среда, 17. децембар 2014.

LEGO KOCKE

PRICU O LEGO KOCKAMA ZAPOCELA BIH VRLO KOMPETENTNOM IZJAVOM : DA LEGO KOCKE NE PSTOJE TREBA IH IZMISLITI!Moja deca su odrastala igrajuci se njima,istrazujuci svoju kreativnost.Muska deca su vise pravila automobile,vozove, avione i tvrdjave sa vojnicima,zenska deca su bas nalik SIMS igrici sa kompjutera koju i dalje igraju po nekad pravila kuce, namestaj,porodice,baste,bazene....Ulazile su unjihov zivot vrlo rano makar da "ostre"zubice ,pa onda sa 18 meseci krece razvijanje motorike ,da bi sa 2 i po godine krenula prva" gradnja " kuce od tri,pet ili vec koliko lego kocki naredjanih jedna na drugu.U tom periodu krupnije lego kocke koje su se tada zvaleDUPLO I IIMALE OZNAKU CRVENOG ZEKU bile su sve sto je potrebno da ispuni mastu i igru predskolskog deteta.Dobro kako su odrastali muska deca su vise volela tehno lego kocke sto sitnije ,sto vise delova time i vise mogucnosti pa su cak i pocetkom srednje skole jos uvek konstruisali neke autice ina elektricni pogon .Dobro devojcice ranije sazrevaju pa ih je do kraja VII RAZREDA napustila volja da dugo budu na jednom mestu sto igranje lego kockama zahteva,vreme i boravak na istom mestu.Nikad nije postojala takva igracka niti ce .Sve ove kompjuterske igrice i igracke koje sve mogu same kad ih ukljucite totalno ubijaju glavnu odliku detinjstva i dece ,a to je masta i kreativnost.Masta se ne razvija tako sto ti sve serviraju vec napravljeno i gotovo i spremno za upotrebu.Vec dete treba samo da osmisli cime i kako ce se igrati i zabaviti.Poenta na zabaviti. Jer sta je sladje od onog sto si sam napravio.Svaka i najmanja sitnica napravljena od lego kockica svojom rukom cini da se dete oseca jako dobro.Svako igranje lego kockicama je prica za sebe i ko nije imao to zadovoljstvo da napravi nesto od lego kockica nije imao pravo detinjstvo! Kupite deci lego kocke  i igrajte se zajedno sa decom ali pazite da ne bude da ste opet vi napravili nesto - pustite svoje dete, pa neka to ne bude pravilno napravljeno vazno je da se detetu svidja.
Buducnost.Lego kocke ce svakako imati svoju primenu u buducnosti.Moram da opet spomenem SIMS.Zar zaista ne vidite vezu izmedju lego kocki i SIMS igrice na kompjuteru? Za one koji ne znaju u toj igrici se pravi kuca,porodica,zivot...Kako ce to funkcionisati? Lepo. Na kompjuteru u SIMSU  napravimo prostor u kome zelimo da zivimo .Na 3D stampacu odstampavo delove i u realnom svetu sklopimo te delove kao sto bi sklopili lego kocke. To je to ! Zar ne?
Proslost. Imali smo i mi neke kocke koje smo redjali i pravili kuce (teske, drvene ,istog oblika,razlicitih boja) koje su imale  jako ogranicene mogucnosti ali nasta masta je sve to nadoknadjivala i one su za nas imale veliki znacaj.Znaci oduvek su postojale neke kocke koje su sluzile za pravljenje nekih oblika uz pomoc maste.Ali sve se to podiglo na neverovatan nivo pronalaskom Danaca koji su omogucili deci da lego kockama cine cuda u kreacijama.
Kako su vrlo teska vremena moram da i ovo ispricam. JEDAN KOLEKCIONAR LEGO KOCKI NAM JE NEDAVNO PONUDIO VELIKI NOVAC ZA PAR KOLEKCIJA LEGO KOCAKA KOJU POSEDUJE MOJA PORODICA. Verovali ili ne odbili smo glatko iako smo u krizi. One su uredno spakovane u kutije i cekaju decu moje dece da ih otpakuju. I samo ona i uz svu ljubav i paznju i ona ce osetiti svu moc i zadovoljstvo pravljenja svega onoga sto zamislie!

Нема коментара :

Постави коментар