onda te proglase ludim. Bukovski je znao da pronikne u samu sustinu i to sto se najbolje osecao kad nije bio okruzen ljudiima to svakako nije zato sto mrzi ljude nego ih se plasi. Mislim plasi se onog sta su postali. Mene je najvise dotakao njegov Bludni sin. Od adolescencije neshvacen momak zbog uzasnih bubuljica do vecitog dosljaka ne prihvacenog od sredine. Pa onda kako da se oseca dobro medju ljudima. Skoro sam citala ispovest jedne devojke koja je dosla u Beograd da studira. Sada u 2014-2015-toj godini ! Naisla je samo na seks,drogu alkohol i neprihvatanje! Lako je biti dobar u sredini gde su svi takvi.Budi takav gde je dobrota,postenje,iskrenost,naivnost,neiskvarenost retka kaogrumen zlata! STO ME PODSETI NA JOS JEDNU MISAO ; GOVNA PLIVAJU DOK ZLATO TONE! Strasno je tesko snaci se u ovom vremenu iscacenih vrednosti! Paolo Koeljo je tri puta bio zatvaran u psihijatrijsku ustanovu jer nije mogao da se u realnom svetu snadje. A onda je poceo da  dobija nagrade. Bukovski je nazalost umro 1994-te i to u Nemackoj koja ga nikada nije prihvatila. Paolo Koeljo zivi ,pise i dalje i svaki nas put ostavi bez daha svojim razmisljanjima. Vec sam toliko puta objasnjavala zasto su njegove knjige posebne ali recimo ko ume da shvati Veronika je odlucila da umre je upravo knjiga iz psihijatrijske bolnice,a radnja se desava u Sloveniji. Medju nasim "bratskim narodom" .Da li je Koeljo zaista umeo da razume nas Juzne Slovene i da li zato ja jako razumem njega. Da se vratimo na razumevanje ljudske duse. I Bukovski i Koeljo nisu  se stideli da priznaju da imaju problema sa musko-zenskim odnosima,sa odnosima medju ljudima. Koliko je to hrabro obzirom da su pisci koje su citali na citavoj planeti.Danasnji covek svoju dusu sakriva na najudaljenije mesto u sebi i ne da joj da proviri sem u ekstremnim okolnostima. Navukao je masku ,oklop i pokusava da funkcionise u ovom uzasnom svetu. Cim mu dusa bar malo izadje i oklopa bude ranjen. A nekad su te rane jako teske pa mora ON TAKO DOBAR,NAIVAN,NEZAN POSTEN  da zavrsi na lecenju! U STA SMO SE TO PRETVORILI!
Buducnost. Mozda je jedina sreca sto cemo funkcionisati vise kao masine nego ljudi. Tako da dusa sta god to bilo nece postojati. Postojace samo jasan cilj i nacin da se do njega stigne. Nece biti ljubavi,druzenja, harmonicnih odnosa. Svi ce biti progmarini da mogu da funkcionisu bez greske. Uzas. A pisana rec ce nestati. A upravo zahvaljujuci pisanoj reci znamo sve o nasoj vrsti unazad hiljadama godina. Kako ce se beleziti ljudi,kiborzi,vanzemaljci? Kako i cime ce se opisivati i beleziti sve o njima za buduca pokoljenja. Nestace,papir, ljudska dusa, pisci.....
Proslost.To je bilo pravo vreme za ljudsku dusu. Da se manem pisaca,istoricara,antropologa,arheologa koji su pisali o ljudskoj vrsti kroz vreme. Ma setite se samo skolovanja tamo 60-tih,70-tih godina XX veka i recite da niste dobili ili napisali neku ljubavnu pesmu ili pismo? Svi smo bili pisci i izlivali smo svoju dusu na papir. I nismo bivali sbog toga kaznjeni. Dobro ponekad su nas malo ismevali ali ne i ta osoba kojoj je pesma bila upucena. Znali smo da svoju dusu pretocimo na papir i podelimo je sa voljenim osobama (nisu uvek bila to samo bica suprotnog pola ,nego i majke i prijatelji cak i zemlja u kojoj zivimo).
LJUDSKA VRSTA MORA DA ZIVI U COPORU! MI NISMO STVORENI DA ZIVIMO SAMI. PA OPET ZBOG SVEGA GORE NAVEDENOG POVLACIMO SE U SEBE IZ STRAHA DA NAS NE POVREDE I NE PRIHVATE.
STA DA VAM KAZEM ZAKOPAJTE DUSU ISPOD OKLOPA,STAVITE MASKU AL IPAK SE OKRUZITE LJUDIMA SAMOCA UBIJA I TO BUKVALNO!

Нема коментара :

Постави коментар