недеља, 2. фебруар 2014.

DAN NOVOG SADA



Juce je bio dan Novog Sada.Volim Novi Sad i vojvodjanske gradove ,gradice ,varosice i sela.Imaju u sebi nesto posebno sto nema u ostalom delu Srbije.Dugogodisnji austrougarski uticaj sacuvan je u najlepsim gradskim kucama,trgovima,kapijama privatnih kuca koje su ostale visoke i cuvaju privatnost.Klupe ispred seoskih usorenih kuca i dalje stoje za odmor i druzenje.Moram opet da pomenem Mariju Tereziju Ona za Srbe predsstavlja okupatora(sto u principu i jeste bila)Svojim ukazom upravo je ona omogucila da 01.februara 1864 Novi Sad postane slobodan kraljevski grad sa sirokom autonomijom.Ona je svojim najnaprednijim ustavom  za XVIIIvek  u Novi  Sad donela veliki napredak.Po njenim ukazima svi su morali da se skoluju bez obzira na imovinsko stanje (kako to lepo zvuci).Morale su da se rade obavezne autopsije  beba u ljudi koji su umrli u bolnici sto je donelo izuzetan napredak u medicini.Skoro potpuno je ukinula feudalizam.Uredila poreski sistem i smanjila uticaj crkve.Znaci ipak je cinila velike stvari.Pa mozda je onda trebala da dobije neki trg, ulicu sokace u Novom Sadu, koji bi nosili njeno ime.Sta kazes Novi Sade?Mislim kad vec slavis taj 01.februar.Razmisljam nesto .U Beogradu ima oko 9.000 ulica.Da li zaista dobile ime po zasluznim ljudima. Kao baba VISNJA ( rodila Milosa Obrenovica) ili Majke JEVROSIME(rodila Kraljevica MARKA). Ito dve od samo stotinak koje su zasluzile zene. Zato ima 33 Beogradske ulice i po nekoliko od svake vrste. Ne znam cime neko zasluzi da po njemu nazovu ulicu ili trg. Evo sirotom Milutinu Milankovicu tek pre par godina je dodeljena ta cast.Ne znam mozda bi nazivi trebali da idu u korak sa vremenom. Pa su se po nalogu Kneza Mihajla zvale prve ulice po lokaciji(delu grada u kome se nalaze). Pa su ih nazivali po kraljevimampa po geografskim pojmovima a onda i navala heroja iz oba rata narocito drugog. Pitam se ako nazivi ulica predstavljaju istoriju mozda su tu mogli da se uguraju i Tito i Sloba (svaki sa manama al ipak deo proslosti).Ili bi mozda moderne ulice kakve su sad beogradske trebale da se zovu po estradnim zvezdama ili po likovima iz turskih serija po poznatim sportistima. Onda nasa omladina  u  ulici Milutina Milankovica ne bi na pitanje ko je on bio odgovarali ili ne znam ili to je onaj lik sa novcanice od 2000 de dinara.
U buducnosti vec zamisljam da nece ni biti ulica pa ni brige po kome ce se zvati.
A u proslosti posle drugog svetskog rata isto nije bilo problema pogotovu sa glavnim ulicama. U koji god bi grad bivse SFRJ usao glavna ulica se zvala MARSALA TITA.
Pozdrav i razmislite o tome kako bi zaista voleli da se zovu ulice u vasem gradu a ne po  nekim totalno nepoznatim likovima..

Нема коментара :

Постави коментар