понедељак, 29. децембар 2014.

IZA SEDAM GORA IZA SEDAM MORA

IZA SEDAM GORA,IZA SEDAM MORA NE ZIVI ZMAJ NEGO ZENA ZMAJ Mada bi zmaj imao sto sta od nje da nauci,opet nekako imaju i slicnosti.Zmaj je ostao zarobljen u bajci,a postojao je (vidi dinosauruse)od straha i respekta ljudi su mu pri svakoj novoj generaciji povecavali broj glava i moc. Ali  i onako s jednom glavom i sa vatrom koja suklja iz usta kad se razbesni  zaista je bio strasan. A opet sad skoro sam gledala nove bajke koje rehabilituju zmajceka pa ga salju jednoj devojcici kao prijatelja. Zena-zmaj naprotiv nema vise glava,a na zalost ni vise pari ruku pa opet izaziva strahopostovanje.Rec je o jednoj od mnogo majki koje se osecaju zarobljene u bajci koje su pisale radjajuci i cuvajuci voju decu i porodicu. Pred ove Novogodisnje i Bozicne praznike sve te zene-zmajevi koje su lebdele nad svojom porodicom koristeci neobjasnjive moci da budu super i kao majke i kao zene i kao radnice na radnom mestu osecaju se posebno setno. Sada kada su deca odrasla i otisla negde da zive u drugoj svojoj bajci one su ostale same i zaboravljene kao zmajevi. I dzabe sire krila cekajuci da prime u okrilje svoju decu. Deca nemaju vremena da se vracaju u proslost. Za njih su sve  price sa majkama i bajkama zavrsene. Brzo su danasnja deca sklona zaboravljanju magije koju su imali u detinjstvu. Ne kazem i danasnje majke zaista su dostojne naslednice zena zmajeva,ali im nedostaje ona stavka koju imaju cak i zmajevii u crtanom filmu. Dusa.Izgubile su dusu jer ih je smrvio potrosacki mentalitet i ubrzano vreme.I one deci kite jelku i donose poklone.Ali ne sedaju s njima da pricaju i uzivaju u bajkama nego im ukljuce kompjuter nameste na Novogodisnje decije programe i ostave ih same.Zene -zmajevi to nikad ne bi uradili.
Buducnost. Verovatno ce se u nekom momentu opet pojaviti zmajevi,mozda i onakve zmaj-majke. I to ce biti dobro. Jedino se brinem za bajke.Ko ce uspeti da sacuva od zaborava sve te prelepe bajke o zmajevima?I da li ce se one moci upotrebljavati ako zivimo kraj pravih zmajeva?
Proslost.Apelujem na svu decu koja imaju sad svoju decu da se sete svojih majki i pronadju ih makar i iza sedam gora i sedam mora i da ih rehabilituju.Kad smo oprostili zmajevima za njihovo zastrasivanje i kad su nasoj deci u crtacima predstavljeni kao prijatelji,oprostimo majkama koje su se nadvijale nad nama kao zmajevi stiteci nas nekad i previse od surovog sveta. OPROSTITE IM NA NJIHOVOJ BEZUSLOVNOJ I BESKRAJNOJ LJUBAVI JER ONA IH JE RUKOVODILA U POSTUPCIMA KOJI SE VAMA NISU SVIDJALI. One su sad same i navikle su na to.Ali ih u ove dane ubija seta jer se secaju kako su spremale praznicnu trpezu danima i kako su uzivale kad su gomile poslastica nestajale u vasim ustima.VRATITE IM BAR TOG JEDNOG DANA ILUZIJU DA SU VAM I DALJE POTREBNE ,A ONE CE S TOM USPOMENOM PONOVNOG NEKADASNJEG PRAZNICNOG DANA ZIVETI CELE SLEDECE GODINE I BITI SRECNE.

Нема коментара :

Постави коментар